Neelie Kroes: ''3,5 miljard euro subsidie voor 5G doet jeugdwerkloosheid in Europa dalen”

Eurocommissaris Neelie Kroes heeft op het Mobile World Congress gezegd dat de Europese Commissie 3,5 miljard euro in de ontwikkeling van 5G-netwerken gaat steken. Daarmee komt Europa voorop te lopen in de wereld en als gevolg daarvan daalt de jeugdwerkloosheid.

“Nokia: Wij hebben geen idee wat 5G is”

Neelie Kroes

Het is alleen volstrekt onduidelijk wat 5G eigenlijk is. Momenteel is 4G, en de advanced-versie daarvan die in Korea al wordt uitgerold, het snelste wat er te krijgen is op mobiel datagebied. Maar door de enorme investering van de Europese Unie in het project is er geld genoeg om dat gewoon uit te vinden, zeggen kenners van de telecomindustrie tegen PC World.

”Ik heb geen idee wat 5G is”, vertelde Hossein Moiin, de hoofdingenieur van Nokia Solutions en Networks aan PC World. Toch is Nokia een van de vijf grote bedrijven die samen met de Europese Commissie 5G willen ontwikkelen. Hij meldde echter dat het geen enkel probleem is dat niemand nog weet hoe 5G eruit moet zien en welke technologie er achter moet zitten. Met het geld van de Europese Commissie zal een project worden opgestart waarbij het eerste doel is 5G te definiëren.

PC World haalt Marcus Weldon aan, die Bell Labs leidt, de researchtak van Alcatel-Lucent. Hij meldt dat de 5G-netwerken wezenlijk van karakter gaan verschillen van de gebruikelijke telefoonnetwerken. Ze moeten dynamisch geconfigureerd kunnen worden, dynamisch schaalbaar, en niet centraal geregeld. En alleen in de lucht komen voor telefoonverkeer dat het op dat moment nodig heeft. Ook moeten de 5G-netwerken in alle spectra kunnen functioneren, zowel in de hoge als in de lage frequenties. Een hele strakke definitie van 5G is dientengevolge ook niet echt nodig, zoals bij 3G en 4G. 5G moet meer om de mensen draaien die er gebruik van maken en een stuk zuiniger zijn dan de energieslurpende 3G- en 4G-netwerken.

Het verband met jeugdwerkloosheid ontgaat de techneuten van de bedrijven een beetje, maar Eurocommissaris Kroes ziet voor haar geestesoog een hele nieuwe industrie ontstaan die als vanzelf allerlei nieuwe werkgelegenheid gaat opleveren. De EU loopt nu achter op innovatief gebied, en een stevige investering in een totaal nieuwe netwerktechnologie zal daar verandering in brengen, zo hoopt ze. En die veranderingen moeten worden uitgevoerd door jongere werknemers. Van wie in sommige Europese landen die hevig door de crisis zijn getroffen, zeven op de tien nu werkloos thuis zitten. Ze heeft direct 7900 miljoen euro vrijgemaakt om met het 5G-project te starten, de rest van het geld wordt geleidelijk de komende tien jaar vrijgemaakt.

Bron: PC World

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters