Motorola boekt een belangrijke zege in Duitsland tegenover Apple – Update

Een rechter in Duitsland heeft Motorola voorlopig in het gelijk gesteld over een patenten kwestie met Apple. Bijna alle 3G-producten van Apple schenden een patent van Motorola met als gevolg dat Apple flink in de buidel moet tasten om licentiegelden te betalen.

De uitspraak werd eerder op de dag door een Duitse rechter opgetekend, zo meldt Foss Patents. De rechtbank heeft in een voorlopige uitspraak geoordeeld dat Apple Sales International, de handelende partij van Apple in Europa, een patent van concurrent Motorola heeft geschonden. Bijna alle 3G-producten van Apple hebben een techniek in iOS zitten waarop Motorola het alleenrecht heeft.

Het gewraakte patent omvat een “teller tijdens het downloaden van een bestand middels draadloze radio”. Deze techniek is een fundamenteel onderdeel van GPRS en zonder de techniek is het binnen halen van data simpelweg niet mogelijk. Apple heeft dan ook ondermeer in de Verenigde Staten en in Duitsland ervoor gepleit dat het patent te generiek is voor draadloze technologie en daarmee dus geen alleenrecht toegewezen kan worden aan een bedrijf.

De rechterbank in Duitsland is het hier niet mee eens en is van mening dat het patent wel eigendom kan zijn en wel van Motorola, en daarmee ook binnenkort Google. Als gevolg hiervan moet Apple licentiegelden afdragen of de techniek uit haar apparaten verwijderen. Aangezien dit laatste niet mogelijk zal zijn omdat internetten daarna niet meer mogelijk zal zijn op een iOS-apparaat, ziet het er naar uit dat Apple licentiegelden zal moeten betalen.

Apple heeft ondertussen een tweede troefkaart geprobeerd te spelen om zo grote afdrachten van haar geld te ontlopen. De fabrikant heeft gemeend dat Motorola aan ze zogenaamde FRAND-overeenkomst dient te voldoen eerst. Dit houdt in dat Motorola verplicht is om bij essentiële patenten eerst een licentie overeenkomst aan te bieden aan haar concurrenten, alvorens het de concurrent mag gaan aanklagen. Dit is ingevoerd om zo innovatie in de industrie niet te ondermeiden. Echter de juristen van Motorola hebben overtuigend de FRAND weten te weerleggen door te bewijzen dat Apple Motorola middels een FRAND wil vastpinnen aan licenties die veel te laag zijn en die tevens onbeperkt voor zowel het verleden als de toekomst gelden.

Hiermee is Apple haar laatste joker-kaart kwijt geraakt en ziet het er naar uit dat het Motorola zal moeten gaan betalen voor licenties. Doet het dat niet, dan mag het diens producten niet meer verkopen in Duitsland. Op een later tijdstip wordt vastgesteld of dit inderdaad het geval zal zijn aangezien Apple beroep heeft aangetekend en deze eerst weer voor de rechtbank dient te komen. De jurist achter Foss Patents meent echter dat Apple in een lastig pakket zit en de kans klein is dat ze zich hier uit weten te worstelen.

Update op 9/12/2011 om 18:40 uur:

Inmiddels hebben Motorola en Apple gereageerd op uitslag van de rechtszaak. Motorola is erg in zijn nopjes met de uitslag en weet te melden dat het er vanuit gaat dat Apple berecht wordt als de uitspraak in februari door de rechtbank uitgesproken wordt. Apple laat weten dat het gelijk in beroep gaat en dat Duitse consumenten niet bang hoeven te zijn dat ze geen iOS-apparaat kunnen kopen me de kerst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. benz0076 -

  Heel goed.
  Eindelijk krijgt het arrogante apple een koekje van eigen deeg.
  Het word tijd dat ze op hun donder krijgen.
  Sinds het apple iets te heet onder de voeten word kwa concurerende busturings systemen en telefoon gaan ze iedereen maar lopen aanklagen.
  Hopelijk verliezen ze nog een paar grote zaken zodat ze inzien dat dit niet werkt.

 2. sadik -

  Hahaha Apple krijgt klap na klap van de rechters,lekker voor ze want ze zijn er zelf mee begonnen
  Eerst verliezen de zaken tegen samsung daarna krijgen ze een claim uit china en nu krijgen ze dit hopelijk houde ze nu op om andere te dwarsbomen.

 3. Angelo -

  Wederom heerlijk nieuws in 3 dagen tijd. Laat ze al het verspilde geld toch in de ontwikkeling van toestellen stoppen, en ga om de tafel zitten en werk samen. Dat doen de regeringen ook wereldwijd vanwege de econimische crisis. Zouden ze dit niet doen zoals 50 jaar geleden.. dan had het al lang oorlog geweest!!

  Wat ik wil zeggen is dat apple ten onder gaat aan het patenten gedoe. Uiteindelijk is Nokia ooit begonnen met dit spelletje tegen apple, en apple heeft waarschijnlijk gedacht dit kunnen wij ook, maar verstandig is het niet geweest?

  1. robnas -

   Als ze allemaal om de tafel gaan zitten en samenwerken, zullen ze manieren verzinnen om de consument zoveel mogelijk geld af te troggelen. Het enige verschil met multipolie is dat er geen concurrent is om de loef af te steken met innovativiteit. Kortom: monopolie laat innovativiteit stagneren. Politiek is iets (heel) anders dan economie.

   En waarom is het niet verstandig? Patenten zijn een (enorme) bron van inkomsten voor bedrijven en het beschermen/verdedigen ervan is het goed recht van bedrijven. Apple komt alleen nogal negatief in de publiciteit hierdoor.

iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters