Mobiele tweets zitten Olympische tv-uitzendingen in de weg

Een zeer opmerkelijke oproep van het Internationaal Olympisch Comité aan de honderdduizenden toeschouwers in Londen: twitter eens wat minder, mensen.

Twitter

Er wordt rondom Olympische wegwedstrijden in en om Londen zoveel met mobiele telefoons getwitterd, dat de Olympische televisieuitzendingen erdoor verstoord dreigen te raken. Dus alleen twitteren als het moet, alstublieft, vraagt het IOC aan de toeschouwers.

Het vele getwitter brengt zoveel dataverkeer met zich mee dat allerlei datanetwerken verstopt raken. En daardoor dreigen televisieuitzendingen ook in de soep te lopen. Dat deed zich voor tijdens het wielrennen voor mannen op zaterdag. Commentatoren waren niet in staat om kijkers te vertellen hoe ver de kopgroep voor het peloton uitreed, omdat de data niet doorkwam via de GPS-satellieten die de renners in de gaten hielden. Dat was met name vervelend voor de Britse kijkers, die met Mark Cavendish in de race wilden weten hoe het zat met de medaillekansen.

Vervolgens werd de situatie nog erger, omdat daarna boze televisiekijkers ook begonnen te twitteren en het netwerk zo nog meer verstopten. Door die ‘overload’ aan tweets ontstond vreemd genoeg juist een tekort aan informatie.

Een IOC-woordvoerder heeft de honderdduizenden tweets aangewezen als hoofdschuldige voor deze situatie. Die werden vooral verstuurd door de honderdduizenden fans die langs de straten naar de race stonden te kijken.

Het IOC waakt ervoor om het twitteren te verbieden. ”Als je iets wilt verzenden, gaan wij niet zeggen: niet doen. We zullen niemand verbieden om berichten te verzenden. Maar als het niet erg, heel erg dringend is, doe het dan een beetje rustig aan, please.” Overigens erkende het IOC later dat de oproep waarschijnlijk niet veel zal helpen.

Zo dreigt straks dezelfde situatie te ontstaan tijdens de marathon en de triathlon. Hoewel de Britse telco’s van tevoren hebben verteld dat ze de netwerkdrukte aankonden, blijkt dat dus niet zo te zijn; en dat komt omdat een van de telco’s meer heeft klanten toegelaten dan zijn netwerk eigenlijk aankan.

Er zijn nu gesprekken gaande tussen het IOC en de telco’s om de bandbreedte onderling een beetje te verdelen, zodat de datanetwerken niet opnieuw te lijden krijgen onder de drukte op de sociale netwerken.

British Telecom ontkent overigens dat er een probleem op zijn netwerk zou bestaan; er is vergeleken met de Olympische Spelen in Peking in 2008 nu viermaal zoveel netwerkcapaciteit beschikbaar gesteld. Er zijn extra kabels gelegd die gezamenlijk de afstand tussen Londen en New York zouden kunnen overbruggen.

Bron: Reuters

Android O

Deze acht (iOS) features missen we nog op Android lees verder

Google speelt nu ook video’s automatisch af lees verder

Toilet

Je smartphone heeft meer bacteriën dan een toiletbril lees verder

Video OnePlus 5

OnePlus zorgt voor veel commotie met deze reclamevideo lees verder

smartphone vergrendeling opties

Dit is de veiligste manier om je smartphone te vergrendelen lees verder

GLASSX

Deze vloeistof beschermt je smartphone tegen schade lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters