Nexus One heeft geen 'echt' WVGA-scherm

De Nexus One heeft wat problemen met wazige tekst volgens sommige gebruikers. Een nieuw onderzoek zegt dat dit te maken heeft met de manier waarop het scherm is opgebouwd en dat hij eigenlijk helemaal geen 800×480 active pixels heeft.

Google Nexus One

Ars Technica heeft een klein onderzoekje gedaan naar waarom veel Nexus One-gebruikers problemen hebben met hun scherm. Deze problemen uiten zich vooral in wazige tekst en ook heeft de Google Phone last van gekleurde randjes rond foto’s. Volgens de site heeft dat er mee te maken dat de Nexus One gebruikt maakt van een ongebruikelijke techniek, genaamd de PenTile Matrix, van een bedrijf onder de naam Nouvoyance. Deze techniek houdt in dat de pixels anders ingedeeld zijn en dat elke pixel niet uit de gebruikelijke drie kleuren bestaat, maar een dubbel zo groot element rood en blauw heeft, terwijl de groene sub-pixels gewoon enkel zijn. Via filters zou dit scherm dan een gewoon RGB-scherm lijken, maar dat gaat wel ten koste van het aantal active pixels, dat niet meer 800×480 zou zijn, maar slechts 653×392.

Hierbij komt dat de ogen van de mens ongeveer 20x zoveel staafjes bevatten dan kegeltjes terwijl we met die laatste kleuren onderscheiden. Hierdoor zien we dus beter veranderingen in helderheid en contrast dan in kleur. Dat zou zich bij de Nexus One door de vreemde opbouw van het scherm vertalen in het feit dat kleuren erg mooi gezien worden. De tekst, die vooral uit grote contrastverschillen bestaat, levert hier echter een probleem op omdat we deze slechte contrastovergang goed kunnen waarnemen, waardoor de tekst vaag wordt.

Tot slot zou de opbouw van twee keer zoveel kleine groene pixels als de grotere blauwe en rode subpixels ervoor zorgen dat er een vreemde gloed onstaat bij sommige contrasten, die vooral goed waarneembaar is bij afbeeldingen. Dit alles draagt natuurlijk niet bij aan de kwaliteit van het scherm zoals wij die zien. Volgens de CEO van Nouvoyance kan dit allemaal verholpen worden met een goede driver, maar die is dus niet aanwezig bij de Nexus One. De man zegt echter wel dat de meeste schermen met een PenTile Matrix als achterliggende techniek dus helemaal geen probleem moeten opleveren. Ook betekend het dat de problemen bij de Nexus One eventueel met een firware-update nog verholpen kunnen worden.

Nexus One pentile scherm

 

Bron: BoyGeniusReport

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Wiko view 2

Wiko View 2 Review lees verder

Samsung Galaxy S10 geen achter vingerafdrukscanner

‘Samsung Galaxy S10 krijgt geen vingerafdrukscanner achterop’ lees verder

Light smartphone met negen camera's

Light werkt aan smartphone met negen camera’s lees verder

iPhone X Plus dummy

iPhone X Plus en iPhone 9 dummies opgedoken in video lees verder

Pixel 3 XL render

360-graden Pixel 3 en Pixel 3 XL renders gelekt lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters