Navigatiesystemen moet bijdragen aan de veiligheid

Navigatiesystemen in de auto zouden moeten worden opgetuigd met informatie over verkeersveiligheid. Verkeersminister Camiel Eurlings bleek het donderdag in de Tweede Kamer eens met GroenLinks om harde afspraken daarover te maken met aanbieders zoals TomTom.

Vrachtwagenchauffeurs worden nog vaak door dorpskernen geleid bij gebrek aan een ‘vrachtwagen-TomTom’, stelde GroenLinkser Wijnand Duyvendak. In Brabant lopen al proeven die automobilisten waarschuwen als ze een school passeren. Volgens Eurlings zouden navigatiesystemen ook nog meer informatie over files kunnen bevatten, zoals de verwachte vertraging. Maar ook informatie over wegwerkzaamheden en beschikbare parkeerplaatsen om onnodig rondrijden te voorkomen, zou van pas komen.

De minister heeft 200 miljoen euro beschikbaar voor maatregelen tegen de filedruk, die vanaf 2009 kunnen worden uitgevoerd. Vóór Prinsjesdag zal hij ze presenteren. Een werkgroep onder leiding van oud-FNV-voorzitter Lodewijk de Waal bereidt voorstellen voor. Doel is het aantal auto’s in de spits met 5 procent te verminderen. Een van die plannen draait om een verhuisbonus. Met een fors hogere vergoeding voor verhuiskosten door de werkgever zou nieuw personeel eerder geneigd zijn dichter bij het werk te gaan wonen.

Werkgevers zouden vijf jaar lang maandelijks een bonus moeten uitbetalen, oplopend tot maximaal 24.000 euro. Jaarlijks zou dit 1,5 miljoen kilometers aan autoverkeer kunnen besparen. Eurlings beloofde de PvdA, die hem erop aansprak, dat deze studie van Deloitte aan De Waal zal worden voorgelegd. De minister wil verder op panelen boven de snelweg de reistijdverwachting zetten in plaats van filelengte. De reiziger kan dan zelf een routekeuze maken omdat hij beter weet hoe lang hij onderweg is. Eerder al is 50 miljoen gestoken in ‘benuttingsmaatregelen’ op knelpunten, zoals het installeren van camera’s zodat incidenten sneller verholpen kunnen worden.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters