Nieuwe patentoorlog komt eraan, nu in China

Er dreigt een nieuwe patentoorlog aan te komen, ditmaal in China. Plaatselijke smartphonefabrikanten sturen elkaar steds vaker rekeningen als zij vinden dat hun patenten door een ander bedrijf zijn gebruikt.

ZTE levert Google Now-launcher op nieuwe smartphones nexusae0 blade vec thumb

De eerste die hiermee begon, was ZTE, meldt Reuters. Advocaten van deze smartphonemaker hebben rekeningen gestuurd naar een half dozijn andere smartphonemakers. Ze moeten van ZTE betalen voor designpatenten die aan het bedrijf zouden toebehoren.

Dat geeft aan dat de Chinese smartphonefabrikanten nu op dezelfde wijze ‘zaken’ beginnen te doen als de westerse bedrijven, die net een grote patentoorlog hebben afgesloten. Vooral Samsung en Apple bevochten elkaar voor de rechter in veel landen, maar dat is nu grotendeels afgelopen. Er loopt nog maar één zaak, in Amerika. Uiteindelijk zijn de meeste fabrikanten er achter gekomen dat de rechtszaken en patentclaims ze niet veel hebben opgeleverd.

Patentrechtszaken aanspannen om het eigen marktaandeel te beschermen, lijkt nu ook in toenemende mate door Chinese smartphonefabrikanten te zijn ontdekt. Het gaat lang niet alleen om het beschermen van intellectueel eigendom, maar vooral om de concurrent de voet dwars te zetten.

Het worden daarmee spannende tijden in China, waar bijvoorbeeld Xiaomi nauwelijks eigen patenten bezit en welk bedrijf dus een makkelijk slachtoffer kan worden van zo’n patentoorlog. Het ligt ook voor de hand dat stijgende kosten van telefoons door de verplichte patentbetalingen op de consument worden afgewenteld. Xiaomi is overigens al de klos. Het Zweedse Ericsson heeft al de verkoop van Xiaomi-telefoons in India via de rechter weten lam te leggen, omdat er patenten van Ericsson zouden zijn gebruikt. In reactie is Xiaomi inderhaast een stuk of tweeduizend patenten gaan registreren.

Huawei en ZTE hebben allebei zo’n 34.000 patenten, die sinds 2007 zijn geregistreerd. Daarmee zijn zij wat betreft de patentenportefeuille het best bewapend van alle Chinese smartphonemakers. Die gebruiken ze ook stevig, want het aantal Chinese patentrechtszaken over smartphones is sinds 2006 verdrievoudigd.

Bron: Reuters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
iMessage

Waarom iMessage nooit naar Android gaat komen lees verder

Zakkenrollers app

Met deze app ben je zakkenrollers te slim af lees verder

Apple Watch 3

WatchOS 4 onthuld: dit is er nieuw in grote update voor Apple Watch lees verder

Apple

Livestream: zo volg je vanavond live Apple’s WWDC 2017 keynote evenement lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Dit zijn de beste budgetsmartphones voor deze zomer lees verder

Whatsapp

Zo verdient Facebook geld met Whatsapp lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters