‘Nieuwe sensoren maken toekomstige smartphones slimmer’

In een interview met Pocketnow heeft Benedetto Vigna, General Manager van de MEMS-divisie van STMicroelectronics, het een en ander verteld over de wijze waarop sensoren de telefoon van de toekomst slimmer zullen maken.

Nokia eco sensor concept

Hedendaagse telefoons bevatten al de nodige sensoren, zoals een beweginssensor en een nabijheidssensor. Maar volgens Vigna is dat nog niets vergeleken bij wat we in de toekomst kunnen verwachten. Enkele sensoren waar al aan gewerkt wordt voor telefoons door verschillende bedrijven passeerden de revue in het interview.

Zo zou het goed kunnen dat telefoons over een tijdje een hoogtemeter krijgen. De hoogte die je met een GPS-ontvanger meet is niet erg precies zoals je wel zult weten als je die functie van een GPS-apparaat ooit gebruikt hebt. Maar met een speciale hoogtemeter kun je wel precieze informatie over je hoogte krijgen, en dat kan zeker handig zijn. Als je bijvoorbeeld in de bergen onderweg bent, maar ook om een goede schatting te krijgen op welke verdieping je je bevindt in een gebouw. En daar zou je telefoon bijvoorbeeld instellingen op kunnen aanpassen.

Andere sensoren waar Vigna het over had waren gezondheidgerelateerde sensoren. Zo kan een combinatie van een hartslagmeter en een aantal niet nader genoemde sensoren ervoor zorgen dat je telefoon je gezondheidstips kan geven, of zelfs je stemming kan bijhouden. En daar zijn weer interessante toepassingen voor te bedenken in bijvoorbeeld de geactiveerde thema’s, of de muziek die het toestel afspeelt op dat moment.

Toekomstige telefoons moeten tevens de omgeving waar ze zich in bevinden beter kunnen bijhouden. Dingen als een thermometer en een vochtsensor moeten bepalen of het toestel in je broekzak zit, op je bureau ligt, of zich in je handen bevindt. Telefoon in je broekzak? Dan kan bijvoorbeeld de ringtone wat harder afspelen. Toestel in je handen? Dan heb je wellicht helemaal geen ringtone nodig.

Ook beveiligingstoepassingen zijn volgens Vigna goed mogelijk. Zo zouden telefoons in de toekomst wellicht de mogelijkheid hebben om jouw manier van werken met het toestel te herkennen. Dan kan het toestel op slot gezet worden als iemand anders gebruik maakt van het toestel, of kunnen specifieke functies geblokkeerd worden. Dat kan bijvoorbeeld mobiel betalen een stuk veiliger maken, door ervoor te zorgen dat iemand anders niet met jouw telefoon kan betalen als hij gestolen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Steve Jobs innovatie

Apple na Steve Jobs: waar blijft de grote innovatie? lees verder

Project Ara

Modulaire smartphone: Google’s Project Ara is springlevend dankzij Facebook lees verder

ARKit

Waarom Apple Android ver achter zich gaat laten als het om augmented reality gaat lees verder

Apple apparaten

Apple toestellen verzamelen steeds meer data, maar het klinkt erger dan het is lees verder

Bixby Voice

Samsung Galaxy S8: waar blijft Bixby Voice? lees verder

Facetime

Elf verborgen iOS 11 features die je moet proberen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters