Update: Nederlands bedrijf start Kickstarter voor Android vlaggenschip

Een Nederlandse startup genaamd Mana is begonnen met een Kickstarter-campagne voor een veelbelovend Android vlaggenschip: de Mana Velocity One.

Update 2: Mana heeft zijn excuses aangeboden voor de onduidelijkheid. Er zijn foto’s op de Kickstarter-pagina geplaatst van het daadwerkelijke prototype, en extra informatie moet duidelijk maken hoe de situatie nou precies in elkaar steekt. De startup besteedt dus vrijwel alle aspecten van de smartphone uit aan andere bedrijven. Ze kiezen dus in feiten een standaard ontwerp uit bij een Chinees bedrijf, dat de smartphones vervolgens op maat aflevert. Over dat soort praktijken kun je meer lezen in dit artikel. Het team achter de Velocity One bestaat uit medewerkers zonder een technische achtergrond, dus denk goed na voordat je een exemplaar bestelt. Daarmee is de Kickstarter-campagne niet per se een scam, maar we hebben ook niet te maken met een ervaren bedrijf.

Update: Na nader onderzoek blijkt dat vrijwel elke foto van de Velocity One overgenomen is van de Ulefone Future, een bestaand toestel. De getoonde sketches zijn van de OnePlus Two. De bedenkers van het toestel zeggen een bestaand ontwerp te gebruiken met betere specificaties, maar toch is dit wel heel vreemd. We hebben contact opgenomen met Mana voor opheldering.

Mana Velocity One: Nederlands vlaggenschip

Mana Velocity OneGeregeld zien we Chinese smartphonefabrikanten zoals LeEco, Xiaomi en Vernee stunten met indrukwekkende specificaties. Soms lijkt het te mooi om waar te zijn, al helemaal als het bedrijf in kwestie net nieuw is. In het geval van OnePlus pakte het bijvoorbeeld juist goed uit. Het Chinese bedrijf beloofde met de OnePlus One een heuse ‘flagship killer’, en wist dat volgens velen ook waar te maken. Waar de concurrentie zoals Samsung en HTC op hun lauweren aan het rusten waren, wist OnePlus voor de helft van de prijs betere specificaties te bieden. Gisteren is de Kickstarter-campagne gestart van een ambitieus bedrijf dat hetzelfde wil doen met hun eigen Android smartphone. Maak kennis met de Mana Velocity One, een alleskunner van Nederlandse makelij.

Kickstarter-campagne

De Nederlander Mike Bonenkamp kwam tot de conclusie dat geen enkele smartphone aan al zijn wensen voldeed, en besloot zelf dan maar zijn droom vlaggenschip te gaan ontwerpen. Het resultaat is de Mana Velocity One, een op papier in ieder geval indrukwekkend vlaggenschip van de Utrechtse startup Mana. Voor €325 kunnen fans al een exemplaar bestellen. Het Android vlaggenschip zal natuurlijk pas echt op je deurmat vallen wanneer het doel van de Kickstarter-campagne wordt behaald. Dat doel bedraagt €300,000, een bedrag dat binnen 27 dagen overschreden moet worden om de Mana Velocity One werkelijkheid te gaan maken.

Het beste van het beste

Aan de specificaties van de Velocity One zal het in ieder geval niet gaan liggen. Het Nederlandse Android toestel kan zich qua specs namelijk meten met de aankomende vlaggenschepen van Xiaomi, Google en LeEco. Mana heeft het toestel vormgegeven op basis van alle klachten die consumenten hebben over de vlaggenschepen van dit moment. De Mana Velocity One heeft een 5.5-inch OLED 2K 2.5D scherm die de de voorkant van het dunne toestel over de gehele breedte bedekt. Onder de motorkap zit de gloednieuwe Qualcomm Snapdragon 821, in combinatie met maar liefst 8GB aan werkgeheugen en 64GB aan uitbreidbaar opslaggeheugen. De Nederlandse startup zegt daarvoor gekozen te hebben om er voor te zorgen dat je met de Mana Velocity One een vlaggenschip aanschaft dat ook over twee jaar nog relevant is. Of is de Kickstarter-campagne toch te mooi om waar te zijn?

Mana Velocity One

Stapje verder

Aan de achterkant van het toestel zit een dubbele 16MP camera van Sony, die er samen voor zorgen dat je nog scherpere foto’s kunt nemen. Selfies kunnen genomen worden met een 8MP camera. Volgens de Kickstarter-campagne komt de Mana Velocity One de dag met gemak door dankzij een 3350mAh batterij. Normaliter stopt het hier meestal qua specificaties als het om opvallende vlaggenschepen op Kickstarter gaat, maar Mana gaat een stapje verder.

Zo heeft de Mana Velocity One bijvoorbeeld een supersonische vingerprintscanner van Qualcomm, verwerkt in het scherm. Aan de onderkant zitten twee high-end speakers. Het dual-SIM toestel ondersteunt daarnaast NFC en Quick Charging 3.0, kan draadloos opgeladen worden en heeft een IP68 certificatie. Oftewel: het Nederlandse vlaggenschip mag nat worden.

: Mana Velocity One

Stock Android en garantie

Specificaties zeggen echter lang niet alles. Vaak hebben goedkope vlaggenschepen zoals de Mana Velocity One veel bloatware, extra apps en software die je smartphone alleen maar onnodig vervuilen. Dat is bij het Nederlandse vlaggenschip van Mana echter niet het geval, zo belooft de ambitieuze startup. Oprichter Mike Bonenkamp zegt een groot voorstander te zijn van een pure Android ervaring, zoals je gewend bent van Google’s eigen Nexus smartphones. Er staat geen enkele app van een derde partij op de Mana Velocity One, enkel de essentiële basics van stock Android. Daarnaast is de bootloader van het toestel ook standaard open en zijn de source drivers open source. Dat komt er op neer dat je als eigenaar dus elke geschikte ROM die je maar wil op de Velocity One kunt zetten. Je garantie vervalt dan niet, zelfs niet als je Velocity One is gebrickt.

Mana Velocity One
Een prototype van het toestel

Voordeel van de twijfel?

Al met al is het duidelijk dat de Mana Velocity One een veelbelovend Android vlaggenschip is, zeker als je naar de competitieve prijs van het toestel kijkt. Daar komt natuurlijk nog eens bij dat de Velocity One van Nederlandse makelij is, wat de Kickstarter-campagne natuurlijk net ietsje interessanter maakt. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn, zeker gezien het relatief lage doel. Bovendien heeft Mana zich als startup nog niet bewezen, en kan iedereen met een leuk startbedrag, een beetje gevoel voor vormgeving en de juiste contacten in China een veelbelovend Android toestel verkopen. Denk er dus goed over na voor je een exemplaar bestelt.

Voor €325 steun je de campagne en kun je kiezen tussen een zilveren of gouden exemplaar, die je dan als het doel behaald wordt in november zult ontvangen. Als je nog meer bijlegt kun je aantrekkelijke extraatjes krijgen, zoals bijvoorbeeld een T-Shirt of de optie om je naam in het toestel te laten graveren. klik hier voor de Kickstarter-pagina.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters