Nokia aandeelhouders en vakbonden verzetten zich tegen Microkia

Laten we het zacht uitdrukken. Nokia aandeelhouders zijn niet bepaald blij met daling van het aandeel Nokia na de aankondiging dat de Finnen in Windows Phone 7 stappen. Naast de aandeelhouders zijn nu ook de vakbonden in actie gekomen tegen de nieuwe plannen.

Elop Ballmer

Laten we het zacht uitdrukken. De Nokia aandeelhouders zijn niet zo heel erg blij met de huidige stand van het Finse bedrijf op de beurs. Zeker niet nadat de Microkia aankondiging de afgelopen week door de wereldpers werd opgepakt.

De nieuwe CEO Stephen Elop is de gebeten hond. Als eerste buitenlandse CEO krijgt hij vanuit diverse kanten krititek op zijn beleid. Sommige stellen zelfs dat Elop als trojaans paard binnen is gebracht door CEO Steve Ballmer. Een logische gedachte als je nagaat dat Elop eerst binnen Microsoft een hoge functie bekleedde en nu nog steeds Microsoft-aandelen bezit.

Elop weerlegde deze stelling trouwens direct door te melden dat hij door regelgeving niet de kans krijgt de aandelen van de hand te doen en deze in te ruilen voor aandelen Nokia. Echter als de Nokia aandelen blijven dalen, is dat wel een voordeel voor de CEO. Des te lager de waarde, des te beter het instapmoment.

Toch heeft Nokia twee hobbels op de weg die genomen moeten worden. De Finse vakbonden vrezen een massa-ontslag van meer dan 5,000 werknemers. In totaal werken er 20,000 werknemers voor Nokia in Finland. Ze eisen voor iedere werknemer die zijn baan verliest een vertrekpremier van 100,000 euro in aanvulling op de ontslagpremie.

De tweede obstakel is de vergadering van aandeelhouders. Reeds negen gefrustreerde aandeelhouders hebben zich gegroepeerd en stellen een Nokia Plan B voor. Het plan omvat afscheid nemen van Elop en terugkeren naar een Nokia MeeGo/Symbian strategie met een minimale periode van vijf jaar. De groep heeft zich echter weer ontbonden nadat het plan werd afgewezen door institutionele beleggers.

Ondanks al deze verhalen mag het duidelijk zijn dat de ijzige storm rond Nokia nog niet is gaan liggen.

Bron: Engadget

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters