Nieuwe patentoorlog komt eraan, nu in China

Er dreigt een nieuwe patentoorlog aan te komen, ditmaal in China. Plaatselijke smartphonefabrikanten sturen elkaar steds vaker rekeningen als zij vinden dat hun patenten door een ander bedrijf zijn gebruikt.

ZTE levert Google Now-launcher op nieuwe smartphones nexusae0 blade vec thumb

De eerste die hiermee begon, was ZTE, meldt Reuters. Advocaten van deze smartphonemaker hebben rekeningen gestuurd naar een half dozijn andere smartphonemakers. Ze moeten van ZTE betalen voor designpatenten die aan het bedrijf zouden toebehoren.

Dat geeft aan dat de Chinese smartphonefabrikanten nu op dezelfde wijze ‘zaken’ beginnen te doen als de westerse bedrijven, die net een grote patentoorlog hebben afgesloten. Vooral Samsung en Apple bevochten elkaar voor de rechter in veel landen, maar dat is nu grotendeels afgelopen. Er loopt nog maar één zaak, in Amerika. Uiteindelijk zijn de meeste fabrikanten er achter gekomen dat de rechtszaken en patentclaims ze niet veel hebben opgeleverd.

Patentrechtszaken aanspannen om het eigen marktaandeel te beschermen, lijkt nu ook in toenemende mate door Chinese smartphonefabrikanten te zijn ontdekt. Het gaat lang niet alleen om het beschermen van intellectueel eigendom, maar vooral om de concurrent de voet dwars te zetten.

Het worden daarmee spannende tijden in China, waar bijvoorbeeld Xiaomi nauwelijks eigen patenten bezit en welk bedrijf dus een makkelijk slachtoffer kan worden van zo’n patentoorlog. Het ligt ook voor de hand dat stijgende kosten van telefoons door de verplichte patentbetalingen op de consument worden afgewenteld. Xiaomi is overigens al de klos. Het Zweedse Ericsson heeft al de verkoop van Xiaomi-telefoons in India via de rechter weten lam te leggen, omdat er patenten van Ericsson zouden zijn gebruikt. In reactie is Xiaomi inderhaast een stuk of tweeduizend patenten gaan registreren.

Huawei en ZTE hebben allebei zo’n 34.000 patenten, die sinds 2007 zijn geregistreerd. Daarmee zijn zij wat betreft de patentenportefeuille het best bewapend van alle Chinese smartphonemakers. Die gebruiken ze ook stevig, want het aantal Chinese patentrechtszaken over smartphones is sinds 2006 verdrievoudigd.

Bron: Reuters

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters