Neelie Kroes: ''Europa snel door naar 5G-netwerken'

Eurocommissaris Neelie Kroes wil dat Europa een voorsprong neemt op digitaal gebied, door snel door te stoten naar de aanleg van supersnelle 5G-netwerken. Momenteel is in de meeste Europese landen 4G nog niet eens echt van de grond gekomen.

Kroes trekt alvast vijftig miljoen euro uit voor de aanleg van 5G in heel Europa. Dit is volgens haar nodig omdat Europa flink achterloopt op digitaal gebied, nu Azie en Amerika allang over 4G-netwerken beschikken terwijl die in Europa nog maar mondjesmaat worden aangelegd. Dit jaar beginnen de Nederlandse telco’s er bijvoorbeeld mee. Momenteel heeft KPN in en rond Amsterdam een 4G LTE-netwerk; eind dit jaar zouden Vodafone en KPN allebei een landelijk dekkend 4G-netwerk moeten hebben, en T-Mobile en Tele 2 komen er ook achteraan.

Maar Kroes gaat dat allemaal lang niet snel genoeg. Zij wil dat Europa weer voorop gaat lopen op digitaal gebied, en vindt dat de huidige achterstand kan worden omgebogen in een voorsprong als direct wordt doorgestoten naar 5G. Wat een nog snellere mobiele internetverbinding zou moeten geven dan 4G, dat weer sneller is dan het nu alom gebruikte 3G.

5G biedt Europa grote kansen, vindt Kroes, en als die netwerken hier eenmaal in de lucht hangen heeft Europa een voortrekkersrol in de wereld. Ultrasnelle mobiele netwerken moeten door Europa zelf worden ontwikkeld. Dat biedt grote kansen voor de Europese industrie en er kunnen veel banen mee worden geschapen, aldus Kroes in een toespraak op het MWC in Barcelona. Nu is volgens Kroes de tijd om eraan te beginnen, voordat Azie of Amerika met de eer gaan strijken en Europa voor de zoveelste keer achterop dreigt te komen.

5G zou duizendmaal sneller moeten zijn dan de huidige mobiele netwerken. Maar verder is 5G overigens een nog nauwelijks gedefinieerde technologie, en ultrasnel mobiel internet biedt de consumenten niet veel extra mogelijkheden. Maar de innovatie is belangrijker, vindt Kroes, die hier om die reen vijftig miljoen euro in pompt. Het onderzoek naar 5G wordt ondersteund door Deutche TElekom, British Telecom, France Telecom en Telefonica die allen samen ook voor 75 miljoen euro in het project stappen. Kroes wees erop dat nationale overheden ook een beetje moeten opschieten met het vrijmaken en verkopen van frequenties voor 5G, zodat er geen nodeloos tijdverlies wordt geleden.

Dat de nieuwe technologie straks veel klanten zal trekken, is voor Kroes vanzelfsprekend. Ze wees op de rijen voor de Apple-stores als er een nieuwe iPhone te koop is. Nieuwe gadgets zijn uiterst populair, en daar moeten de Europese telecomspelers op inspelen, vindt zij.

Bron: The Register

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters