Neelie Kroes hekelt grote roaming-marges van providers

Eurocommissaris Neelie Kroes heeft haar roaming-plannen bekend gemaakt voor de EU. De commissaris gaat de marges van providers op roaming aan banden leggen en tot 2016 zal het roamen in Europa dan ook goedkoper worden door nieuwe regulering.

Neelie Kroes heeft haar nieuwe plannen bekend gemaakt voor de EU. De Eurocommissaris is van mening dat providers veel te hoge marges hebben op het roamen en is dan ook van plan om deze nog verder aan banden te leggen. De huidige beperkingen van de EU lopen af op 30 juni 2013 en deze dienen dan ook vervangen te worden. De nieuwe tarieven voor roaming gaan in op 1 juli 2013 en zijn geldig tot 30 juni 2016.

Het voorstel van Kroes, dat nog goedgekeurd moet worden door het Europees Parlement, stelt voor dat 1MB nog maximaal 90 eurocent mag kosten. In 2013 zal dit verder dalen naar 70 cent per MB en nog een jaar later naar 50 cent per MB. Deze 50 cent per MB zal vanaf 2014 geldig zijn tot halverwege 2016, aldus de commissaris van de telecom.

Ook de kosten voor een gesprek gaan nog verder naar beneden. Zo zal al op 1 juli van 2012 de kosten per minuut dalen van 35 cent per minuut, naar 32 cent per minuut voor een gesprek. In juli 2013 zullen de kosten wederom naar beneden worden bijgesteld, dan zal het nog 28 cent per minuut gaan kosten en weer een jaar later nog 24 cent per minuut. Sms’en zal vanaf 1 juli 2012 nog maar 10 cent per bericht gaan kosten voor consumenten.

Daarnaast gaat Kroes ook providers verplichten om consumenten toe te staan een tweede abonnement te nemen bij een concurrent waarmee ze voordeliger kunnen roamen. Kroes beargumenteerd haar voorstel door te stellen dat nu de wortel van het probleem wordt aangepakt en dat zou te maken hebben met het feit dat er te weinig concurrentie is op de roaming markt. Door de markt open te gooien voor nieuwe partijen die voordeliger minuten en data kunnen inkopen, zal er meer concurrentie op deze markt ontstaan, aldus Kroes in haar toespraak.

Het Europees Parlement zal binnenkort het voorstel in behandeling nemen en mits goed bevonden, bekrachtigen met zijn mandaat. Providers hebben nog niet gereageerd op de nieuwe tarieven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. bezoeker -

    Dan zit straks iedere prepaid beller hier met een buitenlandse simkaart ūüė°

    ben benieuwd hoe de aanbieders gaan uitleggen dat bellen/sms'en in Nederland duurder kan zijn dan bellen in bv. Spanje…

  2. v-power -

    Wat bedoelt ze met een tweede abonnement voor roaming? Een tweede losse abo mag sowieso. Dus enige wat ik me kan bedenken is een roaming abo op je bestaande telefoonnr, soort van add-on maar dan via een andere provider, klinkt wel heel vreemd ben benieuwd.

iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters