Mobiele markt trekt het komend jaar weer aan

Volgens onderzoeksbureau Gartner trok de mobielemarkt in het laatste kwartaal van 2009 sterk aan. Het bureau verwacht dat er in 2010 weer groei behaald wordt in de sector wereldwijd.

Gartner telefoon sales

Uit een onderzoek van Gartner blijkt dat de telecommarkt in 2009 amper groei heeft gekend. Al met al was het een bewogen jaar voor de sector zo blijkt uit de cijfers. Pas in het laatste kwartaal werd er een groei behaald van rond de 8 procent terwijl de rest van het jaar een krimp liet zien of een stabiele curve. Hierdoor gaat 2009 de boeken in als het jaar waarin er geen groei of krimp was voor de telecom en dat is vooralsnog een unicum. In 2009 heeft de sector het zwaar te verduren gehad door prijsdruk als gevolg van stevige concurrentie van met name RIM en Apple. De aantrekkende economie zal de gemiddelde verkoopprijs dit jaar weer op een stabiel niveau brengen, zo verwacht de marktonderzoeker. Voor 2010 verwacht Gartner dan ook weer een goede groei voor onze sector.

Wat vooral opviel is dat drie van de vijf voornaamste producenten van gsm’s in 2009 te kampen hadden met dalende verkopen. Uitzonderingen op deze regel waren RIM met hun BlackBerry-telefoons en Apple met haar iPhones. Qua marktaandeel is Nokia nog steeds wereldwijd verreweg de grootste producent met een aandeel van 36,4 procent. Samsung weet een marktaandeel te behalen van 19,5 procent en LG van 10.1 procent. Inmiddels is Motorla voorbij Sony Ericsson gegaan als we kijken naar de afzet en de producent haalde dan ook 4,8 procent tegenover Sony Ericsson met 4,5 procent marktaandeel. Opvallend genoeg komt Apple niet voor in het rijtje echter als we kijken naar de Smartphones OS’en dan dingt de fabrikant wel mee.

Zo blijkt dat het Symbian OS nog steeds met kop en schouders bovenaan staat met 46,9 procent marktaandeel. RIM doet het mijn zijn BlackBerry OS ook niet verkeerd met net geen 20 procent marktaandeel. Apple staat op 14,4 en Windows Mobile op 8,7 procentpunten. Android moet het doen met een magere 4,9 procent echter is dat een stevige groei aangezien het OS nog maar een jaar aan de weg aan het timmeren is.

Gartner Sales smartphones 

Bron: Gartner

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters