'Mobieltje is op te laden met kracht van de stem'

Een nieuwe technologie is in ontwikkeling, die stroom voor kleine mobiele apparaten haalt uit de kracht van de stem. Zodat je je eigen telefoon kunt opladen door er simpelweg in te spreken.

telefoon opladen

De technologie wordt ontwikkeld door een onderzoeker van een Zuid-Koreaanse universiteit. Die meldt dat het geluid dat rondom de apparaten te horen is, kan worden benut om die apparaten op te laden. Dat geldt voor al het geluid, maar de echte ‘boost’ komt als iemand in de telefoon spreekt. Dat levert pas echt stroom op.

De onderzoeker is dr. Sang-Woo Kim, werkt aan het ontwerp op het instituut voor nanotechnologie van de Sungkyunkwam Universiteit in Seoel. Hij vertelde aan The Daily Telegraph dat geluid categorisch wordt vergeten als het gaat om de zoektocht naar bronnen die energie opleveren.

Muziek, spraak of gewoon lawaai bieden voldoende energie om kleine apparaten als mobiele telefoons op te laden. ”Geluidskracht kan voor diverse nieuwe toepassingen worden benut, zoals voor mobiele telefoons, die kunnen worden opgeladen tijdens gesprekken en langs snelwegen kun je geluidsabsorberende muren neerzetten die elektriciteit opwekken uit het lawaai van passerende voertuigen.”

Een ‘sandwich’ van zinkoxyde tussen twee elektroden is daarvoor nodig. Zodra daar lawaai op wordt losgelaten, gaat die sandwich trillen en komt er energie vrij. Die kan dan worden benut voor het opladen van een batterij.

Een prototype is al klaar. Die converteert snelweggeluid naar 50 millivolt elektriciteit. Da’s nog niet veel, maar de technologie bevindt zich nog in het beginstadium. Er is nog veel verbetering nodig om hier een commercieel product uit te halen. Het doel van het onderzoek is nu om meer energie te halen uit minder geluid.

Bron: Cellular News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters