Motorola gaat Microsoft Bing services aanbieden op Android smartphones

Motorola heeft vandaag in een persbericht aangegekondigd dat het in China Microsoft Bing gaat gebruiken als zoek-applicatie op haar Android telefoons. Voor Google zal het op deze manier moeilijker worden om geld te verdienen aan het Android platform.

verdrietige androidTot nu toe hadden alle Android-telefoons vanzelfsprekend Google Search als de standaard zoekmachine. Het Android OS is immers door Google zelf ontwikkeld. Motorola stelt echter in haar persbericht dat het consumenten een keus wil bieden met de nieuwe samenwerking met Microsoft. Op de Android toestellen die Motorola in China verkoopt zal voortaan een voorgeïnstalleerde Bing-widget te vinden zijn, alsmede een bookmark die naar de Bing-website verwijst.

De aankondiging van Motorola is mogelijk een klap voor het Android business-model van Google, die het opensource OS gratis ter beschikking stelt aan fabrikanten. Google wil voornamelijk geld verdienen door advertentie-inkomsten, die binnenkomen doordat Android gebruikers gebruik zouden moeten maken van de Google services, die standaard in het mobiele OS te vinden zijn. Als consumenten gebruik gaan maken van de diensten van Microsoft, zouden de inkomsten achter kunnen blijven.

Motorola moest op zoek naar een nieuwe zoekdienst voor Android omdat Google gedreigd heeft zich terug te trekken uit China. De Bing-diensten zullen dus voorlopig alleen standaard worden aangeboden in dat land, maar Motorola lijkt zeker niet uit te sluiten dat dit wereldwijd gaat gebeuren. Mogelijk wijst dit op een verslechterde verhouding tussen Google en Motorola. Sinds Google de Nexus One-smartphone is gaan aanbieden, is het bedrijf in feite rechtstreeks gaan concurreren met het high-end toestel van Motorola, de Droid, in Europa bekend als de Milestone. Het is niet ondenkbaar dat deze strategie van Google niet in dank werd afgenomen door Motorola.

Microsoft en Motorola zeggen beiden blij te zijn met de nieuwe samenwerking, en benadrukken het belang van zoekmachines en maps-applicaties in de mobiele markt. Het nieuwe samenwerkingverband tussen de twee bedrijven is opvallend te noemen, ook omdat de relatie tussen Motorola en Microsoft de laatste tijd wat bekoeld leek. Motorola heeft de afgelopen jaren dan ook geen enkel Windows Mobile toestel gefabriceerd. Het is dan ook mogelijk dat de verbeterde betrekkingen erop duiden dat Motorola in de toekomst smartphones gaat maken met het nieuwe OS van Microsoft, Windows Phone 7 Series.

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

cybersecurity

Maak (geen) kennis met ZooPark: alle enge malware in één lees verder

Android Popsicle

Android P beta nu beschikbaar op 11 smartphones! (Sony, Nokia en meer) lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Telekoopwijzer: de vijf beste budgetsmartphones van dit voorjaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters