Nokia klaagt Apple aan wegens patentbreuk

Apple, bekend om zijn hardware, zou volgens Nokia 32 patenten schenden met de iPhone. Om deze reden heeft het Finse bedrijf Apple aangeklaagd in Duitsland en de Verenigde Staten vanwege patentbreuk.

HMD Global NokiaPatentbreuk

De patenten die volgens Nokia geschonden zijn gaan over het gebruikersomgeving, video encoding, software, chipsets en antennes die gebruikt worden op iPhones en iPads. Nokia is in het bezit van veel patenten, onder andere doordat het Alcatel-Lucent overnam en doordat Nokia vroeger een r&d-afdeling had die zich inzette voor de ontwikkelingen van nieuwe technieken op het gebied van smartphones. Een van de patentbreuken gaat om het VP8-patent die in het bezit is van Nokia sinds 2004.

Google en HTC

Nokia klaagde Google en HTC al eerder aan vanwege breuk van het VP8-patent. Op dit moment wordt Apple aangeklaagd in de VS en Duitsland, vermoedelijk omdat de rechtbanken daar bekend staan uitspraak te doen in het voordeel van patenthouders. Er zijn in totaal vier rechtszaken gestart, waaronder een in Dusselforf, Mannheim, Munchen en Texas. Nokia klaagde Apple aan in 2009 wegens patentbreuk. Het gevolg was dat Apple het Finse bedrijf weer aanklaagde. In 2011 kwamen zij tot een overeenkomst waarbij afspraken werden gemaakt over het gebruik onder licentie.

Commentaar Nokia

IIka Rahnasto, hoofd van Nokia Patent Business, deed de volgende uitspraak: “Door investeringen en onderzoeken heeft Nokia verschillende fundamentele technologieën ontwikkeld of aan bijgedragen, die vandaag de dag in mobiele producten, waaronder die van Apple, worden gebruikt. Na jaren van onderhandeling om tot overeenstemming te komen voor een licentie op deze patenten, hebben we besloten om onze rechten te verdedigen.” Apple vindt dat Nokia vergoedingen vraagt die niet eerlijk zijn.

Bron: ZDnet

OnePlus 6 vs. Galaxy 9+

OnePlus 6 is sneller dan Galaxy S9+ en iPhone X lees verder

HTC onthult per ongeluk HTC U12+ op website lees verder

Samsung

Onthulling Samsung Galaxy Note 9 en S10 eerder dan verwacht lees verder

Huawei P20 Lite review design

Vijf redenen om (niet) voor de Huawei P20 Lite te gaan lees verder

Xiaomi Mi 8 lek

In-display vingerafdrukscanner voor Xiaomi Mi 8 en niet Mi 7 lees verder

Nokia X6

Nokia X6: eerste HMD Global toestel met notch is een feit lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters