Met deze batterij is je smartphone in nog geen milliseconde opgeladen

Een probleem waar je altijd maar tegenaan blijft lopen met smartphones en tablets is dat je batterij leeg raakt en je weer moet gaan opladen. En omdat draadloos opladen nog niet massaal is ingevoerd, is je toestel dan een tijdje vast aan een draad. Hierdoor is je mobiele telefoon opeens ook niet meer zo mobiel. Als we Drexel University moeten geloven hoeven we daar in de toekomst geen rekening meer mee te houden. Onderzoekers aan de universiteit zijn namelijk bezig met het ontwikkelen van een batterij, welke het materiaal MXene gebruikt. Hiermee zou het mogelijk zijn om binnen tienden van een milliseconde je toestel helemaal op te laden. 

Batterij is spel van ionen en poorten

Dat is nogal wat anders dan de batterijen waar we nu mee te kampen hebben. Een batterij is simplistisch gezien een systeem van ionen die via paden naar verschillende poorten moeten gaan. Deze poorten, zogenaamde redox actieve plaatsen, is waar de lading van je batterij wordt vastgehouden. Telkens wanneer ionen dus bij de poorten aankomen, is je batterij een stukje meer opgeladen. Hoe meer poorten een batterij heeft, hoe groter de capaciteit van die batterij is om een elektrische lading vast te houden. Dus hoe meer poorten, hoe langer je batterij mee zou moeten gaan.

smartphone opladen

MXene batterijen vervoeren ionen veel sneller

Bij de batterijen die we vandaag de dag hebben zijn er maar weinig paden voor de ionen om naar de poorten te komen. Het is een langzame weg, welke gezien kan worden als een snelweg met maar één baan. Een batterij van MXene zou in vergelijking echter een snelweg zijn met veel meer banen. De ionen hebben veel meer paden die naar de poorten leiden, waardoor er sneller een lading opgebouwd wordt. Daarnaast is MXene ook erg geleidend, waardoor de ionen ook nog sneller op hun bestemming aankomen. Op deze manier wordt een batterij veel sneller opgeladen. Een MXene batterij zou uiteindelijk zelf binnen tienden van een milliseconde opgeladen moeten kunnen worden.

MXene materiaal
MXene

Commerciële toepassingen over drie jaar

Uiteraard zal dit een behoorlijke invloed hebben op laptops, smartphones en zelfs elektrische auto’s. Een elektrische auto zou dan sneller opgeladen zijn dan de tijd die het kost om te tanken met een verbrandings auto. Helaas moeten we daar nog even op wachten. Volgens Yuri Gogotsi, professor in materiaalkunde en bouwkunde, zou het nog minsten drie jaar duren voordat MXene massaal commercieel wordt toegepast. Het team zou echter wel druk bezig zijn met het onderzoeken van nieuwe applicaties, die in de nabije toekomst geïmplementeerd zouden kunnen worden.

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters