Nieuwe aluminium-batterij wordt in 1 minuut opgeladen

In de Verenigde Staten heeft de universiteit van Stanford een batterij van aluminium ontwikkeld die in één minuut kan worden opgeladen. Hiermee kan de batterij een interessant alternatief worden voor de lithium-ion-batterijen die nu in smartphones worden gebruikt.

Nokia C6-01 batterij

Stanford bericht hierover op zijn website. Volgens de gerenommeerde universiteit laadt de batterij snel op, gaat hij lang mee en is hij niet duur om te fabriceren. “We hebben een aluminium-batterij ontwikkeld die huidige accu’s wellicht kan vervangen”, vertelt Hongjie Dai, een professor op Stanford.

“Denk hierbij aan batterijen van alkaline, die slecht zijn voor het milieu, en batterijen van lithium-ion, die in de fik kunnen vliegen. Onze nieuwe batterij kan dat niet, zelfs als je er doorheen boort. Dit is een batterij van aluminium-ion die supersnel kan laden.”

De batterij van Stanford kan 7500 keer worden herladen zonder dat hij aan capaciteit inboet. Bij een lithium-batterij is dat ongeveer maar 1000 keer. Ook op dit vlak lijkt de aluminium-batterij dus een stuk beter te zijn dan het type batterij dat nu door fabrikanten in smartphones wordt geplaatst.

Er is nóg een ander voordeel. “En dat is de flexibiliteit van de batterij”, vertelt Ming Gong, die afstudeert bij Stanford. “Je kan de batterij buigen en vouwen, zodat het eventueel ook in buigbare elektrische apparaten gebruikt kan worden. Bovendien is aluminium een goedkoper materiaal dan lithium.”

De techniek is nog niet klaar voor massaproductie, zodat de aluminium-batterij in smartphones gebruikt kan gaan worden. De techniek wordt nu verder uitgewerkt. Aan het onderzoek van Stanford zijn onder andere de Amerikaanse en Taiwanese overheid verbonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vingerafdrukscanner

Dit wordt de eerste smartphone met vingerafdrukscanner in het scherm lees verder

iPhone 6 toestellen

Zo kun je veilig en snel wachtwoord van je wifi delen in iOS 11 lees verder

iPhone 8 ontwerp

Helaas: nieuwe iPhones worden trager dan de concurrentie lees verder

iPad

Vijf iOS 11 functies die Apple van Android heeft gepakt lees verder

Apple Watch 3

WatchOS 4 onthuld: dit is er nieuw in grote update voor Apple Watch lees verder

Apple

Livestream: zo volg je vanavond live Apple’s WWDC 2017 keynote evenement lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters