Mobile-Fi neemt Amsterdam over

De Randstad krijgt een concurrent voor UMTS telefonie onder de noemer Mobile-Fi. Woensdag neemt het Eindhovense bedrijf CallMax in Amsterdam de eerste zender in gebruik. Nederland wordt daarmee het eerste Europese land met Mobile-Fi.

CallMax, eigenaar van een landelijk semafonienetwerk, zit al enige tijd achter een licentie aan van mobiel WiMAX, maar technisch is hierop nogal wat af te dingen, zodat naar alternatieven is gekeken. De opvolger van mobiel WiMAX – 802.20 of MBWA (Mobile Broadband Wireless Access) – lijkt meer mogelijkheden te bieden. Mobile-Fi, zoals deze standaard ook wel heet, biedt stabiele verbindingen ook wanneer men zich met 250 kilometer per uur verplaatst. De vertraging bedraagt dan hooguit zo’n 10 milliseconden. De verbinding is veel stabieler dan UMTS, zegt CallMax.

CallMax heeft al in 2006 de vereiste frequentie overgenomen, maar de technologie was er toen nog niet rijp voor. Het Eindhovense bedrijf heeft in eerste instantie zakelijke gebruikers in de regio Amsterdam op het oog. Zij zouden via VPN (een beveiligde verbinding) op afstand kunnen werken. Per gebruiker zal ongeveer 2 Mbps beschikbaar zijn, binnen een jaar wordt de snelheid verhoogd naar 5 Mbps. Voor de ontvangst zijn overigens wel aparte pc kaarten vereist, maar die zijn nu al beschikbaar, zegt directeur Chris van Steenbergen. “De standaard is vorige maand afgekomen, maar de fabrikant heeft hierop al geanticipeerd. We kunnen ook pda-achtige apparaten leveren.”

CallMax wil 50 euro per maand rekenen voor een 1 Mbps verbinding en een fair use-beleid. “Dan moet je denken aan 2 tot 4 gigabyte per maand.” CallMax wil de komende maanden iedere twee weken een nieuw basistation plaatsen. Eind dit jaar moet de hele Randstad zijn voorzien. Met 300 stations is een landelijk netwerk mogelijk. Daarna wil CallMax het netwerk uitrollen in Noorwegen, Zweden en Denemarken.

Het eerste basisstation wordt woensdag in gebruik genomen door een bestaande klant van CallMax, maar Van Steenbergen wil de naam nog niet onthullen. “We zetten deze technologie in eerste instantie uit bij bestaande klanten. Zij kunnen een draadloos netwerk rond hun onderneming opzetten.”

Bron: Emerce

Android O

Deze acht (iOS) features missen we nog op Android lees verder

Google speelt nu ook video’s automatisch af lees verder

Toilet

Je smartphone heeft meer bacteriën dan een toiletbril lees verder

Video OnePlus 5

OnePlus zorgt voor veel commotie met deze reclamevideo lees verder

smartphone vergrendeling opties

Dit is de veiligste manier om je smartphone te vergrendelen lees verder

GLASSX

Deze vloeistof beschermt je smartphone tegen schade lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters