Minister waarschuwt tegen smartphonegebruik in het verkeer

Minister Melanie Schultz van Haegen van verkeer waarschuwt tegen het gebruik van smartphones op de weg. Steeds vaker is het gepruts op een smartphone oorzaak van een ongeluk.

Melanie Schultz van Haegen

De minister uit haar waarschuwing in het Algemeen Dagblad. Veilig Verkeer Nederland is het met haar eens. De gevaren komen niet alleen door smartphonegebruik in auto’s. Ook fietsers en voetgangers kunnen er brokken door maken. Soms ontstaan er levensgevaarlijke situaties.

De smartphone biedt dan ook nogal wat afleiding, op momenten dat mensen dat het minst kunnen gebruiken: namelijk als ze aan het verkeer deelnemen. Internet, Twitter, e-mail en sms leiden ertoe dat mensen soms zonder te kijken de weg oversteken. In Amerika is onderzocht dat de opkomst van de smartphone tot meer doden leidt onder voetgangers.

Schults van Haegen vindt dat de smartphonebezitters zich moeten beseffen dat zij in het verkeer een grote verantwoordelijkheid dragen. “Een smsje of tweet kan wel even wachten en is geen ongeluk waard”, zegt ze in het AD>

Al eerder was bekend dat het versturen van een sms-bericht linke soep is in het verkeer, en gevaarlijker dan bellen. De statistieken melden dat automobilisten die sms-en achter het stuur, 23 keer meer kans hebben om betrokken te raken bij een ongeluk dan wanneer ze bellen. Met smartphones waarmee je kunt e-mailen, twitteren of spelletjes spelen dwaalt de blik ook nogal vaak van de weg af.

Volgens het AD ziet het ministerie van verkeer niets in een verbod op smartphones in het verkeer. Het zou amper zijn te handhaven. Het bewijs dat een smartphone oorzaak van een ongeluk is geweest, is erg moeilijk te leveren, meldt een woordvoerder van de politie in de krant. Een verbod wordt onhaalbaar geacht.

Bron: Algemeen Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Lucas -

    Een smartphone is een vorm van mobiele telefoon right?

    Mobiele telefoons zijn al verboden in het verkeer (in ieder geval bij gebruik door bestuurders), wat is het hele probleem van een onhaalbaar verbod dan?

Samsung Galaxy event

Tipster onthult belangrijke componenten Galaxy S9 handsets lees verder

Motorola Moto G5 Plus

5 redenen om (niet) voor de Motorola Moto G5 Plus te kiezen lees verder

HTC U11 Plus

Specificaties en foto’s HTC U11 Plus gelekt: complete smartphone lees verder

Apple iPhone X Hotwonder Hatwav Symbol S3

Deze iPhone X kloon draait op Android: leve China? lees verder

Apple iPhone X pre-order

Zoveel iPhone X exemplaren heeft Apple beschikbaar bij pre-order lees verder

Bekende leaker lekt specificaties en logo’s Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9 Plus lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters