Mobiele telefoons ingezet tegen geslachtsziekten

Wetenschappers zijn bezig om smartphones in te zetten tegen geslachtsziekten. Iemand die vermoedt zo’n ziekte te hebben, kan met zijn eigen telefoon en een ‘testkit’ een zelftest doen.

smartphone soa

Er worden apparaatjes ontwikkeld waar je een monster van je lichaam of een lichaamsap in kunt stoppen. Die worden vervolgens aan een smartphone gehangen, en die geeft het oordeel of er sprake is van bijvoorbeeld chlamydia, syfilis of gonorroe. Het moet ongeveer werken als een zwangerschapstest. Het toestel kan op basis van de uitslag ook direct een behandeling voorstellen.

Wetenschappers van de Britse St. George’s University in Londen zijn hiermee bezig. De zelftest-apparaatjes worden daar nu ontwikkeld. Allerlei infectieziekten kunnen ermee worden opgespoord, gebruikmakend van de rekenkracht van de smartphone. Door mensen in de gelegenheid te stellen zelf snel een test uit te voeren, hopen de geleerden dat de ziektes zich minder snel verspreiden.

Een testkit moet meerdere geslachtsziekten kunnen diagnosticeren. Ze moeten worden verkocht in apotheken of verkoopautomaten, zoals een sigaretten- of condoomautomaat. Bijgeleverde software op de telefoon, of een pc, kan de resultaten van de testkit analyseren en een voorstel doen op basis van de uitslag. Ook moet de software mensen in staat stellen om direct een afspraak te maken met een arts om zich te laten behandelen, of de telefoon kan desgewenst direct een sms naar een kliniek in de buurt sturen of de gps in de telefoon benutten om de seksueel geïnfecteerde telefoonbezitter naar die kliniek te dirigeren, waar de medicijnen dan al klaar liggen.

Door de snelle wereld van de smartphones te benutten, denkt dr. Sadiq van de St. George’s University dat seksueel overdraagbare aandoeningen sneller aangepakt kunnen worden, wat de gezondheid van de patiënt maar ook van diens omgeving ten goede komt. Het is nu eenmaal makkelijker om jezelf even te testen, dan om de medische molen van afspraken en wachtkamers in te gaan.

De afgelopen negen jaar is het aantal seksueel overdraagbare ziekten in Groot-Brittannië met 36 procent gestegen. De weerzin van patiënten om met hun ziekte naar de dokter te gaan, bemoeilijkt de medische bestrijding ervan. Het smartphone-project brengt onderzoekers bij elkaar met zeer diverse achtergronden, zoals telecommunicatie-experts, micro-ingenieurs, microbiologen en artsen. De testkits zouden snel beschikbaar moeten komen. Nu buigen de onderzoekers zich nog over zaken als vertrouwelijkheid van de medische informatie, die via de testkits en de smartphones wordt vergaard.

Bron: cellular news

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters