'Mobieltje is op te laden met kracht van de stem'

Een nieuwe technologie is in ontwikkeling, die stroom voor kleine mobiele apparaten haalt uit de kracht van de stem. Zodat je je eigen telefoon kunt opladen door er simpelweg in te spreken.

telefoon opladen

De technologie wordt ontwikkeld door een onderzoeker van een Zuid-Koreaanse universiteit. Die meldt dat het geluid dat rondom de apparaten te horen is, kan worden benut om die apparaten op te laden. Dat geldt voor al het geluid, maar de echte ‘boost’ komt als iemand in de telefoon spreekt. Dat levert pas echt stroom op.

De onderzoeker is dr. Sang-Woo Kim, werkt aan het ontwerp op het instituut voor nanotechnologie van de Sungkyunkwam Universiteit in Seoel. Hij vertelde aan The Daily Telegraph dat geluid categorisch wordt vergeten als het gaat om de zoektocht naar bronnen die energie opleveren.

Muziek, spraak of gewoon lawaai bieden voldoende energie om kleine apparaten als mobiele telefoons op te laden. ”Geluidskracht kan voor diverse nieuwe toepassingen worden benut, zoals voor mobiele telefoons, die kunnen worden opgeladen tijdens gesprekken en langs snelwegen kun je geluidsabsorberende muren neerzetten die elektriciteit opwekken uit het lawaai van passerende voertuigen.”

Een ‘sandwich’ van zinkoxyde tussen twee elektroden is daarvoor nodig. Zodra daar lawaai op wordt losgelaten, gaat die sandwich trillen en komt er energie vrij. Die kan dan worden benut voor het opladen van een batterij.

Een prototype is al klaar. Die converteert snelweggeluid naar 50 millivolt elektriciteit. Da’s nog niet veel, maar de technologie bevindt zich nog in het beginstadium. Er is nog veel verbetering nodig om hier een commercieel product uit te halen. Het doel van het onderzoek is nu om meer energie te halen uit minder geluid.

Bron: Cellular News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Whatsapp

Zo verdient Facebook geld met Whatsapp lees verder

Google I/O 2017

Kijk alle aankondigingen van Google I/O 2017 keynote terug lees verder

Tele2 unlimited

Tele2 overtreft T-Mobile in prijzenoorlog met onbeperkt abonnement lees verder

Apple iphone 8

Biograaf Steve Jobs: Apple is niet meer innovatief lees verder

Google Pixel 3

‘LG gaat de Google Pixel 3 familie produceren’ lees verder

Samsung in China

Samsung in China: van marktleider tot kleine speler lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters