Nest brengt slimme rookmelder en thermostaat op Nederlandse markt

Vanaf vandaag kun je in Nederland de Nest Protect en de Nest Thermostat kopen. Met deze twee slimme huishoudelijke producten heb je onder andere minder omkijken naar het regelen van de temperatuur in je huis. De thermostaat is ook via een app te bedienen.

Nest is een fabrikant van ‘smart home’-producten. Het bedrijf is een dochteronderneming van Google. Protect en Thermostat zijn te koop via de website van Nest, maar ook via de Google Play Store. Je kunt ze ook kopen bij iCentre, Dixons, Mediamarkt en Coolblue. Protect kost 109 euro, Thermostat kost 219 euro.

Smart Home Nest met Thermostat en Protect naar Nederland 
Nest Thermostat
Smart Home Nest naar Nederland met Thermostat en Protect 
Nest Protect

Thermostat

Thermostat is een slimme thermostaat. Als hij is geiïnstalleerd analyseert Thermostat een week het leefgedrag in je huishouden. Met sensoren weet het apparaat hoe laat je opstaat en wanneer je gaat slapen. Daarna zorgt de slimme thermostaat er voor dat de kachel al aanstaat op het moment dat je wakker wordt. Ook kun je via een app op afstand je kachel alvast aanzetten.

Nest Thermostat zal het leefgedrag in je huis altijd blijven analyseren en zich aan jouw aanpassen. Als je dus opeens elke woensdag thuis bent, wordt dat door Thermostat onthouden. Hij zet dan niet meer kachels uit om er vervolgens achter te komen dat je toch nog wel thuis bent. De bewegingssensors zijn overigens best slim. Als jij ’s nachts uit bed bent gaat de kachel aan, maar Thermostat ziet het ook wanneer het een huisdier is. Dan gebeurt er niets.

Volgens Nest is er met normale thermostaten veel energieverspilling. In Nederland bedraagt het energieverbruik gemiddeld ongeveer 65 procent van je energierekening. Nest zegt dat je met Thermostat van 13 tot 29 procent op je energieverbruik kunt besparen. De investering in het systeem van 219 euro betaalt zich dus vanzelf uit, redeneert Nest. Je kunt de thermostaat aan de muur hangen, maar ook op een standaard zetten. Deze kost 35 euro.

Via de app voor iOS en Android kun je een geschiedenis van de afgelopen tien dagen zien. Via een tabel wordt in beeld gebracht hoeveel energie je per dag hebt verbruikt. Ook legt de app uit hoe het kan dat het energieverbruik de ene dag hoger was dan de andere dag. Je krijgt elke maand ook een mail met een overzicht van je energieverbruik.

Nest raadt je aan dat een professionele installateur Thermostat in je huis installeert. Je kunt het systeem gratis krijgen bij een vijfjarig contract bij Eneco. Ook kun je een driejarige deal bij Eneco sluiten: dan kost Thermostat 49 euro. Installatie kost tussen de 80 en 100 euro. Feenstra Verwarming is de landelijke installatiepartner van Nest, maar er zijn ook meerdere regionale installatiepartners. Als je voor 1 oktober Nest Thermostat koopt is de installatie van het systeem gratis.

Smart Home Nest naar Nederland met Thermostat en Protect 
Smart Home Nest naar Nederland met Thermostat en Protect 
Smart Home Nest naar Nederland met Thermostat en Protect 
Smart Home Nest naar Nederland met Thermostat en Protect 

Protect

Nest brengt ook een slimme rookmelder op de markt, de Nest Protect. Je kunt in meerdere delen van je huis zo’n rookmelder neerzetten. In de Protect zit ook een sensor die koolmonoxide meet. De rookmelder heeft niet, zoals alle andere melders, een keiharde piep waarmee hij je waarschuwt. Volgens Nest zorgt die piep juist voor verwarring. Vaak gebeurt het dat hij gaat piepen als de batterij leeg is. Of dat je de batterij eruit haalt als ‘ie gaat piepen en dat je daarna niet meer omkijkt naar de rookmelder.

Nest Protect piept niet, maar geeft gesproken waarschuwen. “Waarschuwing: er is rook beneden”, zegt ze dan. Protect geeft dus ook aan waar het gevaar is. De rookmelder heeft ook een luchtvochtigheidsmeter: hij gaat dus niet af als je onder de douche staat. Als je meerdere rookmelders in je huis hebt, communiceren die met elkaar via een onafhankelijk Nest-netwerk. Ze staan dus niet in verbinding met je wifiverbinding. Nest communiceert wel via de wifiverbinding met je smartphone. Er zijn twee varianten van Nest Protect. Eentje werkt op batterijen, de ander heeft een stekker.

Protect en Thermostat kunnen met elkaar samenwerken. Als er koolmonoxide wordt gemeten door Protect, zorgt Thermostat ervoor dat kachels uitgaan, die de koolmonoxide mogelijk verspreiden.

Smart Home Nest naar Nederland met Thermostat en Protect 
Smart Home Nest naar Nederland met Thermostat en Protect 
Smart Home Nest naar Nederland met Thermostat en Protect 
Smart Home Nest naar Nederland met Thermostat en Protect 

Derde partijen

Externe app-ontwikkelaars maken ook apps voor Nest. Zo werkt het Google-bedrijf samen met bijvoorbeeld Mercedes-Benz. De twee partners willen naar een systeem toe dat in de gaten heeft wanneer je wegrijdt bij je werk en zo je waarschijnlijke aankomsttijd in je huis voorspelt. De kachel zal dan de juiste temperatuur hebben als je binnenkomt.

Een andere handige toevoeging voor Nest Protect zijn lampen die gaan knipperen als er rookontwikkeling is. Handig voor mensen met een hoorbeperking, bijvoorbeeld, die niet zoveel aan gesproken berichten hebben. Nest werkt ook samen met Whirlpool. Nest Thermostat houdt de energietarieven in de gaten en geeft je een alert wanneer de enerige goedkoop is, zodat je dan je wasmachine aan kunt zetten.

Nest Protect en Nest Thermostat zijn vanaf vandaag dus te koop. Wij zullen de systemen binnenkort ook testen en reviewen.

Smart Home Nest naar Nederland met Thermostat en Protect 
Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

KEF porsche design

De perfecte design headset? | KEF Porsche Design Space One Wireless review lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters