Nokia Maps via browser ook op niet-Nokia's te gebruiken

Nokia Maps is sinds kort via de browser van welke smartphone dan ook te gebruiken. Er kan mee worden genavigeerd zoals met Google Maps: met het noorden altijd boven, en routes worden niet on-the-go herberekend.

Nokia Maps iPhone

Nokia Maps werkt op deze wijze op de iPhone en op Android-toestellen. We hebben het geprobeerd op een HTC Desire en het werkt. De browser vult het beeld met de mobiele website van Nokia Maps, waarna een adres kan worden ingetikt. Dat wordt vervolgens opgezocht en dan kun je kiezen tussen een wandelroute of een autoroute.

Die routes worden vervolgens in beeld gebracht op een kaart zoals in Google Maps. Er valt flink in te zoomen op de kaart, en die kan net als de concurrent ook in satellietmodus worden gezet. Tijdens een autorit kan ervoor worden gekozen om de eigen gps-positie in het centrum van de kaart te houden. De kaart beweegt dus om de gps-positie heen.

Op de iPhone zou Nokia Maps multitouch hebben, op de HTC Desire niet. Daar zijn wel onscreen zoomknoppen beschikbaar om de omgeving desgewenst gedetailleerder in beeld te brengen.

Nokia Maps is alleen geschikt voor HTML5-browsers, die het weergeven van een gps-positie ondersteunen. Zoeken is mogelijk op adressen, bedrijven en andere POI’s, waar ook ter wereld. Buslijnen en spoorverbindingen, haltes en stations worden weergegeven – wat voor de wandelaars interessant is – en ook de tijd tot de bestemming. Enige integratie met Facebook en Twitter voor het delen van ‘favoriete plekken’ is aanwezig.

Tijdens onze korte test bleek dat Nokia Maps dezelfde nadelen heeft als Google Maps: er is een continu dataverbinding nodig om de kaart in beeld te houden. Het is geen turn-by-turn navigatie, het noorden is altijd boven. Herberekeningen van routes vinden alleen plaats als je dat zelf in gang zet, en daarbij werd bij onze test ook lang niet elke route logisch berekend; meestal gaat Nokia Maps voor de kortste afstand, in plaats van de snelste weg van a naar b.

Maar het feit dat Nokia Maps in een simpele browser kan draaien, betekent wel dat het in tegenstelling tot Google Maps op alle platformen beschikbaar is.

Hier is de link naar de Nokia Maps-website.

Bron: GSM Arena

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters