Nemen we binnenkort afscheid van de SIM-kaart? – ADV

advertorial-sim-kaart-afbeeldingDe SIM-kaart, ook wel Subscriber Identity Module-kaart. Het ondergeschoven kindje van onze smartphone. Zodra hij zijn weg heeft gevonden in onze gloednieuwe smartphone of tablet kijken we er vaak niet meer naar om. De belangrijke taak die hij vervult wordt onterecht voor lief genomen, iedere dag weer. Zonde, hij kan namelijk voor veel meer dienen dan als opslag voor je contacten. Er staat onze vertrouwde SIM-kaart een hoop veranderingen te wachten. Zijn het ook verbeteringen? Kijk mee naar 3 nieuwe toepassingen en oordeel zelf.

Near Field Communication

We kennen NFC van de OV-chipkaart of draadloos betalen. Het is een techniek die het mogelijk maakt om 2 apparaten voor korte duur met elkaar te verbinden, voornamelijk voor de overdracht van informatie. Om van deze techniek gebruik te maken dienen beide apparaten voorzien te zijn van een zogenaamde NFC-chip. Deze zit verwerkt in de smartphone of kan worden toegevoegd door middel van een NFC-SIM. Bij veel providers is dit de nieuwe standaard: op den duur zal iedere smartphone dus voorzien zijn van deze bijzonder handige techniek. Het uitwisselen van informatie via NFC is tweerichtingsverkeer, de toepassingen zijn hierdoor eindeloos. Zo kan de chip de ontelbare spaar- en betaalpasjes vervangen. Ideaal: nooit meer een overvolle portemonnee of 7 Plus case.

Een andere, direct toepasbare mogelijkheid van NFC, is het gebruik van NFC-tags. Deze plaats je bijvoorbeeld in huis, in de auto of in een iPhone 7 hoesje. Door het scannen wordt een bepaalde actie in werking gezet op de smartphone. Stapt u bijvoorbeeld een vergadering binnen? Even de tag scannen en al uw notificaties en meldingen worden automatisch uitgeschakeld.

Embedded SIM

De techniek kennen we al langer, de toepassing is relatief nieuw: de E-SIM. Dit type SIM is volledig geïntegreerd in het apparaat en kan op afstand overschreven worden dankzij Remote Provisioning. Een goed voorbeeld is de Samsung Gear S2. Met deze techniek loop Samsung voor op de concurrentie.

Het biedt consumenten de mogelijkheid om meerdere apparaten te verbinden op eenzelfde mobiel netwerk. Goed voorbeeld is Apple SIM: wanneer je de grens overgaat, is met deze SIM gemakkelijk je databundel aan te passen en heb je direct inzicht. Zonder dat je hiervoor een kaartje hoeft te wisselen of risico loopt op onverwachte extra kosten.

Daarnaast kent de E-SIM een hoop andere voordelen ten opzichte van de traditionele SIM:

  • De E-SIM laat zich gemakkelijk verwerken in smartwatches, tablets en zelfs (VR-)brillen! Het formaat is aanzienlijk kleiner, waardoor er ruimte overblijft voor andere technologie.
  • Kostenbesparend: één abonnement voor meerdere apparaten. Zo laat je je smartphone tijdens het sporten veilig thuis, en komen berichten binnen op je smartwatch of sportband.
  • Overstappen of je bundel aanpassen wordt eenvoudiger dan ooit. Je bent in no-time verbonden met je nieuwe provider.
  • Nooit meer gedoe met onbetrouwbare SIM-adapters of twijfel over het juiste formaat. E-SIM’s zijn gemakkelijk op afstand te herprogrammeren
  • Geen losse kaart meer, waardoor er minder kans is op schade of storingen.

Door de razendsnelle ontwikkelingen worden we als consument steeds afhankelijker van onze gadgets. Daardoor worden de risico’s bij schade ook steeds groter. Wat te denken van een kapotte smartphone, die met zijn teloorgang ook al onze gegevens meeneemt? Voorkom problemen voordat ze ontstaan en kies preventief voor passende hoesjes voor je tablet, smartwatch of telefoon.

M2M (Machine-to-machine communication)

We hebben het hier niet over een scene uit een spannende Science Fiction film: het is realiteit.

M2M wordt steeds vaker gebruikt, denk bijvoorbeeld aan de slimme meter in de woonkamer.

Deze techniek maakt tegenwoordig gebruik van Remote Provisioning, vergelijkbaar met de E-SIM.

Hierdoor wordt veel tijd, energie en geld bespaart: vooral bij bedrijven, logistiek en industrie. Het aanpassen van de informatie op de SIM of uitlezen van informatie kan gemakkelijk op afstand.

Voor ons als consumenten kennen we M2M van:

  • Beveiligingsapparatuur in en om het huis, voor het doorsturen van informatie.
  • Diverse domotica, zoals het bedienen van de verwarming of verlichting.
  • De boardcomputer in de auto, voor navigatie, traceren van een locatie of ter registratie.
  • Het regelen van verkeerslichten.
  • Flitspalen langs de weg.

Providers en producenten van elektronica werken samen hard aan de infrastructuur voor de nieuwe SIM-kaarten. De volgende stap is aan bedrijven en winkels om de toepassingen volledig uit te rollen. Het is een kwestie van tijd voordat we wereldwijd kunnen genieten van de mogelijkheden en het gemak van de nieuwe technologie. Eentje die we zeker niet vlug zullen vergeten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
HTC U11 Plus

Specificaties en foto’s HTC U11 Plus gelekt: complete smartphone lees verder

Apple iPhone X Hotwonder Hatwav Symbol S3

Deze iPhone X kloon draait op Android: leve China? lees verder

Apple iPhone X pre-order

Zoveel iPhone X exemplaren heeft Apple beschikbaar bij pre-order lees verder

Bekende leaker lekt specificaties en logo’s Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9 Plus lees verder

iPhone 8

Verkopen iPhone 8 vallen zwaar tegen door onverwachte tegenstander lees verder

iPhone X

Zo krijg je het uiterlijk van iOS 11 en iPhone X op elke Android smartphone lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters