Nieuwe voorwaarden Apple iBooks schieten in het verkeerde keelgat

Apple heeft haar algemene voorwaarden voor iBooks flink verscherpt. Als men gebruik maakt van Apple’s nieuwe iBooks Author-programma om e-books te maken dan mag dat boek alleen via de App Store verkocht worden.

Met het bekend maken van iBooks 2 wist Apple ook haar nieuwe iBooks Author aan te kondigen waarmee boeken gemaakt kunnen worden voor ondermeer iBooks 2. De nieuwe editor van Apple lijkt erg makkelijk in gebruik te zijn voor uitgevers en kan daarnaast veel interactieve elementen gemakkelijk over brengen naar ePub. Desondanks kleven er nogal wat haken en ogen aan het gebruik van Apple’s software, zo meldt 9to5Mac.

Uit de algemene voorwaarden is namelijk te distilleren dat bijna alle rechten vervallen voor de uitgever als die gebruik maakt van iBooks Publisher. Zo mag men de boeken alleen via de iBooks-winkel van Apple verkopen en is het hem letterlijk verboden om de boeken via een ander kanaal aan de man te brengen. De vraag is alleen hoe Apple dit wil gaan controleren en in toom wil gaan houden. Volgens een uitgever is het namelijk ook mogelijk om de gemaakte ePub te mailen naar iemand en vervolgens in iBooks via de Mail.app in te laden. Hierdoor wordt verspreiden van het gemaakte boek erg makkelijk.

Na de persconferentie van Apple is ook duidelijk geworden dat de nieuwe ePubs een grootte zullen hebben die varieert tussen de 800MB en de 2.7GB. Hierdoor is de vraag ontstaan of je wel voldoende hebt aan een 16GB iPad als je al je schoolboeken op je iPad wilt hebben staan.

iBooks Author

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. jaapster -

    hebben ePubs een grote? Volgens mij een grootte van 800MB. Het lijkt me overigens sterk dat schrijvers massaal exclusief voor Apple gaan schrijven. Hoezo arrogant.

iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters