Minister waarschuwt tegen smartphonegebruik in het verkeer

Minister Melanie Schultz van Haegen van verkeer waarschuwt tegen het gebruik van smartphones op de weg. Steeds vaker is het gepruts op een smartphone oorzaak van een ongeluk.

Melanie Schultz van Haegen

De minister uit haar waarschuwing in het Algemeen Dagblad. Veilig Verkeer Nederland is het met haar eens. De gevaren komen niet alleen door smartphonegebruik in auto’s. Ook fietsers en voetgangers kunnen er brokken door maken. Soms ontstaan er levensgevaarlijke situaties.

De smartphone biedt dan ook nogal wat afleiding, op momenten dat mensen dat het minst kunnen gebruiken: namelijk als ze aan het verkeer deelnemen. Internet, Twitter, e-mail en sms leiden ertoe dat mensen soms zonder te kijken de weg oversteken. In Amerika is onderzocht dat de opkomst van de smartphone tot meer doden leidt onder voetgangers.

Schults van Haegen vindt dat de smartphonebezitters zich moeten beseffen dat zij in het verkeer een grote verantwoordelijkheid dragen. “Een smsje of tweet kan wel even wachten en is geen ongeluk waard”, zegt ze in het AD>

Al eerder was bekend dat het versturen van een sms-bericht linke soep is in het verkeer, en gevaarlijker dan bellen. De statistieken melden dat automobilisten die sms-en achter het stuur, 23 keer meer kans hebben om betrokken te raken bij een ongeluk dan wanneer ze bellen. Met smartphones waarmee je kunt e-mailen, twitteren of spelletjes spelen dwaalt de blik ook nogal vaak van de weg af.

Volgens het AD ziet het ministerie van verkeer niets in een verbod op smartphones in het verkeer. Het zou amper zijn te handhaven. Het bewijs dat een smartphone oorzaak van een ongeluk is geweest, is erg moeilijk te leveren, meldt een woordvoerder van de politie in de krant. Een verbod wordt onhaalbaar geacht.

Bron: Algemeen Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Lucas -

    Een smartphone is een vorm van mobiele telefoon right?

    Mobiele telefoons zijn al verboden in het verkeer (in ieder geval bij gebruik door bestuurders), wat is het hele probleem van een onhaalbaar verbod dan?

Nokia 7 2018

Vijf nieuwe Nokia smartphones onthuld: van flagship tot budgetmodel lees verder

Samsung Galaxy S9 en S9+

Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9 Plus onthuld: iPhone X killer lees verder

LG V30S ThinQ

LG onthult slimmere versie LG V30: de LG V30S ThinQ lees verder

Sony Xperia XZ2

Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact gelekt: Sony’s volgende flagships lees verder

ASUS ZenFone Max Plus

Asus ZenFone Max Plus: Face Unlock en 18:9 beeldverhouding lees verder

LG K8 en LG K10: LG onhult nieuwe budgetmodellen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters