Nederlandse providers zijn achterhaald

De grote Europese mobiele operators Vodafone, Orange en Telefonica maken vaak gebruik van elkaars netwerk. Onderscheid op infrastructuur zoals in Nederland is hier verleden hier verleden tijd.

De Spaanse mobiele operators Telefonica en Yoigo hebben een overeenkomst afgesloten voor netwerksharing. Bij netwerksharing wordt gebruik gemaakt van elkaars radio access netwerk. Voordeel hiervan is het vergroten van netwerkdekking en capaciteit tegen lagere kosten. In Nederland wordt alleen sitesharing toegepast. Bij sitesharing wordt gebruik gemaakt van elkaars antenne masten. In een mast vindt je dan antennes van meerdere mobiele operators. Bij netwerksharing vindt je maar 1 antenne in een mast.

Spanje heeft vier mobiele netwerken: Telefonica, Vodafone, Orange en Yoigo. Yoigo (76,6% Telia Sonera) heeft alleen een UMTS of 3G netwerk. Orange en Vodafone hebben hier, maar ook in de UK een overeenkomst voor netwerksharing. In Nederland durven de mobiele operators deze stap nog niet aan. Blijkbaar willen ze elkaar nog concurreren op netwerkcoverage en niet op diensten niveau.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters