Motorola eiste 15 euro per verkochte iPhone van Apple voor 3G-patent

Motorola heeft in onderhandelingen met Apple 2,25 procent van de opbrengsten van de iPhone geëist voor gebruikmaking van een 3G-patent. Apple weigerde de royalties te betalen, waarna een Duitse rechter afgelopen week besloot om de verkoop van de iPhone 3GS en iPhone 4 kort te verbieden. Dat verkoopverbod is inmiddels weer voorlopig ongedaan gemaakt.

iPhone 3GS piano

Voordat een rechter beslist of een fabrikant een patent van een andere fabrikant schendt, wil hij eerst weten of er een deal (FRAND) is aangeboden om het patent te licenseren. Als dat niet zo is, stuurt hij de fabrikanten meestal terug naar de onderhandelingstafel. In het geval van het 3G-patent van Motorola, dat in iPhones wordt gebruikt, is zo’n deal door Motorola aangeboden, maar Apple weigerde erop in te gaan. Het zou betekenen dat Apple per verkochte iPhone zo’n vijftien euro aan Motorola zou moeten afdragen.

Apple redeneert dat het patent al is gekocht door Qualcomm. Een Qualcomm-processor wordt in de iPhone gebruikt. Omdat Qualcomm de bewuste licentie al van Motorola heeft afgenomen, wil Apple er niet nog eens voor betalen.

Apple vindt het verlangde bedrag bovendien excessief, het zou niet in de FRAND-regels voor het licenseren van patenten passen. Apple onderzoekt momenteel of andere smartphonemakers ook royalties aan Motorola betalen voor het omstreden patent. Nokia, HTC, LG en Ericsson wordt verzocht om hier informatie over te verstrekken.

Voor Motorola dreigt wel een gevaar na het aanvankelijke succes tegen Apple in de Duitse rechtbank. De Europese Commissie houdt niet van antitrust-gedragingen, en de bescherming van dit patent zou daar wel eens onder kunnen worden geschaard. Samsung heeft voor de rechtbank een dergelijk patent te voorschijn gehaald tegen Apple, en tegen de Koreaanse fabrikant loopt momenteel een Brussels onderzoek.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters