Nokia legt ST Microelectronics een verbod op tot levering Tufnell-microfoon aan HTC

De rechtbank van Amsterdam heeft STMicroelectronics NV een verbod opgelegd tot februari 2014 om Nokia’s Tufnell-microfoon te leveren aan andere partijen dan Nokia zelf. Hierdoor moet HTC noodgedwongen opzoek naar een andere leverancier voor haar One-smartphone.

Nokia logo

Gisteren werd duidelijk dat Nokia ST Microelectronics heeft aangeklaagd omdat het contractbreuk had gepleegd met de fabrikant. Volgens Nokia heeft ST Microelectronics zich niet gehouden aan de exclusiviteit-afspraak tussen de twee partijen waarbij ST Microelectronics de productie en ontwikkeling van de Tufnell-microfoon op zich nam en voor Nokia zou gaan produceren. Contractueel was vast gelegd dat Nokia na de start van de massa-productie van de microfoon 12 maanden lang exclusiviteit op het product zou behouden en dat ST Microelectronics het product niet aan derde partijen mocht doorverkopen, zo blijkt uit de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank die All About Phones desgevraagd van de rechtbank kreeg.

ST Microelectronics was echter van mening dat de exclusiviteit maar zes maanden was en dat deze al in 2011 in ging voor een periode van 12 maanden. De Amsterdamse rechtbank is het hier echter niet mee eens en meent aannemelijk gemaakt dat de exclusiviteitsperiode pas inging zodra de massaproductie was begonnen bij Nokia; in dit geval februari 2013 met de start van de productie van de Nokia Lumia 720. De Lumia 720 is het eerste product dat over deze Tufnell-microfoon beschikt, naast de HTC One.

ST Microelectronics probeerde bij de rechtbank ook aannemelijk te maken dat het bedrijf de microfoon zelf ontwikkeld heeft. Echter meent de rechtbank dat de microfoon nooit ontwikkeld had kunnen worden als Nokia niet de specificaties en informatie van de door hun ontwikkelde Tufnell-microfoon had toegespeeld aan ST Microelectronics. Daardoor behoudt Nokia het recht op die microfoon en zijn de gemaakte afspraken alsnog geldig.

De rechtbank heeft geen terugroep actie uitgevaardigd voor de HTC One; volgens de rechtbank is dat bij Nederlands recht en Fins recht niet mogelijk en daarnaast ook niet gewenst. Wel legt de rechtbank een verkoopverbod op aan ST Microelectronics waardoor het de microfoon niet mag leveren aan derde partijen buiten Nokia om tot februari 2014. Hierdoor moet HTC opzoek naar een nieuwe leverancier voor haar HTC One-smartphone aangezien het geen microfoons meer geleverd zal gaan krijgen van ST Microelectronics.

Mocht ST Microelectronics wel door gaan met de levering, dan met het een schadevergoeding betalen van 50.000 euro per geleverde microfoon aan derden, dit met een maximum van 1 miljoen euro. De rechtbank is van mening dat HTC geen blaam treft in deze zaak aangezien de fabrikant niet wist dat er een dergelijk contract was tussen Nokia en ST Microelectronics. Hierdoor kan de HTC One dan ook niet verboden worden in Nederland en teruggeroepen worden.

HTC laat in een statement aan All About Phones omtrent deze zaak weten dat de HTC One vooralsnog geen vertraging te verduren zal krijgen: “Hoewel HTC slechts beperkt partij is in deze kwestie betreuren wij de beslissing. Op dit moment zijn we in overleg met STM en bekijken we of het nodig is op zoek te gaan naar alternatieve oplossingen. In de tussentijd verwachten we niet dat deze beslissing directe gevolgen heeft voor de verkoop van onze telefoons.” Desondanks is de kans groot dat HTC gebruik moet gaan maken van een ander type microfoon waardoor de productie van de HTC One op termijn alsnog in gevaar zal gaan komen.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters