NMa doet inval bij KPN, Vodafone en T-Mobile omtrent prijsafspraken – Update

Volgens de NOS heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit eerder op de dag een inval gedaan bij de drie grote providers van Nederland. De NMa verdenkt de providers ervan dat ze prijsafspraken hebben gemaakt omtrent mobiel internet.

Volgens de NOS heeft de NMa zowel bij Vodafone, als bij KPN en T-Mobile eerder op de dag een inval gedaan om illegale prijsafspraken te onderzoeken. Aanleiding hiervoor zijn twee klokkenluiders die bij Nieuwsuur melding gemaakt hebben over illegale prijsafspraken rondom mobiel internet bij de providers. De klokkenluiders kwamen in contact met het tv-programma via PVV-kamerlid Van Bemmel, aldus de NOS. In de uitzending van Nieuwsuur die vanavond uitgezonden zal worden, gaat Van Bemmel in op de laatste ontwikkelingen rondom de inval van de NMa.

Volgens de NOS gaat het om twee hooggeplaatste klokkenluiders. De eerste klokkenluider was eerder directeur bij een van de drie grote providers en een andere is momenteel directielid bij een provider. Beide personen wensen anoniem te blijven. De voormalig directeur laat aan Nieuwsuur onder meer weten: “In de genoemde functie heb ik prijsafspraken tussen de telecomaanbieders KPN, Vodafone, en T-Mobile waargenomen. (…) Er zijn maar weinig mensen die bekend zijn met de details van de prijsafspraken (…). Ik heb met meerdere van hen direct samengewerkt.” Daarnaast wijst de oud-directeur erop hoe de bedrijven prijsafspraken maken en hoe ze te werk zijn gegaan nadat ze tien jaar geleden voor een dergelijk vergrijp al eerder waren veroordeeld.

De topman, die momenteel nog werkzaam is binnen de telecom, noemt ook namen van directeuren die de prijsafspraken bij ondermeer Vodafone en KPN hebben gemaakt. “Tijdens die vergadering voerden de directeuren overleg over de optimale prijs voor mobiel internet voor prepaid. In dit overleg werden de mogelijke prijzen uitgewisseld voor mobiel internet. Enkele maanden later stelde ik vast dat de genoemde prijzen inderdaad zijn ingevoerd.”

De NMa is naar aanleiding van de verhalen van beide heren een onderzoek gestart naar de praktijken van de providers. Inmiddels heeft KPN via Twitter laten weten dat er inderdaad een inval is geweest bij de provider.

Update op 6/12/2011 om 12:17 uur:

Provider KPN heeft wat meer duidelijkheid gegeven over de inval van de NMa. Volgens de provider onderzoekt de NMa twee zaken. Ten eerste het sfstemmen van verdienmodellen voor het aanbieden van mobiele communicatiediensten op de consumentenmarkt. En ten tweede het verdelen van onafhankelijke verkoopkanalen onder de providers. In totaal zullen vijf medewerkers van KPN gehoord worden door de NMa. Zowel KPN, als Vodafone en T-Mobile hebben hun medewerking toegezegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. vandepotgerukt -

    Als de consument ( wij dus ) benadeeld zijn door deze prijsafspraken, komen ze ons dan nog op 1 of andere manier tegemoet? Of krijgen de 3 alleen maar een dikke geldboete? Wat krijgen wij, die het belangrijkste zijn voor deze bedrijven, de comsumenten:(??!!!

  2. steve-vanm -

    Wat ik me nu afvraag he; Als het wordt bewezen dat er prijsafspraken zijn gemaakt, dan krijgen Kpn, Vod. en TM een boete. Maar kan de NMA er niet voor zorgen dat de prijsafspraken worden teruggedraaid, want anders hebben de consumenten er nog niets aan. Gaan de prijzen alleen nog maar meer omhoog om ze ergens het geld voor de boete vandaan moeten halen. Maar wat een stelletje zijn het zeg:( Maar het komt niet echt als een verrassing he.:S

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Smartphone batterij langer bruikbaar door verlagen processor snelheid

Deze smartphonemakers maken je toestel niet langzamer via updates lees verder

Samsung logo

Zeven dingen die je nog niet wist over Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters