Nederlandse simkaartfabrikant Gemalto gehackt door NSA en GCHQ

Simkaarten van de Nederlandse chipfabrikant Gemalto zijn op grote schaal gehackt door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en het Britse GCHQ. Gemalto produceert jaarlijks ongeveer 2 miljard simkaarten.

Nederlandse simkaartfabrikant Gemalto gehackt door NSA en GCHQ screen shot 2015 02 20 at 113310

Daarnaast produceert het bedrijf uit Amsterdam chips voor creditcards. Dankzij de hack is al het telefoonverkeer van telefoons met simkaarten van Gemalto af te luisteren. Dit blijkt uit documenten die zijn gelekt door NSA-klokkenluider Edward Snowden, waarover The Intercept bericht.

Door het hacken van de simkaarten heeft de NSA geen hulp van providers of overheden nodig om een telefoon af te tappen. Ook laat deze vorm van spionage geen sporen achter bij providers. Ook eerder onderschepte data kan worden ontcijferd dankzij de hack.

Gemalto is bepaald niet te spreken over de hack. “Het doel van de hack was niet Gemalto. Hackers zochten een manier om zo effectief mogelijk in te breken om zo veel mogelijk data van mobiele telefoons te verkrijgen”, schrijft het bedrijf in een verklaring.

“Op dit moment kunnen we de bevindingen van de publicatie niet verifiëren en we wisten ook niet dat deze inlichtingendiensten hiermee bezig waren. We nemen de publicatie heel serieus en zullen alles inzetten om deze zaak compleet te onderzoeken om de omvang te begrijpen.”

Het nieuws heeft als gevolg dat Gemalto vanochtend de grote daler op de Amsterdamse beurs is, met – op het moment van schrijven – een daling van 6 procent. De adviesprijs van het aandeel is scherp bijgesteld van 84 naar 65 euro, schrijft De Telegraaf. Onder andere D66 en GroenLinks hebben om opheldering gevraagd van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Onder andere Vodafone, T-Mobile en KPN laten hun simkaarten door Gemalto maken.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters