Nokia kondigt de N9-00 met MeeGo aan

Zoals iedereen verwachtte en gisteravond ook al gelekt was, heeft Nokia de N9-00 aangekondigd. Deze eerste MeeGo-telefoon van Nokia biedt onder andere een vernieuwend design en een 8 megapixel Carl Zeiss-camera.

Nokia N9-00

De N9-00 heeft geen enkele knop aan de voorkant. Die is helemaal bedekt met een 3,9″ amoled-scherm met gebogen glas er overheen. Dat scherm zit in een unibody van polycarbonaat, die voor het eerst ook echt een gehele unibody is zonder kapjes aan de zijkant of iets dergelijks. Ook speciaal is dat de hele body van gekleurd polycarbonaat is gemaakt, in plaats van dat het apparaat geverfd is. Dat zorgt ervoor dat het toestel geen kleur kan verliezen bij beschadigingen.

Echt bijzonder aan de N9 is natuurlijk dat het de eerste MeeGo-telefoon is en daarmee introduceert Nokia een geheel nieuwe interface. Net als WebOS en het QNX-systeem van de PlayBook, werkt MeeGo met swipe-bewegingen vanaf de zijkant. Daarmee kom je in één van de drie basisschermen terecht. Die drie schermen zijn het menu, de taakbeheerder en het notificatiescherm. Mocht je meer over die interface willen weten, dan kun je terecht op swipe.nokia.com.

Een ander vrij uniek gegeven is de diepe integratie van NFC. Die techniek krijgt in de N9 een flink aantal nieuwe toepassingen. Zo kun je foto’s delen door twee toestellen tegen elkaar te houden en is het mogelijk om met een met NFC uitgerust bluetooth-accessoire te paren door hem even aan te tikken.

Natuurlijk ondersteunt de Nokia N9 zaken als Wi-Fi, GPS en kun je allerlei soorten media op het apparaat afspelen. En met de 8-megapixelcamera met Carl Zeiss-lens kun je ook eigen content maken. Daarnaast is Nokia Maps op het apparaat aanwezig voor gratis gesproken navigatie.

De N9 komt in twee versies: een 16GB-versie en een 64GB-versie. Er zijn drie kleuren beschikbaar: zwart, cyaan en magenta. Wanneer de N9-00 op de markt zal komen is nog niet bekend.

Een laatste interessant gegeven, is dat de Nokia N9 net als de Apple iPhone 4 gebruik maakt van een MicroSIM.

Nokia N9-00

 

Nokia N9-00

 

Bron: Nokia Conversations

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Mario -

  Werkelijk waar een PRACHTIG toestel, de interface en design zijn werkelijk geweldig. Het ondersteunen van QT is ook geweldig wat betekent dat er een ruime hoeveelheid aan apps beschikbaar gaan zijn. En nog eens het design is geweldig ik hoop dat we dit in meer wp7 etc gaan zien. Specificaties zijn exact wat een gebruiker nodig heeft geen rare fratsen. En ik denk dat de interface extreem goed werkt . Ik hoop echt dat dit niet de enige meego phone zal blijven en dan is Nokia wat mij betreft de juiste weg ingeslagen.

  P.S ik neem aan dat deze telefoon als eerst beschikbaar zal zijn in O.A. Nederland, Frankrijk , Duitsland , Verenigt Koninkrijk etc… Maar ik kan mij niet opgeven voor de nieuwsbrief

 2. robnas -

  Hij ondersteunt flas, MeeGo/Maemo is niet zo lame als iOS. Schermresolutie is 954×480.
  MeeGo is van een totaal andere klasse dan iOS of android. Waar de laatste 2 OS gericht zijn op smartphones, is MeeGo overkoepelend voor smartphones/tablets/media-devices (in de breedste zin van het woord). Het OS is open source, de GUI is vrij te ontwikkelen (daarmee kun je je differentiëren, zoals de grafische schillen op Android).

  Het was een langverwacht toestel, alleen met specificaties anno 2010. En dat eind 2011 uitbrengen. Als dit het toptoestel moet worden van Nokia, dan is Nokia dus afgeschreven. Sowieso, vanwege de brede acceptatie van WP7, een OS zo in en in verrot van closed source en terughouden van features dat ik mezelf afvraag waarom ontwikkelaars hier aan durven hebben mee te werken…

 3. gwystyl2 -

  Heel strak design, één van de weinige Nokia's die ik mooi vind. Ik ben benieuwd of Nokia hiermee voldoende ontwikkelaars zo gek krijgt om voor nog een nieuw platform te gaan ontwikkelen. Als iPhone of Android apps makkelijk te porten zijn lukt dat misschien nog wel, als men hiervoor weer een compleet nieuwe taal moet leren zie ik het somber in.
  Tegenwoordig willen veel mensen makkelijk apps kunnen installeren op hun smartphone, dus als dat niet kan (of het zijn er heel weinig), dan kan het wel eens lastig worden.
  MeeGo ziet er imho beter uit dan WP7, dus ik hoop dat Nokia hier nog een rijtje toestellen mee gaat uitrusten en probeert andere hardwarefabrikanten over te halen om dat ook te doen.
  Nog een paar vragen doemen in me op: wat is de schermresolutie, en ondersteunt hij ook flash?

 4. bartvuijk -

  Mooi ding inderdaad. Had Nokia deze telefoon een jaar eerder gebracht, met nog een reeks andere MeeGo toestellen er achteraan, dan had het bedrijf er nu anders voorgestaan. Maar goed, ben erg benieuwd hoe deze telefoon het gaat doen op de markt. Aan het design zal het niet liggen 😉

  N9-00 suggereert dat er ook nog N9-01, 02 etc. op de markt komen. Ben benieuwd.

  1. Dominick -

   Zo zou ik het niet zien. Dat is gewoon de naamgeving van Nokia. Ze hebben de afgelopen tijd altijd toestellen met de naam Nx-xx uitgebracht, zou vreemd zijn als ze daar nu opeens van afwijken.

Samsung Galaxy S9 en S9+

Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9 Plus onthuld: iPhone X killer lees verder

LG V30S ThinQ

LG onthult slimmere versie LG V30: de LG V30S ThinQ lees verder

Sony Xperia XZ2

Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact gelekt: Sony’s volgende flagships lees verder

ASUS ZenFone Max Plus

Asus ZenFone Max Plus: Face Unlock en 18:9 beeldverhouding lees verder

LG K8 en LG K10: LG onhult nieuwe budgetmodellen lees verder

Gelekte renders tonen driedubbele camera Huawei P20 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters