Nederlands bedrijf start patentrechtszaak tegen BlackBerry

Het Nederlandse bedrijf NXP, producent van halfgeleiders, is een patentrechtszaak tegen BlackBerrymaker RIM gestart. Er zouden zes patenten zijn geschonden.

BlackBerry Torch 9810 wit

De Nederlandse firma vindt dat RIM het intellectuele eigendom van het bedrijf heeft gebruikt in de ontwikkeling en het productieproces van de BlackBerrytelefoons en de PlayBooktablet. NXP wil de schade vergoed krijgen en eist voorts royalties van RIM. Om het een en ander kracht bij te zetten, is ook meteen een verkoopverbod op BlackBerry’s geeist.

De zes patenten die NXP verdedigt, zou het bedrijf hebben geregistreerd tussen 1997 en 2008. Dat de patentrechtszaak pas nu wordt gestart, is tamelijk opmerkelijk; gespeculeerd wordt dat het Canadese RIM nu zo diep in financiƫle moeilijkheden zit dat het een makkelijker prooi is voor dit soort claims dan voorheen. NXP heeft in zijn claim niet gemeld hoeveel geld het bedrijf van de Canadezen wil zien.

De rechtszaak is wel het laatste dat RIM er nog bij kan hebben na de verzwakte marktpositie. Er worden wereldwijd steeds minder BlackBerry’s verkocht; in Amerika is het marktaandeel teruggezakt tot rond dertien procent en er wordt steeds meer van afgeknabbeld door de iPhone en Androidtelefoons. Speculaties over een overname van het bedrijf door Nokia en Microsoft staken onlangs opnieuw de kop op, en het bedrijf zou zelf zijn nieuwe besturingssysteem BB OS 10 willen licenseren aan Samsung om nog een positie op de markt te behouden.

Bron: The Register

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

HTC Google

Surprise: Google staat op het punt grote smartphonefabrikant over te nemen lees verder

Huawei P10 koopwijzer

Huawei heeft Apple ingehaald: op een na grootste smartphonefabrikant ter wereld lees verder

Apple uitnodiging lanceringsevenement 2017

Het is officieel: Apple bevestigt onthullingsdatum iPhone 8 met uitnodiging lees verder

Huawei

Samsung verreweg de populairste, Huawei kruipt dichterbij Apple lees verder

Apple AR bril?

Alles wijst erop dat Apple binnenkort met een AR bril komt lees verder

iPhone 8

Apple en LG gaan samenwerken voor nieuwe iPhones lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters