Nieuwe technologie maakt geheugenkaarten kleiner en beter

Er is door een team van de Rice University een nieuwe technologie ontdekt die het flash-geheugen zou moeten vervangen. De technologie is kleiner, zuiniger en duurzamer dan het huidige flash-geheugen.

Een team van de Rice University in Houston heeft een nieuwe manier gevonden om digitale data op te slaan. Met deze technologie moet het mogelijk worden om de opslag van data op apparaten zoals mobiele telefoons, digitale camera’s en computers vele malen efficiënter te maken. Daarbij is het met de technologie mogelijk om veel meer geheugen in een veel kleinere chip te stoppen, wat zeker voor mobiele telefoons er prettig is. Tot slot werkt de techniek onder extreme temperaturen en is hij veel duurzamer dan de huidige flash technologie.

De techniek werkt met kleine grafiet strips, die slechts tien atomen dik zijn. Volgens James Tour, een van de ontdekkers, is de technologie niet alleen beter dan het huidige flash geheugen. Ook zou de technologie alle andere technieken voor geheugenopslag die momenteel in ontwikkeling zijn verslaan qua efficiëntie en formaat. Op dezelfde oppervlakte kan met de grafiet-techniek ongeveer vijf keer zoveel opgeslagen worden: voor deze techniek is per bit minder dan 10 nanometer nodig, de flash techniek gebruikt 45 nanometer per bit. Ook is de aansturing voor de grafiet-chips kleiner. De hoeveelheid energie die de techniek gebruikt is ook kleiner. De energie die de kaartjes nodig hebben als er geen data gelezen worden is duizenden malen kleiner dan bij flash kaartjes. Qua snelheid doen de chips het ook heel goed: ze zijn sneller dan de testsystemen van de onderzoekers.

Niet alleen is de grafiet-techniek zuiniger, sneller en kleiner, ook qua duurzaamheid is de technologie helemaal geweldig. De chips zijn al getest op 20.000 keer overschrijven, een aantal waar menig flash kaartje het erg moeilijk mee zal hebben. Voor de grafiet-chips was dit aantal echter geen enkel probleem en waarschijnlijk ligt het limiet nog hoger. Behalve dat de chips langer mee gaan, kunnen ze ook onder extreme omstandigheden hun werk doen. Zo zijn de chips getest van -75 tot 200 graden Celsius zonder enig probleem. Zo worden ze erg geschikt om bijvoorbeeld naast hete processors geplaatst te worden.

De techniek ziet er erg veelbelovend uit dus en er is dan ook erg veel interesse in de techniek. Hoewel de technologie nog zeker niet klaar is voor massaproductie, wordt er hard naar productie mogelijkheden gekeken en is ook hier al wat vooruitgang geboekt. Wanneer we grafiet-geheugenkaartjes in onze telefoons, computers en andere digitale apparaten kunnen gaan stoppen, is nog niet bekend.

KEF porsche design

De perfecte design headset? | KEF Porsche Design Space One Wireless review lees verder

WebVR Samsung Gear VR

VR porno op Samsung’s Gear VR kijken: zo werkt het lees verder

smartphone controller

Vijf onmisbare add-ons die je smartphone een boost geven lees verder

Apple AirPods ontploft

Apple onderzoekt ontploffende AirPods 🔥 lees verder

Ringke Fusion

De beste cases en hoesjes voor de Apple iPhone X lees verder

iPhone X selfie camera

‘Opvolger Apple iPhone X gaat Samsung Galaxy Note 8 achterna’ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters