'Modulaire telefoon Google gaat Ara heten'

Project Ara. Zo heet het project van Google om een modulaire smartphone te ontwikkelen. Het toestel zal wellicht de Google Ara gaan heten. Hier een samenvatting van de tot nu toe bekende feiten.

Paul Eremenko, een van de vice-presidenten van Google, vertelde er vorige week op het MWC het een en ander over. Hij liet een niet-werkend prototype zien dat nog het meest aan een legopuzzel doet denken.

Maar de visie van Google gaat verder dan kinderspeelgoed. Project Ara gaat een heel stuk verder dan de aanpasbare Moto X van Motorola, waarbij klanten alleen de buitenkant van het toestel naar wens kunnen aanpassen. Dat was al behoorlijk vergaand vergeleken bij de verkoop van standaard productiemodellen, zoals bijna alle fabrikanten die aanbieden. Project Ara heeft ook betrekking op de binnenkant van het toestel.

Eremenko haalde op het podium voor een publiek het hele toestel uit elkaar, stukje bij beetje. Aan het einde van deze afbreekoefening bleef een klein stukje metaal over met een batterij, het Endoskelet. Elke aansluiting op dit Endoskelet werkt met drie permanente magneten, waardoor extra modules eraan blijven hangen zelfs als je het binnenwerk op zijn kop houdt. Zo kunnen er naar believen modules aan vast worden geklikt, en weer los om ze te vervangen door andere. Dat zou zelfs moeten werken zonder het toestel uit te zetten.

'Modulaire telefoon Google gaat Ara heten' google ara1 820x420 

Het frame bestaat uit weinig meer dan het metalen plaatje en een batterij, plus de aansluitingen voor andere modules. Op die manier communiceren de modules met elkaar, zodat er een complete smartphone ontstaat.

Het batterijtje dat er al bij zit, is eigenlijk een reservebatterij. Er zal een grotere bij moeten om het toestel echt in leven te houden. Alle modules worden in een vastgesteld formaat geproduceerd, om zo de uitwisselbaarheid te garanderen.

Er zijn telefoonfabrikanten, app-ontwikkelaars, en nu wil Google er nog een derde groep aan toevoegen: de module-ontwikkelaars. ”Ons doel is om een ecosysteem te stichten van module-ontwikkelaars”, meldde Eremenko. ‘”Zodat de manier waarop wordt geïnnoveerd op het gebied van hardware verandert, en meer op de ontwikkeling van software doet lijken. Modules komen te koop via een app store model.”

Daartoe ontwikkelen de mensen van Google Ara een Module Developers Kit, zodat ze meteen aan de slag kunnen om nieuwe mogelijkheden voor smartphones te bedenken. Dit programma wordt over pakweg een maand openbaar gemaakt.

Eremenko legt de lat expres laag. Hij liet tijdens zijn presentatie een aantal modules zien die met een 3D-printer waren gemaakt. Zo ontstaat maximale flexibiliteit. ”De consument maakt de beslissing wat voor functionaliteit er in zijn toestel moet zitten. Als je geen camera wilt, kun je die weglaten. Je kunt zelfs het deel weglaten waarmee je kunt bellen, zodat het toestel alleen op wifi te gebruiken is.”

Zoals bekend moet het casco van de Ara hooguit 36 euro gaan kosten. Dan kun je er nog niet mee bellen, er zit alleen een Wifi-antenne in. Een 3G-module moet je er samen met de chip bij bestellen.

'Modulaire telefoon Google gaat Ara heten' printed 
'Modulaire telefoon Google gaat Ara heten' googleara apart 
'Modulaire telefoon Google gaat Ara heten' googleara customs 
'Modulaire telefoon Google gaat Ara heten' wifi 

Bron: Slashgear

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters