Nokia heeft tóch een 'plan B' als Windows Phone mislukt

Nokia blijkt tóch een ‘plan B’ te hebben, voor het geval de strategie mislukt om alle kaarten op Windows Phone te zetten. Dat heeft een topman van Nokia onthuld. Maar wat dat plan B is, blijft gokken; het lijkt in ieder geval geen terugkeer naar Symbian of MeeGo te zijn.

Nokia Lumia 900 review

Risto Siilasmaa, de voorzitter van de raad van bestuur van Nokia, steunt zijn baas CEO Stephen Elop onverkort als het gaat om de keuze voor Windows Phone. Maar in zijn eerste interview op de Finse televisie liet hij zich tussen neus en lippen ontvallen dat Nokia ergens nog een paar troeven in de mouw heeft, voor het geval deze strategie niet blijkt te werken.

Het is dan ook een soort rampenplan, meldde Siilasmaa, en dat is alles wat hij erover kwijt wilde. Hij stipte wel aan dat Nokia niet alleen aan telefoons en smartphones verdient; het bedrijf heeft vijf belangrijke ‘poten’, waaronder de locatiediensten (Nokia Maps), netwerkdiensten (Nokia Siemens) en een dikke patentenportefeuille, waar jaarlijks een half miljard dollar mee binnenkomt via licenties aan andere fabrikanten.

Microsoft en Nokia slagen er tot dusver niet in om met Windows Phone een flink marktaandeel te pakken. Het blijft ergens tussen de een en twee procent steken. Dat onlangs bekend is geworden dat alle huidige Lumia-telefoons van Nokia geen update naar Windows Phone 8 krijgen, helpt natuurlijk ook niet erg om de verkoop van deze toestellen aan te doen trekken. Windows Phone 8 biedt ondersteuning voor toestellen met dualcore processoren, NFC en veel meer leuks, dat in de huidige 7.5-versie niet te krijgen is, om nog maar te zwijgen over het feit dat apps voor WP8 naar alle waarschijnlijkheid niet kunnen draaien op WP7.5 of WP7.8, de laatste update die de huidige Windows Phones zullen krijgen.

De beurskoers van Nokia is inmiddels dramatisch gedaald, de ene na de andere kredietbeoordelaar ontraadt iedere speculant om geld in het Finse bedrijf te steken en Nokia sluit de ene na de andere fabriek in pogingen om uit de rode cijfers te blijven.

Bron: yle.fi, via IntoMobile

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters