Nokia boekt voor het eerst in tien jaar verlies

Nokia heeft bekendgemaakt dat het voor het eerst sinds tien jaar in een kwartaal verlies heeft geleden. Ook Nokia ontkomt niet aan de wereldwijde malaise en wist een nettoverlies van 559 miljoen euro weg te schrijven.

Nokia heeft de resultaten bekend gemaakt over het derde kwartaal van dit jaar. De producent wist als donderslag bij heldere hemel te vermelden dat ze verlies hebben geleden en dat is voor het eerst in tien jaar bij de nummer één van de wereld. Volgens Nokia hangt het verlies vooral samen met een afschrijving van 908 miljoen euro op de netwerkdivisie Nokia Siemens Networks in verband met de moeizame ‘marktomstandigheden’. De omzet ging met 20 procent omlaag tot 9,8 miljard euro. Het bedrijf leed een nettoverlies van 559 miljoen euro tegen een winst van 1,09 miljard euro een jaar eerder en op deze cijfers hadden analisten niet gerekend. Zij gingen uit van een winst van 367 miljoen euro en een omzet van iets meer dan 10 miljard euro. Het aandeel Nokia verloor hierdoor op de beurs in Helsinki donderdagmiddag bijna 9 procent uit onvrede over de prestaties.

Nokia verkocht in het afgelopen kwartaal wereldwijd 108,5 miljoen mobiele telefoons. Dat is een afname van 8 procent ten opzichte van vorig jaar. Nokia is wel iets optimistischer over de totale mobieltjesmarkt in 2009. Het bedrijf gaat uit van een verkoop van 1,12 miljard stuks, een afname van 7 procent vergeleken met 2008. Eerder rekende Nokia op een volumedaling van 10 procent. De gemiddelde verkoopprijs van een mobieltje van Nokia bedroeg in het derde kwartaal 62 euro, evenveel als in het tweede kwartaal. Een jaar eerder kostte een mobieltje van Nokia nog gemiddeld 72 euro.

Nokia heeft overigens wel prima geboerd met de verkoop van de N97 die nog steeds erg goed loopt. De producent hoop dat ook haar omzet op te vijzelen door meer smartphones te gaan verkopen zoals de N97 en de Nokia N900. Nokia heeft dan ook aangegeven zich meer op de smartphone-markt te willen toeleggen terwijl haar marktaandeel wel hier juist terug loopt. Hier daalde het marktaandeel naar 35 procent van 41 procent in het voorgaande kwartaal. Wereldwijd lag het marktaandeel van nokia op 38 procent het afgelopen kwartaal gekeken naar het totale mobiele portfolio van de producent. Nokia heeft inmiddels een nieuw hoofd van mobieltjes aangesteld om orde op zaken te stellen binnen het bedrijf.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters