Nieuwe LTE-technologie verdubbelt batterijduur van telefoons

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van LTE/4G beloven niet alleen supersnel internet naar smartphones te brengen, maar ook de batterijduur te verdubbelen.

telefoonmast

Telefoonmasten verbruiken nu veel onnodige energie omdat er voortdurend wordt gecommuniceerd met toestellen, zelfs als die offline zijn. Ook maakt de huidige technologie het nodig dat een telefoon die alleen maar mobiel internet verbruikt en niet belt, voortdurend met de dichtstbijzijnde telefoonmast communiceert. Dit kost ontzettend veel stroom, zowel van de telefoonmast als van het verbonden mobieltje. Berekend is dat telefoonmasten 65 procent onnodige stroom verbruiken. Dat kost 23 miljard dollar per jaar.

Op het MWC 2013 zullen onderzoekers een oplossing presenteren. Die heet ‘asymmetric multilevel outphasing’. Het komt erop neer dat onnodige signaaluitwisselingen tussen telefoonmasten en telefoons worden uitgeschakeld, wat veel stroom scheelt, en volgens de onderzoekers de batterijduur van een smartphone zelfs kan verdubbelen.

Daarvoor is nodig dat de stroomversterker in de telefoonmasten zelf wordt aangepast zodat die makkelijker kan schakelen tussen diverse voltages, en er steeds een kan kiezen die het minste stroom verbruikt. Overschakelen naar een ander voltage kan tot twintig miljoen keer per seconde, zodat er nooit meer teveel stroom wordt verbruikt.

De technologie wordt nog getest in laboratoria. Het bedrijf Eta Devices zal de technologie in februari op het MWC in Barcelona presenteren. Dan wordt ook meer duidelijk over aanpassingen van smartphonechips zelf, waardoor minder stroom wordt verbruikt. Door alleen de telefoonsignalen die daadwerkelijk worden gebruikt, stroom te laten vragen.

Een en ander vergt wel een aanpassing van de diverse telefoonprotocollen die bij telco’s wereldwijd in gebruik zijn. Huidige telefoons zijn er niet voor geschikt; er moet een nieuwe chip in die alle telefoonprotocollen ter wereld aan kan. Die bestaan nog niet; de iPhone 5 heeft bijvoorbeeld vijf verschillende chips ingebouwd om alle mogelijke netwerken aan te kunnen.

Bron: Android Authority

tags:

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
  Steve Jobs innovatie

  Apple na Steve Jobs: waar blijft de grote innovatie? lees verder

  Project Ara

  Modulaire smartphone: Google’s Project Ara is springlevend dankzij Facebook lees verder

  ARKit

  Waarom Apple Android ver achter zich gaat laten als het om augmented reality gaat lees verder

  Apple apparaten

  Apple toestellen verzamelen steeds meer data, maar het klinkt erger dan het is lees verder

  Bixby Voice

  Samsung Galaxy S8: waar blijft Bixby Voice? lees verder

  Facetime

  Elf verborgen iOS 11 features die je moet proberen lees verder

  Volg ons via

  Nieuwsbrief

  Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters