NMA keurt overname BelCompany door Vodafone goed – Update

De Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft de overname van BelCompany door Vodafone goedgekeurd. Voorwaarden is wel dat vanaf 1 januari 2012 er geen andere aanbieders via BelCompany verkocht mogen worden.

Het besluit van de NMa is te lezen op de website van de autoriteit. Volgens de NMA staat er niets in de weg van de overname van BelCompany door Vodafone omdat het concurrentieklimaat in de telecom niet zou verslechteren. Uit het onderzoek van de NMa blijkt dat ook na de overname er voor consumenten voldoende keuzemogelijkheden overblijven, mits aan de voorwaarde van de NMa wordt voldaan.

Zo stelt dat NMa dat vanaf 1 januari 2012 er geen concurrerende providers verkocht mogen worden vanuit de BelCompany-winkels. Alleen diensten en producten van Vodafone en diens dochterondernemingen mogen vanaf de genoemde datum verkocht worden in de BelCompany-winkels. Daarnaast mogen Vodafone, KPN en T-Mobile ook niet abonnementen van elkaar verkopen in hun eigen winkels. Deze clausule lijkt desondanks zeer onwaarschijnlijk aangezien de providers tot nog toe niet elkaars producten verkocht hebben in hun eigen branded stores.

“We weten allemaal dat daarvan uiteindelijk de consument de dupe wordt omdat hij teveel zal betalen. Er vindt dan immers minder concurrentie plaats en dat willen wij via deze voorwaarden voorkomen”, aldus Henk Don, bestuurslid van de NMa. De overname is overigens nog niet geheel beklonken; de overname moet nog voorgelegd worden aan beide ondernemingsraden. Onduidelijk is nog of dit al gebeurd is, of nog eventueel moet gebeuren. Vodafone was niet bereikbaar voor commentaar.

Vodafone heeft de intentie om een multibrand strategie te gaan voeren wat inhoudt dat het merk BelCompany en Telefoonkopen.nl niet uit het straatbeeld zullen verdwijnen. BelCompany is nu eigendom van de Macintosh Retail Group en zal voor ongeveer 120 miljoen over van eigenaar wisselen.

Update op 19/07/2011 om 11:00 uur:

Vodafone laat aan All About Phones weten dat zowel de OR van Macintosh Retail als van Vodafone Nederland al in een eerder stadium een positief advies hebben gegeven voor de geplande overname. Met de goedkeuring van de NMa op zak is er niets meer dat de overname van BelCompany in de weg staat. Vodafone gaat de overname nu dan ook officieel afhandelen in een zogenaamde ‘closing’ procedure. De verwachting is dat op 1 augustus de transactie rond is.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters