Nieuwe LTE-technologie verdubbelt batterijduur van telefoons

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van LTE/4G beloven niet alleen supersnel internet naar smartphones te brengen, maar ook de batterijduur te verdubbelen.

telefoonmast

Telefoonmasten verbruiken nu veel onnodige energie omdat er voortdurend wordt gecommuniceerd met toestellen, zelfs als die offline zijn. Ook maakt de huidige technologie het nodig dat een telefoon die alleen maar mobiel internet verbruikt en niet belt, voortdurend met de dichtstbijzijnde telefoonmast communiceert. Dit kost ontzettend veel stroom, zowel van de telefoonmast als van het verbonden mobieltje. Berekend is dat telefoonmasten 65 procent onnodige stroom verbruiken. Dat kost 23 miljard dollar per jaar.

Op het MWC 2013 zullen onderzoekers een oplossing presenteren. Die heet ‘asymmetric multilevel outphasing’. Het komt erop neer dat onnodige signaaluitwisselingen tussen telefoonmasten en telefoons worden uitgeschakeld, wat veel stroom scheelt, en volgens de onderzoekers de batterijduur van een smartphone zelfs kan verdubbelen.

Daarvoor is nodig dat de stroomversterker in de telefoonmasten zelf wordt aangepast zodat die makkelijker kan schakelen tussen diverse voltages, en er steeds een kan kiezen die het minste stroom verbruikt. Overschakelen naar een ander voltage kan tot twintig miljoen keer per seconde, zodat er nooit meer teveel stroom wordt verbruikt.

De technologie wordt nog getest in laboratoria. Het bedrijf Eta Devices zal de technologie in februari op het MWC in Barcelona presenteren. Dan wordt ook meer duidelijk over aanpassingen van smartphonechips zelf, waardoor minder stroom wordt verbruikt. Door alleen de telefoonsignalen die daadwerkelijk worden gebruikt, stroom te laten vragen.

Een en ander vergt wel een aanpassing van de diverse telefoonprotocollen die bij telco’s wereldwijd in gebruik zijn. Huidige telefoons zijn er niet voor geschikt; er moet een nieuwe chip in die alle telefoonprotocollen ter wereld aan kan. Die bestaan nog niet; de iPhone 5 heeft bijvoorbeeld vijf verschillende chips ingebouwd om alle mogelijke netwerken aan te kunnen.

Bron: Android Authority

tags:
  Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

  Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

  Tim Cook iPhone X

  Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

  Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

  Samsung

  Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

  iPhone X Face ID

  Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

  Samsung Galaxy Note 8 review design

  Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

  Volg ons via

  Nieuwsbrief

  Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters