Nederlandse rechtbank gaat niet mee in eis van Apple dat Samsung producten namaakt – Update 3

De rechtbank in Den Haag heeft aangegeven niet mee te gaan in de claim van Apple dat Samsung producten van de producent namaakt. Wel is de rechtbank van mening dat het Android OS een patent van Apple schendt.

Apple patent

Dat meldt Webwereld. De rechtbank heeft als gevolg van het schenden van het patent een verbod opgelegd voor Samsungproducten. Het verbod geldt voor heel Europa en dient voor half oktober ingewilligd te worden door Samsung. Volgens de rechtbank maakt Samsung met zijn Galaxy S, Galaxy S II en de Galaxy Ace inbreuk op een patent van Apple met het nummer EP 2.058.868. Het patent heeft betrekking op het scrollen door een fotogalerij, iets waar Apple eigenaar van zou zijn. Het vonnis van de rechtbank is hier te lezen.

De rechtbank is echter niet van mening dat Samsung het ontwerp van Apple gekopieerd heeft of dat het 1 op 1 overgenomen is van Apple. Het gaat dus om een functionaliteit in de software. De inbreuk heeft alleen betrekking op Android 2.3-smartphones en niet op tablets met Android 3.x erop geïnstalleerd.

Inmiddels is duidelijk geworden dat Samsung de blokkade gaat omzeilen door een software-update uit te brengen voor de toestellen, zo meldt een bron aan All About Phones die bij de uitspraak aanwezig was. Hierdoor wordt de gewraakte methode van het bladeren door foto’s simpelweg aangepast naar een andere methode. Dit is relatief simpel te doen: door de photobrowser.apk uit de Android-rom te halen is het toestel al gevrijwaard. Samsung mag dan gewoon verder gaan met de verkoop van de toestellen in heel Europa aangezien het dan niet meer in overtreding is.

De uitspraak kan echter een vervelend vervolg krijgen voor Apple. Uit de uitspraak blijkt namelijk dat de rechtbank niet van mening is dat de producten van Samsung ‘slaafs’ zijn gekopieerd van de iPhone, en dat was het grote speerpunt in de aanklacht van Apple. De toestellen lijken alleen inbreuk te maken op software-aspecten, in dit geval de standaard Android-galerij van Google. Hierdoor lijkt het erop dat Apple minder kruit heeft om mee te schieten dan eerder werd aangenomen.

Onduidelijk is nog hoe Samsung hierop gaat reageren. Als Samsung zich niet aan de uitspraak houdt, dan dient het bedrijf 100.000 euro per dag te betalen aan Apple, plus 10.000 euro per verkocht product vanaf 13 oktober 2011. Ook Apple heeft nog geen reactie gegeven.

Update op 24/08/2011 om 15:15 uur:

Patent toegevoegd met afbeelding en extra informatie toegevoegd in het artikel.

Update op 24/08/2011 om 15:25 uur:

Extra informatie toegevoegd aan artikel over Android.

Update op 24/08/2011 om 16:00 uur:

Artikel en titel herschreven om beter te belichten wat de uitspraak daadwerkelijk inhoudt voor beide partijen. Ondanks het verbod, lijkt Samsung als winnaar uit het proces te komen aangezien Apple geen kruit meer overhoudt om mee te schieten en het probleem voor Samsung relatief makkelijk te verhelpen is.

Samsung Galaxy S 2 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. gwystyl2 -

  Dit wordt wel interessant. Apple kan nu in principe elk android-toetstel met < Android 2.3 van de markt laten halen met deze uitspraak. De meeste daarvan hebben in ieder geval diezelfde galerij. Ik vind het dan ook vreemd dat alleen een paar Samsungs van de markt worden gehaald. Dat zal wel zijn omdat alleen tegen Samsung (en specifiek een paar toestellen?) een kort geding is aangespannen? Ik verwacht alleen dat Apple het niet eens gaat proberen omdat de oplossing zo simpel is. Samsung kan ook gewoon een rijtje nieuwe roms uitbrengen met een licht gewijzigde galerij, en het hele feest voor Apple gaat niet door.

 2. Hans -

  Hopelijk krijg je allemaal van dit soort uitspraken, waarin uiteindellijk niemand wat mee opschiet. Dan stoppen ze misschien een keer met die onzin.

  1. v-power -

   Is al aan de gang, er zijn heel veel mensen die een afkeer van Apple krijgen door alle nieuwsberichten dat ze van alles aanklagen. Dit zijn natuurlijk niet de Apple fans, maar de neutrale mensen en die schuiven bijna allemaal naar Samsung. Klanten geven dit zelf aan in de winkel.
   Apple gaat nog goed spijt krijgen van hun heksenjacht.

iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters