Nexus One heeft geen 'echt' WVGA-scherm

De Nexus One heeft wat problemen met wazige tekst volgens sommige gebruikers. Een nieuw onderzoek zegt dat dit te maken heeft met de manier waarop het scherm is opgebouwd en dat hij eigenlijk helemaal geen 800×480 active pixels heeft.

Google Nexus One

Ars Technica heeft een klein onderzoekje gedaan naar waarom veel Nexus One-gebruikers problemen hebben met hun scherm. Deze problemen uiten zich vooral in wazige tekst en ook heeft de Google Phone last van gekleurde randjes rond foto’s. Volgens de site heeft dat er mee te maken dat de Nexus One gebruikt maakt van een ongebruikelijke techniek, genaamd de PenTile Matrix, van een bedrijf onder de naam Nouvoyance. Deze techniek houdt in dat de pixels anders ingedeeld zijn en dat elke pixel niet uit de gebruikelijke drie kleuren bestaat, maar een dubbel zo groot element rood en blauw heeft, terwijl de groene sub-pixels gewoon enkel zijn. Via filters zou dit scherm dan een gewoon RGB-scherm lijken, maar dat gaat wel ten koste van het aantal active pixels, dat niet meer 800×480 zou zijn, maar slechts 653×392.

Hierbij komt dat de ogen van de mens ongeveer 20x zoveel staafjes bevatten dan kegeltjes terwijl we met die laatste kleuren onderscheiden. Hierdoor zien we dus beter veranderingen in helderheid en contrast dan in kleur. Dat zou zich bij de Nexus One door de vreemde opbouw van het scherm vertalen in het feit dat kleuren erg mooi gezien worden. De tekst, die vooral uit grote contrastverschillen bestaat, levert hier echter een probleem op omdat we deze slechte contrastovergang goed kunnen waarnemen, waardoor de tekst vaag wordt.

Tot slot zou de opbouw van twee keer zoveel kleine groene pixels als de grotere blauwe en rode subpixels ervoor zorgen dat er een vreemde gloed onstaat bij sommige contrasten, die vooral goed waarneembaar is bij afbeeldingen. Dit alles draagt natuurlijk niet bij aan de kwaliteit van het scherm zoals wij die zien. Volgens de CEO van Nouvoyance kan dit allemaal verholpen worden met een goede driver, maar die is dus niet aanwezig bij de Nexus One. De man zegt echter wel dat de meeste schermen met een PenTile Matrix als achterliggende techniek dus helemaal geen probleem moeten opleveren. Ook betekend het dat de problemen bij de Nexus One eventueel met een firware-update nog verholpen kunnen worden.

Nexus One pentile scherm

 

Bron: BoyGeniusReport

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. fejth -

  wat een vervelende reactie. We hebben het hier over een andere telefoon, met een probleem dat op de iphone niet voor zal komen. Laat dat ophemelen maar achterwege, daar schiet je niks mee op. Hopelijk is het iets dat softwarematig veranderd gaat worden.

  1. sixdays -

   @ Donking
   Haha ja vooral ook omdat die een nog veel lagere resolutie heeft… :S Ik heb een Nexus One en het beeld is haarscherp. Nergens last van dus. Bovendien is het scherm ook nog eens veel helderder dan de o zo geweldige iPhone….

  1. Dominick -

   Vroeg ik me ook af idd. Kans is groot aangezien het scherm qua specs hetzelfde is beide door htc gemaakt worden. We zullen er extra op letten als we hem krijgen 😉

   1. Dominick -

    True, maar dat is geen garantie dat dat ook daadwerkelijk zo is. We zullen moeten afwachten…

Land Rover Explore

Land Rover onthult nieuwe outdoor smartphone lees verder

Samsung Galaxy S9

Samsung Galaxy S9 duikt eindelijk ook op in het wild lees verder

Samsung Galaxy S9 Lilac Purple

Deze drie Galaxy S9 features zouden je over de streep kunnen halen lees verder

iPhone SE 2

Apple komt begin juni met 4.2-inch iPhone SE 2: specificaties gelekt lees verder

Samsung Galaxy S9

Dit is de Samsung Galaxy S9 in alle beschikbare kleuren lees verder

Samsung Galaxy Note 8 camera

Met deze vijf smartphones maak je de mooiste foto’s lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters