Nokia maakt het officieel: Androidtelefoons vanaf 2016 op de markt

De chef van de Chinese tak van Nokia heeft na eerdere geruchten nu officieel gezegd dat er vanaf januari 2016 weer Androidtelefoons op de markt worden gebracht. In China krijgt inmiddels een reusachtig research en development-centrum gestalte in de provincie Sichuan.

Nokia N1 hands-on
Nokia N1-tablet

Zoals bekend is de mobiele telefoontak van Nokia in 2013 verkocht aan Microsoft. Onderdeel van de verkoopvoorwaarden was dat Nokia tot eind dit jaar geen smartphones zou uitbrengen. Maar na dit jaar mag Nokia dat wel, en daar blijken al grote plannen voor te bestaan. De iconische mobieltjesmaker maakte tijdens het Mobile World Congress vorige maand in Barcelona al indruk met de Nokia N1-tablet, die op Android loopt en als twee druppels water op een iPad mini lijkt maar veel goedkoper is. Als er straks ook weer smartphones mogen worden gemaakt, vallen er blijkbaar meer van dit soort producten te verwachten.

De nieuwe smartphones worden onder de merknaam Nokia uitgebracht, maar in China geproduceerd. Waarschijnlijk zal Nokia de telefoons uitrusten met de zelfontwikkelde Z-launcher, die ook op de N1-tablet is terug te vinden en overigens gratis in de Google Play Store kan worden gedownload door iedereen met een Androidapparaat.

Over de aard van de toestellen die Nokia op de markt wil brengen, is nog niets bekend. Het lijkt een veilige gok dat Nokia zich eerst zal richten op het goedkopere segment, en wel in de ontwikkelingslanden, om zo veel klanten terug te winnen.

Het zou kunnen dat Nokia de nieuwe Androidtelefoons tijdens de CES of het MWC van begin volgend jaar zal aankondigen, en daarmee weer volop mee probeert te doen op de mobiele markt. Waarbij de strategie van oud-chef Stephen Elop om het bedrijf volledig op Windows Phone te richten, net zo volledig weer wordt losgelaten.

Update: Nokia ontkent weer

Nokia heeft inmiddels officieel ontkend dat er plannen worden ontwikkeld voor het uitbrengen van Android-smartphones. Althans niet op dit moment; het woord ‘currently’ (nu, huidig) wordt een paar keer gebruikt. “Nokia heeft nu geen plannen om een Androidtelefoon uit te brengen. De nieuwsberichten uit China zijn foutief toegeschreven aan een Nokia-directeur”, schrijft Nokia hierover op zijn officiële site. Of het standpunt van Nokia na december dit jaar gaat veranderen, blijft gezien het woordgebruik van Nokia nog altijd een open vraag.

Bron: Softpedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

   1. Dominick -

    Wat was is de vraag dan? Zoals je kunt zien hebben we een update toegevoegd over de ontkenning van Nokia. Voor wat betreft de officiële info versus gerucht: een manager van Nokia heeft het in een interview gezegd, dus dat lijkt ons voldoende 'officieel'.

    Ik denk overigens dat men het weer ontkend heeft omdat het van Microsoft nog niet mag (want die hebben recht op de merknaam tot 2016) en die manager dus zijn mond voorbij gepraat heeft. Ik kan me niet voorstellen dat die telefoons er niet gaan komen volgend jaar.

 1. Arnold Jansma -

  Leuk dat nokia weer terugkomt.
  Wat heeft ms gekocht dan?
  Blijkbaar een bestaand product de lumia kennis en fabrieken.

  Het produceren van smartphones lijkt ook tegen hun toekomst visie in. Namelijk richten op netwerken.

  1. Quasimodo -

   Lijkt me wel duidelijk wat MS gekocht heeft: patenten, kennis en werknemers met vaardigheden. Die fabrieken zijn het minst interessant want telefoons kun je overal laten produceren.

Nokia 8 Pro

High-end Nokia 8 Pro gelekt met innovatieve camera lees verder

LG G6, voorloper LG G7

LG G7 komt in juni uit: opvallende specificaties gelekt lees verder

Samsung Galaxy S10 Plus

Eerste Samsung Galaxy S10 leak duikt week voor onthulling Galaxy S9 op lees verder

iPhone X batterij

Tegenvallende iPhone X verkopen leveren Samsung problemen op lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

We hebben slecht nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

De batterij van deze vijf smartphones gaat het langst mee lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters