Nokia groeit nog steeds maar marktaandeel smartphones neemt af

Nokia heeft in het laatste kwartaal van 2010 meer telefoons verkocht maar de winst bleef achter. De nieuwe CEO van het bedrijf geeft toe dat Nokia haar tactiek moet herzien en zich beter aan de markt moet aanpassen wil het haar winst op pijl houden.

Producent Nokia heeft een lastig jaar achter de rug. Ondanks dat de verkopen van de producent slechts licht achter blijven, heeft de producent vooral een PR-probleem aangezien consumenten en de pers te weinig vernieuwing bij de Finnen zien. De Symbian-smartphones verkopen nog steeds erg goed, meer dan 28.3 miljoen stuks in het vierde kwartaal van 2010, maar consumenten lijken er wel steeds minder warm van te worden en ook de pers ziet te weinig vernieuwing in het platform. Nokia word dan ook links en rechts ingehaald als het gaat om imago, klant tevredenheid van het OS en groei door Android, BlackBerry en iOS. Vooralsnog heeft Nokia geen adequaat antwoord gehad op haar concurrenten en de N8 verkoopt minder goed dan dat de producent had gehoopt.

De cijfers van Nokia zijn redelijk optimistisch maar de vraag van analisten is hoe lang er nog rek in zit. Zo zag Nokia haar winst terug vallen van 1.47 miljard dollar in 2009 naar 1.09 miljard dollar in 2010. Het aantal smartphones steeg wel in een jaar tijd van 20.8 miljoen stuks naar 28.3 miljoen stuks, echter wisten Apple en Google grotere groeicijfers in deze lucratieve markt te behalen. Vooral het marktaandeel in smartphones is sterk terug gelopen. Zo was het marktaandeel in Q4 2009 40 procent in de markt voor smartphones, een jaar later is dat aantal teruggebracht tot 31 procent.

Al met al steeg de afzet van Nokia met ongeveer 6 procent naar 12.6 miljard euro terwijl de winst daalde met 26 procent naar 884 miljoen euro in het laatste kwartaal van 2010. Voor de nieuwe Nokia CEO Stephen Elop is dan ook wat er moet gebeuren. Volgens hem is de concurrentie hard gegroeid en zwaarder geworden dan Nokia had voorzien. Als gevolg hiervan moet Nokia zich sneller gaan aanpassen aan de nieuwe ontwikkelingen en wijzigingen in het bedrijf nog sneller gaan doorvoeren. 11 februari houd Elop een persconferentie in Londen waarin hij zal aangeven hoe de nieuwe strategie van Nokia eruit zal komen te zien. Tot die tijd is het nog steeds afwachten op nieuwe telefoons en vooral op MeeGo-smartphones. Nokia heeft al een kwartaal lang geen nieuwe smartphones aangekondigd voor de markt.

Bron: Nokia

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters