Nokia-baas Elop: ''Skype is probleem voor verkoop Lumiatelefoons'' – Update

Nokia-CEO Stephen Elop heeft in een bijeenkomst met aandeelhouders van het Finse bedrijf gemeld dat telco’s onwillig zijn om de nieuwe Lumiatelefoons met Windows Phone te verkopen, omdat Microsoft vorig jaar Skype heeft opgekocht.

Skype Logo

En Skype kan daardoor natuurlijk makkelijk door Microsoft in Windows Phone worden verwerkt. Telco’s lopen daardoor het risico dat mensen die een Windows Phone zoals een Nokia Lumia aanschaffen, gaan skypen op hun mobieltje in plaats van het veel lucratievere bellen via het netwerk van de telco. Hetgeen betekent dat telco’s de Lumiatelefoons niet willen verkopen aan hun klanten.

”Nokia lijkt een probleem in het distributiekanaal te hebben door Skype”, vertelde Elop zijn aandeelhouders. Die vroegen hoe Nokia het probleem denkt op te lossen, maar daarop kon de CEO geen bevredigend antwoord geven. ”Als de operator ons niet wil, wil die ons niet. Wij zullen hem benaderen met andere argumenten. We hebben ze meer te bieden. En het is een goed idee om die discussies te beginnen met Skype.”

Bij de pogingen om de operators te overtuigen om toch Lumiatelefoons in de etalage te gaan leggen, wordt Nokia geholpen door Microsoft. Door de telefoons goedkoper te maken of andere aanbiedingen te doen, proberen de twee bedrijven de telco’s toch over te halen om Skype te accepteren. Hetgeen volgens Business Insider betekent dat de operators echt vijandig zijn ten opzichte van Nokia, en dat deze onderhandelingspogingen niet zullen slagen.

Microsoft heeft Skype vorig jaar opgekocht voor 8,5 miljard dollar. De Lumiatelefoons hebben Skype niet voorgeinstalleerd. Maar desondanks weigeren telco’s de Lumia’s in hun aanbod op te nemen, omdat ze de link tussen Microsoft, Nokia en Skype niet vertrouwen.

Vanaf Windows Phone 8 is Skype een standaardonderdeel van het mobiele besturingssysteem.

Update op 7/5/2012 om 17:40 uur:

Inmiddels is de transcriptie van Elop naar buiten gekomen en hierin wordt duidelijk dat de woorden van de CEO verdraaid zijn. De CEO zou gezegd hebben dat Nokia samen met Microsoft en operators in gesprek is over hoe het eventueel Skype kan blokkeren op Lumia-telefoons die via de providers verkocht worden. De CEO heeft dan ook niet gezegd dat de providers geweigerd hebben om Lumia’s te verkopend doordat Skype voor het OS er aan zit te komen.

Bron: Business Insider

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. gee2012 -

  Dit is gewoon een goedkope smoes om tegenvallende verkopen t.o.v. aandeelhouders te kunnen verklaren. Microsoft heeft nooit ectht een voet aan de grond kunnen krijgen in de smartphonwereld en Nokia heeft zo lang de boel laten versloffen dat de achterstand t.o.v ios/android niet meer in te halen is. De normaalste app. zoals bijv. adobe reader moet in de microsoft marketplace al betaald worden. Beiden hebben gewoon een groot imagoprobleem. WP7 heb ik niet geprobeerd dus daar kan ik niet over oordelen.

  1. Hans Z -

   En toch heb je je negatieve oordeel al klaar en je hebt het helemaal fout want adobe reader is wel degelijk gratis en zit bovendien voorgeinstalleerd. Zo krijg je nou de praatjes in de wereld.

 2. robert -

  Wat een onzin van de telco's
  Je kan Skype toch ook installeren op android/iphone?
  Dat het in het OS van WP zit is dat meteen een probleem?

  Oplossing: Via market place installeren.

  1. bartvuijk -

   Helemaal correct. Ik heb geskyped (met video) met een iPhone en diverse Androidtelefoons, ik snap de opstelling van de telco's ook niet helemaal. Misschien dat het te maken heeft met het inbouwen ervan in het OS zelf, wat het gebruik ervan nog makkelijker maakt. Iets anders kan ik niet bedenken.

   1. robert -

    Mee eens. Maakt het allemaal nog makkelijker.
    Maar heeft whatssapp succes ook niet tegengehouden.
    Ze moeten gewoon naar een onbeperkt model met redelijke prijzen. De giga winsten zoals vroeger moeten ze maar uit hun hoofd zetten.

Sony Xperia XZ2

Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact gelekt: Sony’s volgende flagships lees verder

ASUS ZenFone Max Plus

Asus ZenFone Max Plus: Face Unlock en 18:9 beeldverhouding lees verder

LG K8 en LG K10: LG onhult nieuwe budgetmodellen lees verder

Gelekte renders tonen driedubbele camera Huawei P20 lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Land Rover Explore

Land Rover onthult nieuwe outdoor smartphone lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters