Nieuwe lithium-ion-techniek moet leiden tot betere batterijen

Onderzoekers van het MIT hebben een nieuwe manier bedacht voor het maken van lithium-ion-batterijen, waardoor batterijen van onder andere telefoons binnenkort lichter, kleiner en sneller op te laden kunnen worden.

Random lithium-ion batterij

Iedereen kent het probleem wel, de batterij van je telefoon is leeg en je moet over vijf minuten weg. Tot op heden waren de enige oplossingen voor dat probleem snel je simkaart in een oude telefoon stoppen of gewoon geen telefoon meenemen. Binnenkort zou daar echter verandering in kunnen komen. Een nieuwe manier om lithium-ion-batterijen te fabriceren die ontwikkeld is door onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology, moet over een aantal jaar tot stukken betere batterijen kunnen leiden.

Vijf jaar geleden ontdekte Gerbrand Ceder met een team van onderzoekers van het MIT dat de oorzaak voor het langzame laden van lithium-ion-batterijen niet in de langzaam bewegende ionen die de energie produceren, zit. Hoewel dat altijd gedacht werd, ontdekte Ceder dat andere factoren hierbij een rol spelen. Na deze ontdekking is hij aan de haal gegaan met het concept van de li-ion-batterij en heeft hij geprobeerd deze opnieuw te structureren, waar uiteindelijk de nieuwe techniek uitgerold is.

Het mooie van de techniek is dat ze niet met helemaal nieuwe stoffen werkt, maar met dezelfde materialen als nu, waardoor ze makkelijk op de markt te zetten is. Als producenten hiervoor kiezen is het dan ook mogelijk om de techniek binnen een aantal jaar massaal te produceren. Jammer is wel dat er sterkere bedrading nodig is, omdat de nieuwe batterijen met veel hogere spanningen en stroomsterktes kunnen werken dan de huidige bedrading aan kan.

De voordelen van de nieuwe lithium-ion-batterijen zijn erg groot. Ten eerste kunnen de batterijen met dezelfde massa aan materiaal meer energie opslaan, waardoor batterijen lichter en kleiner worden of meer energie kunnen opslaan op de huidige grootte. Het grootste voordeel van de batterijen is echter dat ze supersnel opgeladen kunnen worden, wat het probleem dat hierboven beschreven is oplost. Een prototype dat de onderzoekers gemaakt hebben kan in tien tot twintig seconden opgeladen worden, hoewel deze batterij nog wel een erg kleine capaciteit heeft. Hoe lang de oplaadtijd bij wat grotere batterijen zal zijn is nog niet bekend, maar het zal in ieder geval vele malen sneller zijn dan bij de huidige li-ion-modellen.

Bron: Reuters

KEF porsche design

De perfecte design headset? | KEF Porsche Design Space One Wireless review lees verder

WebVR Samsung Gear VR

VR porno op Samsung’s Gear VR kijken: zo werkt het lees verder

smartphone controller

Vijf onmisbare add-ons die je smartphone een boost geven lees verder

Apple AirPods ontploft

Apple onderzoekt ontploffende AirPods 🔥 lees verder

Ringke Fusion

De beste cases en hoesjes voor de Apple iPhone X lees verder

iPhone X selfie camera

‘Opvolger Apple iPhone X gaat Samsung Galaxy Note 8 achterna’ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters