MWC: Intivation wint met zonnecel voor mobiele telefoon

Het Nederlandse Bedrijf Intivation heeft in Barcelona de tweede prijs gewonnen in de categorie Mobile Innovation. Het product waarmee ze deze prijs hebben gewonnen is een chiptechnologie die de efficiëntie van het omzetten van zonne-energie verdubbelt.

Het bedrijf heeft deze technologie vooral ontwikkeld voor de wereldwijd 1,6 miljard mensen die geen toegang hebben tot een betrouwbaar elektriciteitnetwerk. De voordelen zijn echter niet alleen voor deze mensen, de telecomsector krijgt er een grote nieuwe afzetmarkt bij die eerst maar beperkt bereikbaar was. Ook het milieu heeft er voordeel bij en het energiegebruik zal dalen door het gebruik van zonne-energie voor mobiele telefoons.

MWC

De nieuwe afzetmarkt bestaat uit grote delen van Afrika en het Midden-Oosten maar ook uit een deel van Azië en Latijns-Amerika. Met een wereldaandeel van 9% op alle telefoonabonnementen in de wereld en de snelst groeiende afzetmarkt is met name Afrika een erg interessant land voor de telecomsector.

Er was alleen een groot probleem in Afrika, het elektriciteitsnet is niet toereikend waardoor ongeveer 1,6 miljard mensen hier geen toegang toe hebben, waardoor zij hun telefoon niet kunnen opladen. De Afrikanen die wel toegang heeft tot het net laten andere mensen 1 á 2 dollar betalen voor het opladen van hun mobiele telefoon; de gemiddelde Afrikaan verdient ongeveer 2 dollar per dag.

Om dit energieprobleem op te lossen heeft het bedrijf Intivation een technologie ontwikkeld waardoor Afrikanen en andere mensen hun telefoon met zonne-energie op kunnen laden en dus geen elektriciteitsnetwerk meer nodig hebben.

Terwijl de elektriciteit schaars en duur is, kost zonneschijn niks en is volop aanwezig in de meeste arme landen van de wereld. Als het aantal zonuren wordt gemeten in kWh/m2 hebben Afrika en een groot deel van het Midden-Oosten er meer dan zes van per dag en grote delen van Azië en Latijns-Amerika hebben er meer dan vier. Een gemiddelde mobiele telefoongebruiker in de hierboven genoemde landen zal zijn telefoon echter maar twee uur per dag in de volle zon hoeven op te laden met de ontwikkelde chip.

Bron: Intivation

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters