Nokia klaagt Apple aan wegens patentbreuk

Apple, bekend om zijn hardware, zou volgens Nokia 32 patenten schenden met de iPhone. Om deze reden heeft het Finse bedrijf Apple aangeklaagd in Duitsland en de Verenigde Staten vanwege patentbreuk.

HMD Global NokiaPatentbreuk

De patenten die volgens Nokia geschonden zijn gaan over het gebruikersomgeving, video encoding, software, chipsets en antennes die gebruikt worden op iPhones en iPads. Nokia is in het bezit van veel patenten, onder andere doordat het Alcatel-Lucent overnam en doordat Nokia vroeger een r&d-afdeling had die zich inzette voor de ontwikkelingen van nieuwe technieken op het gebied van smartphones. Een van de patentbreuken gaat om het VP8-patent die in het bezit is van Nokia sinds 2004.

Google en HTC

Nokia klaagde Google en HTC al eerder aan vanwege breuk van het VP8-patent. Op dit moment wordt Apple aangeklaagd in de VS en Duitsland, vermoedelijk omdat de rechtbanken daar bekend staan uitspraak te doen in het voordeel van patenthouders. Er zijn in totaal vier rechtszaken gestart, waaronder een in Dusselforf, Mannheim, Munchen en Texas. Nokia klaagde Apple aan in 2009 wegens patentbreuk. Het gevolg was dat Apple het Finse bedrijf weer aanklaagde. In 2011 kwamen zij tot een overeenkomst waarbij afspraken werden gemaakt over het gebruik onder licentie.

Commentaar Nokia

IIka Rahnasto, hoofd van Nokia Patent Business, deed de volgende uitspraak: “Door investeringen en onderzoeken heeft Nokia verschillende fundamentele technologieën ontwikkeld of aan bijgedragen, die vandaag de dag in mobiele producten, waaronder die van Apple, worden gebruikt. Na jaren van onderhandeling om tot overeenstemming te komen voor een licentie op deze patenten, hebben we besloten om onze rechten te verdedigen.” Apple vindt dat Nokia vergoedingen vraagt die niet eerlijk zijn.

Bron: ZDnet

Samsung Galaxy Note 9 S Pen

Vijf verschillen tussen de Samsung Galaxy Note 8 en Note 9 lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Wiko view 2

Wiko View 2 Review lees verder

Samsung Galaxy S10 geen achter vingerafdrukscanner

‘Samsung Galaxy S10 krijgt geen vingerafdrukscanner achterop’ lees verder

Light smartphone met negen camera's

Light werkt aan smartphone met negen camera’s lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters