Nokia gaat op oorlogspad; klaagt HTC en RIM aan

Nokia is van plan om haar patenten met harde hand te gaan verdedigen. De fabrikant heeft HTC en RIM met niet minder dan 45 essentiële patenten om de oren geslagen.

Volgens Nokia is de eerste salvo van aanklachten puur een verdedigingsmechanisme. De fabrikant is van plan om haar indrukwekkend portfolio aan patenten te verdedigen omdat concurrenten er misbruik van zouden maken. Concurrenten mogen de patenten van Nokia uiteraard licenseren en ondermeer Apple heeft dit pad al gekozen.

Nokia beschikt over duizenden essentiële patenten die ondermeer over het radionetwerk gaan, 3G, Edge en andere netwerktechnologie. Daarnaast beschikt Nokia ook over software patenten zoals multitasking en ook de encryptie van data heeft Nokia ontwikkeld. Met deze patenten en nog 40 andere patenten van Nokia zijn nu ondermeer HTC, Viewsonic en RIM om de oren geslagen. De drie bedrijven moeten een licentie afnemen voor het gebruik van deze technologie.

Nokia heeft alvast een aanklacht ingediend om de licenties af te dwingen. De bedrijven zullen waarschijnlijk eerst proberen te onderhandelen met elkaar. Desondanks is de kans groot dat de Amerikaanse overheid en de Duitse Nokia in het gelijk zullen stellen als de bedrijven niet tot een overeenkomst komen. Onduidelijk is nog wanneer de rechtszaken voor het eerst zullen starten.

Nokia logo

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Hans Z -

  @Steve-vanM: Inderdaad ben ik een Nokia Fan, schaam ik me niet voor en persoonlijk vind ik de windows toestellen van Nokia bijzonder goed evenals het wp platform (heb dan ook een Lumia 800) maar…… ik heb ook een HTC X one. Ik ga dus niet alle ander platforms neerhalen omdat ik de voorkeur heb voor een platform. Beide toestellen, platforms hebben hun voor en nadelen en als het goed is kan ik dat binnenkort dan ook weer met WP8 vergelijken. Dan valt er een keuze waar ik verder mee ga, maar zal dan niet het andere platform opeens de grond in gaan boren. Daarnaast vind ik dat je moet genieten van je toestel en de keuze van een ander moet respecteren, ook al is dat niet jou of mijn keuze.

 2. Syne -

  tja, patenten op een technologie waar de halve wereld gebruik van (moet) maken. Misschien goed om die essentiële patenten te nationaliseren- of beter gezegd in handen van de VN of iets dergelijks te leggen.
  Volgens mij zijn wij als consumenten- als samenleving de eigenaar. Wat essentieel is per definitie algemeen beschikbaar maken.

  Te hoge prijzen, dure patenten en wij maar betalen?
  Stel een duidelijke grens aan hoeveel er aan een patent verdient mag worden.

  Belangrijk om de essentiële vragen te stellen bij essentiële patenten;

  Naar wie gaat het geld,
  Wie zijn de aandeelhouders
  In wiens belang wordt er gewerkt
  Wat voor een wereld willen wij eigenlijk

  Hoe komt het dat ik en anderen afhankelijk worden gemaakt van zaken waar kennelijk essentiële patenten op zitten. Want bijna gedwongen, dient alles via deze apparaten te lopen.

  1. Hans S -

   Ik ben een Nokia gebruiker. En tot nu toe een tevreden gebruiker, en ja, Symbian is niet alles, maar de N8 blijft toch een dijk van een telefoon. Doet het altijd, altijd goed bereik, pracht van een camera, daar gaat het toch om… de hardware. En noem je dat een fan, dan ben ik misschien inderdaad een beetje een fan (van de hardware). En die hardware mag men toch beschermen??

   1. steve-vanm -

    Maar je mist het punt hier denk ik. Het gaat niet zo goed met Nokia (jammer). Dan gaan ze nu maar proberen het geld ergens anders vandaan te halen. Dat vind ik een btje sneu. Idd qua hardware is de N8 super, maar qua software is sybiam het gewoon niet meer!!

 3. Hans S -

  @Sjaakie: Hoezo daar gaan we weer. Alle andere partijen slaan elkaar om de oren en Nokia mag dat niet. Zeker een Apple-fan!?!?
  Nokia, bescherm waar je groot mee bent geworden, groot zal blijven en nog groter gaat worden. Pak ze!!

  1. Sjaakie -

   Met daar gaan we weer, kwam in me op toen ik het artikel las en dacht van apple en samsung gaan het waarschijnlijk bijleggen binnenkort na een lange tijd, en nu begint Nokia.

   Nokia zal vast in zijn recht staan, maar dat er patenten van hun gebruikt worden is toch ook niet sinds gister.. tis duidelijk dat er op wat voor manier dan ook geld in het laatje moet komen, en hoop dat ze er zonder rechtzaken uitkomen.. want dit is negatieve publiciteit, en beetje kinderachtig.

   en geen apple fan.. maar fanatiek google gebruiker, en fabrikanten doen mee weinig.

 4. Sjaakie -

  Daar gaan we weer…. Nooit of zelden heb je ze er over gehoord, en nu het financieel slecht gaat, gaan ze de kleinere partijen eerst maar even aanpakken!!
  Meneer Nokia.. je bent nu echt verkeerd bezig, en dit zal jullie aanzien en eventueel aandeel nog verder onderuit halen!! Nokia fuseert binnen twee jaar, of word verkocht en krijgt een nieuwe naam, zie voor hun geen andere toekomst!!

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Smartphone batterij langer bruikbaar door verlagen processor snelheid

Deze smartphonemakers maken je toestel niet langzamer via updates lees verder

Samsung logo

Zeven dingen die je nog niet wist over Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters