Muziekverkoop via gsm stijgt met veertig procent

De wereldwijde verkoopcijfers van legaal gedownloade muziek via internet en gsm zijn in 2007 met veertig procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Daarmee maken legale downloads nu vijftien procent van de totale markt uit.

In 2007 werden er wereldwijd 1,7 miljard liedjes legaal gedownload via internet en gsm, goed voor een omzet van meer dan 3 miljard dollar, tegenover 2,1 miljard dollar het jaar daarvoor. De markt is in de Verenigde Staten het grootst; daar wordt dertig procent van de totale muziekverkoop via internet en mobiele telefoons afgewikkeld. Internet en gsm leveren wereldwijd een ongeveer even groot aandeel, maar regionaal zijn grote verschillen zichtbaar. Zo loopt internet in Amerika met 53 procent van de markt voor muziekdownloads voorop, terwijl in Japan 90 procent van de downloads via mobieltjes gaat, zo blijkt uit cijfers van de Ifpi.

Het Nederlandse equivalent van de Ifpi, de Nvpi, beschikt nog niet over cijfers over heel 2007. Eerder berichtte de brancheorganisatie wel over het eerste halfjaar van 2007, waarin het spreekt over ‘nieuwe verdienmodellen’ die de ‘terugval in de verkoop van fysiek product deels compenseren’, wat wijst op een stijging van de verkoopcijfers van muziekdownloads.

Deze stijging is in België in elk geval wel waarneembaar, zo leidt de Belgische krant De Standaard af uit cijfers van de Federatie van Belgische Muziekproducenten. De omzet uit de verkoop van muziek via internet en gsm groeide hier in 2007 met 27 procent naar 13 miljoen euro.

Hoewel de cijfers wijzen op een stijging van de populariteit van legale downloads, klagen zowel de Ifpi als de Belgische brancheorganisatie voor de invloed van piraterij. Beide organisaties gaan op dit moment uit van twintig illegale downloads per legaal gedownload nummer. “Piraterij zet een rem op de ontwikkeling van de digitale entertainmentmarkt”, zegt Ifpi Belgium-directeur Olivier Maeterlinck in De Standaard. Volgens hem is piraterij er ook debet aan dat de totale muziekmarkt in België in 2007, ondanks de goede cijfers van internet en gsm, toch met 3,3 procent gedaald is.

Android O

Deze acht (iOS) features missen we nog op Android lees verder

Google speelt nu ook video’s automatisch af lees verder

Toilet

Je smartphone heeft meer bacteriën dan een toiletbril lees verder

Video OnePlus 5

OnePlus zorgt voor veel commotie met deze reclamevideo lees verder

smartphone vergrendeling opties

Dit is de veiligste manier om je smartphone te vergrendelen lees verder

GLASSX

Deze vloeistof beschermt je smartphone tegen schade lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters