Nokia heeft tóch een 'plan B' als Windows Phone mislukt

Nokia blijkt tóch een ‘plan B’ te hebben, voor het geval de strategie mislukt om alle kaarten op Windows Phone te zetten. Dat heeft een topman van Nokia onthuld. Maar wat dat plan B is, blijft gokken; het lijkt in ieder geval geen terugkeer naar Symbian of MeeGo te zijn.

Nokia Lumia 900 review

Risto Siilasmaa, de voorzitter van de raad van bestuur van Nokia, steunt zijn baas CEO Stephen Elop onverkort als het gaat om de keuze voor Windows Phone. Maar in zijn eerste interview op de Finse televisie liet hij zich tussen neus en lippen ontvallen dat Nokia ergens nog een paar troeven in de mouw heeft, voor het geval deze strategie niet blijkt te werken.

Het is dan ook een soort rampenplan, meldde Siilasmaa, en dat is alles wat hij erover kwijt wilde. Hij stipte wel aan dat Nokia niet alleen aan telefoons en smartphones verdient; het bedrijf heeft vijf belangrijke ‘poten’, waaronder de locatiediensten (Nokia Maps), netwerkdiensten (Nokia Siemens) en een dikke patentenportefeuille, waar jaarlijks een half miljard dollar mee binnenkomt via licenties aan andere fabrikanten.

Microsoft en Nokia slagen er tot dusver niet in om met Windows Phone een flink marktaandeel te pakken. Het blijft ergens tussen de een en twee procent steken. Dat onlangs bekend is geworden dat alle huidige Lumia-telefoons van Nokia geen update naar Windows Phone 8 krijgen, helpt natuurlijk ook niet erg om de verkoop van deze toestellen aan te doen trekken. Windows Phone 8 biedt ondersteuning voor toestellen met dualcore processoren, NFC en veel meer leuks, dat in de huidige 7.5-versie niet te krijgen is, om nog maar te zwijgen over het feit dat apps voor WP8 naar alle waarschijnlijkheid niet kunnen draaien op WP7.5 of WP7.8, de laatste update die de huidige Windows Phones zullen krijgen.

De beurskoers van Nokia is inmiddels dramatisch gedaald, de ene na de andere kredietbeoordelaar ontraadt iedere speculant om geld in het Finse bedrijf te steken en Nokia sluit de ene na de andere fabriek in pogingen om uit de rode cijfers te blijven.

Bron: yle.fi, via IntoMobile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Adman001 -

  Tja, Android, Symbian of wie weet zelfs Tizen, want Meego is geen optie meer. Te laat en te weinig jammer. De N9 was toch al de laatst echte Nokia.

 2. Predrag Matanovic -

  Het begint te rommelen bij Nokia. Elopje blijft maar als een kip zonder kop doorgaan met Windows Phone, maar de afgelopen maanden is gebleken dat dat OS niet echt een goudmijn is.. Nokia doet het slechter dan ooit en de jaarcijfers zijn beroerder dan ooit. Elop kon niet wachten om Symbian en MeeGo te laten vallen, maar kijkende naar de afgelopen maanden is dat niet zo slim geweest van Elopje. Symbian werd fel bekritiseerd, maar dat OS haalde verkoopaantallen waarvan men nu bij Nokia alleen van mag dromen. Ook hetzelfde met MeeGo: eerst besluiten ze om niet door te gaan met een OS welke zich onderscheidt en vervolgens besluit men om de Nokia N9 maar in een geselecteerd aantal markten uit te brengen. Ondanks dat, verkoopt de N9 even goed als de Lumia 800. Dat zegt genoeg. Het is niks voor niks dat Elopje al wordt genoemd als de slechtste CEO.

   1. Predrag Matanovic -

    Tja Marc, jij vindt dat onzin, maar als je vindt dat Nokia het heel erg goed doet dan zie ik graag informatie waaruit zou blijken dat het niet zo is. Jij vindt dat Nokia het goed doet? Apart, jaarcijfers laten iets anders zien. Feit blijft dat Nokia nog nooit zo slecht heeft gepresteerd en dat het marktaandeel onder Windows Phone gedaald is. Jij noemt dat onzin, maar dan zou ik me toch beter verdiepen in de afgelopen maanden. De combinatie Nokia en Windows Phone is tot nu toe niet echt een succes geweest en dan druk ik me nog zachtjes uit. Maar goed, dat is volgens jou onzin. Elop doet het geweldig en Nokia heeft Samsung en Apple in het vizier;-)

   2. Marc Eversdijk -

    Dat zeg ik niet. Nokia doet het hartstikke slecht en daar geef ik je honderd procent gelijk in. Je beredenering erachter slaat echter op niks. Prima dat je vindt dat Symbian een prima OS is, maar dat was een zinkend schip. Ik zeg niet dat het nu beter gaat, maar bij Symbian blijven was een strategie van niets geweest. Hetzelfde geldt voor MeeGo. (Dat niet net zo goed verkoopt als de Lumia-serie, want er is maar een klein aantal N9's gemaakt. Waar haal je die informatie vandaan?) DAT is mijn inziens onzin. Ik geloof niet dat ik gezegd heb dat Nokia het erg goed doet. Ik lees wel dat jij denkt dat Nokia het beter zou doen met Symbian. Dat is niet het geval. Consumenten zijn helemaal klaar met de omslachtige werking ervan. Omdat de Finnen zolang vast hielden aan een verouderd OS hebben ze een slechte naam gekregen (n97, n8, e7) waardoor Nokia niet langer aantrekkelijk is om te kopen of te verkopen. Windows Phone moet nog naam maken en integreren in de markt, maar eenieder die het gebruikt is er lyrisch over. Een goede reputatie gaat snel kapot, maar duurt lang om op te bouwen. In die situatie bevindt Nokia zich nu.

   3. Predrag Matanovic -

    Nokia deed het met Symbian beter dan met Windows Phone. Ik vind het wel apart dat jij denkt dat Nokia zogenaamd met Symbian geen toekomst zou hebben. Symbian was een tikkeltje verouderd, dat ben ik met je eens, maar kijk eens naar de nieuwe versies van Symbian. Die updates hebben Symbian echt goed gedaan en ik ben er vrijwel zeker van dat Nokia het niet slechter had gedaan als men door was gegaan met Symbian. Als Symbian niet echt een succes was, wat is Windows Phone dan? Zoals al aangegeven: Elop kon niet wachten om MeeGo te laten vallen. De Nokia N9 werd uitgebracht in een geselecteerd aantal markten, maar volgens informatie verkoopt dat toestel even goed of zelfs beter dan de Lumia 800. Waar ik dat vandaan heb? Google maar eens. Nokia N9 outsells Lumia 800.

  1. Timboektoe -

   Ik vermoed eerder android toestellen.
   Verkoop van je activiteiten is een eenmalige bate en je moet toch continue
   inkomsten genereren om levensvatbaar te blijven.

   WP8 is de laatste kans voor MS om wat te betekenen. Het is dan hardwarematig up to date.

 3. robnas -

  "het lijkt in ieder geval geen terugkeer naar Symbian of MeeGo te zijn."
  Geen terugkeer naar Meego? Dan stik er maar in, wat mij betreft.
  Wel interessant dat ze toch denken aan een plan B. Blijkbaar is Windows Phone toch niet zo'n goede keuze.

   1. Marc Eversdijk -

    Android dan? Dat past niet bij het idee waar Nokia voor staat. Ze hebben altijd getracht onderscheidend te zijn. Android biedt die mogelijkheid nauwelijks door het grote aanbod dat al bestaat. Ik vrees dat wat deze meneer gezegd heeft voornamelijk een poging is om de aandeelhouders en investeerders gerust te stellen. Er is immers een reden voor dat plan B niet plan A is. Mijn vertrouwen in Nokia is toch wel een beetje aan het verdwijnen.

   2. bartvuijk -

    Android? Lijkt me sterk. Windows Phone is een veelbelovend platform. Probleem is alleen dat Windows Phone dat inmiddels al twee jaar is, een veelbelovend platform.

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Smartphone batterij langer bruikbaar door verlagen processor snelheid

Deze smartphonemakers maken je toestel niet langzamer via updates lees verder

Samsung logo

Zeven dingen die je nog niet wist over Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters