Mobiel bellen in vliegtuigen in Europa eindelijk mogelijk

Lang was bellen in het vliegtuig niet toegestaan en ook vaak niet mogelijk. In 27 Europese vliegtuigen is dit probleem nu opgelost en kan iedereen via een speciale provider mobiel bellen in het vliegtuig.

Vliegtuig bellen ryanair

Bellen in vliegtuigen is erg lang niet mogelijk geweest en tot op heden werd het nog steeds niet commercieel aangeboden. In maart 2008 had Emirates Airlines de primeur, maar ook dat was een nog redelijk kleinschalig project en het was niet in Europa beschikbaar. In augustus vorig jaar kwam er een melding dat Ryanair, een Ierse prijsvechter, het mogelijk zou gaan maken om op haar vluchten te bellen, maar ook dat bleef nog uit. Nu is het dan eindelijk zover, in 27 Europese vliegtuigen is een speciale zender ingebouwd die het mogelijk maakt om te bellen in de lucht zonder daarbij storingen te veroorzaken.

Het grote probleem was dat het maken van verbinding met telefoonlijnen op het land erg veel energie kost, die mogelijk storingen van de communicatieapparatuur in het vliegtuig kan veroorzaken. Als de zender dichterbij is dan kost het verbinden veel minder energie en wordt de kans op interferentie met de apparatuur van het vliegtuig verwaarloosbaar klein. Dit is dan ook verzorgd door het plaatsen van de zender in de 27 vliegtuigen, waardoor mobiel bellen wel veilig mogelijk is.

De afgelopen tijd rustten het Ierse Ryanair, het Britse bmi en het Portugese TAP een aantal van hun vliegtuigen uit met zendapparatuur voor mobiele telefonie. Het gaat voorlopig alleen om de GSM 1800-band, maar die wordt door het overgrote deel van alle telefoons ondersteund. De apparatuur is nu in gebruik genomen door twee speciale providers, namelijk OnAir en AeroMobile. De providers rekenen per belminuut ongeveer €1,60 en per sms’je ben je als passagier ongeveer 43 cent kwijt, afhankelijk van je eigen provider. De Europese Commissie noemt dit een veelbelovende stap en hoopt dat tegen het eind van dit jaar twee keer zoveel vliegtuigen uitgerust zijn met de apparatuur.

Bron: Webwerld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. v-power -

    Niet dat ik ga bellen in de vliegtuig (denk dat het nogal storend is voor je mede passagiers, en de prijs natuurlijk:P), maar eindelijk gaat dan het eeuwige gezeur ophouden van het vliegtuig personeel als ik met mn pda aan het spelen ben.

      1. Dominick -

        Ja, dan ben je meer kwijt dan voor je vliegticket 😛 En via wap gaat niet echt snel 😛

HTC Google

Surprise: Google staat op het punt grote smartphonefabrikant over te nemen lees verder

Huawei P10 koopwijzer

Huawei heeft Apple ingehaald: op een na grootste smartphonefabrikant ter wereld lees verder

smartphone

Met MIT’s Vroom wordt je mobiele browser twee keer zo snel lees verder

Apple Qualcomm

‘Waarom Android-fabrikanten binnenkort jaren op Apple achterlopen’ lees verder

Android O Oreo

Android 8.0 Oreo is officieel: dit kunnen we van het koekje verwachten lees verder

Smartphone tegen isolement

Leerlingen in Den Haag krijgen smartphone tegen isolement lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters