Nokia N9 krijgt laatste MeeGo-update

Nokia heeft een grote update vrijgegeven voor de N9. De PR1.3 update bevat meer dan 1000 bugfixes en zou wel eens de laatste update kunnen worden die het toestel voor haar kiezen krijgt.

De PR1.3-update zat er al een tijdje aan te komen en is de grootste update tot nog toe voor de Nokia N9 en N950. De update heeft meer dan 1000 bugfixes gekregen, zo blijkt uit de lange changelog. De belangrijkste wijzigingen maken dat het OS een stuk soepeler loopt en er minder haperingen waar te nemen zijn. Daarnaast zijn alle belangrijke apps voorzien van een update en ook Twitter, Facebook en de weer-app hebben een flinke update gekregen.

Nokia heeft ook haar navigatie-app, Nokia Drive, verbeterd waardoor die sneller een GPS-fix krijgt. Deze belangrijke update is draadloos op de N9 te installeren. De kans is groot dat dit tevens de laatste update zal gaan worden voor de N9. Dit heeft ermee te maken dat het MeeGo-team binnen Nokia officieel afscheid heeft genomen van de community en inmiddels geen baan meer heeft bij Nokia.

MeeGo is inmiddels door Intel en Samsung omgedoopt tot Tizen. De eerste telefoons met dit vernieuwde OS moeten ergens in 2013 op de markt gaan komen.

Nokia N9 front

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Predrag Matanovic -

  Tja, Nokia blijft maar als een kip zonder kop gaan voor Windows Phone. Ik hoop voor hun dat het een succes wordt. De afgelopen paar maanden is gebleken dat Nokia en Windows Phone niet echt een groot succes is geweest en dan druk ik me nog zachtjes uit. Als je een N9 gebruikt of hebt gebruikt, dan weet je: echt een onderscheidend OS en het werkt allemaal heel erg soepel. Nokia had MeeGo echt een kans moeten geven. Gewoon het toestel wereldwijd moeten uitbrengen en kijken wat het resultaat zou zijn.

  1. Timboektoe -

   Hoe zie jij dat meego voet aan de grond krijgt bij het grote publiek?
   Ik zie niet in waarom grote getale ontwikkelaars apps gaan ontwikkelen.
   Je denkt toch niet dat meego ook binnen 1.5 jaar 100.000 apps zou beschikken?

   En nee of er af en toe 3 keer dezelfde apps zijn. Maakt niet uit want hoe groter de apps store hoe groter de kans dat je wel een app vind die je leuk vind.

   Enige wat ik als Nokia pissed zou zijn is dat MS het met WP7 en WP7.5 kansen heeft laten liggen. Niet meteen dual core en HD scherm ondersteuning zal klanten hebben gekost. Ook de beslissing dat WP8 op een ander kernel draait vanwege Windows 8 komt bij over als….dat hadden ze toch wel eerder kunnen weten en WP7 meteen op dezelfde kernel ontwikkeld?

   1. Predrag Matanovic -

    Ik kan de vraag ook andersom stellen: hoe weet jij dat MeeGo geen voet aan de grond zou krijgen bij het grote publiek? Nokia N9 is uitgebracht in een geselecteerd aantal (onbelangrijke) markten en toch verkoopt het toestel net zo goed als de Lumia 800. Het is heel erg makkelijk om te stellen dat MeeGo zogenaamd geen voet aan de grond zou krijgen bij het grote publiek.

    Nokia heeft de afgelopen maanden vol ingezet op Windows Phone en wat heeft het tot nu toe opgeleverd? De jaarcijfers zijn dramatisch en het marktaandeel blijft maar dalen. Dat de huidige windows phone toestellen geen update krijgen naar wp 8 gaat niet echt helpen om de verkoop te bevorderen. Microsoft marionette Elop heeft MeeGo niet echt een kans gegeven. Men blijft maar als een kip zonder kop inzetten op Windows Phone en ik hoop voor hun dat het wat wordt.

   2. Marc Eversdijk -

    Dat de N9 net zo goed zou verkopen heb je al eerder geroepen, maar waar baseer je dat op? En niet weer aankomen zetten met een onbekende website die zoiets roept zonder fatsoenlijke onderbouwing (en zelfs onderstreept dat Nokia zelf geen verkoopinformatie verstrekt). Nokia zet vol in op Windows Phone omdat ze er a) geld voor kregen van Microsoft en b) in een alles of niets situatie zitten. In zo'n situatie is inzetten op een nieuw besturingssysteem dat volledig door Nokia zelf ondersteund moet worden allesbehalve een zekere strategie. Ze hebben zich naar de markt aangepast en hebben een partner gezocht, zoals alle andere bedrijven op RIM na (ook al zo'n bedrijf dat het zo goed doet met het eigen besturingssysteem…). Daarom ben ik ook wel geïnteresseerd in de vraag van Timboektoe. Waarom denk jij dat MeeGo de redding van Nokia zou zijn? Gewoon een toestel wereldwijd uitbrengen en zien hoe het gaat is over het algemeen geen business model waar bedrijven succes mee boeken.

    En nu ga ik naar buiten, want het is mooi weer in Rotterdam.

   3. Timboektoe -

    Nogmaals:
    Zie jij dat meego binnen 1.5 jaar 100.000 apps kan opleveren?
    Ik niet. Dan hebben wij een meningsverschil

    Ik ken de cijfers van meego niet maar het lijkt mij zeer sterk dat de verkopen gelijk zijn aan de Lumia 800.

    Gewoonweg omdat de meego toestellen niet overal leverbaar zijn.

    Ik heb al eerder vermeld dat in mijn ogen MS het met WP7 en WP7.5 verknald heeft. Als het hardwarematig up to date was was ik wellicht ingestapt. Nu is bijv de Lumia 900 500 euro maar geen update naar WP8. Das onaccptabel voor mij. Wellicht ook voor de meeste.

    Met WP8 lijkt eindelijk het ecosysteem gezet te worden. Daarom zie ik meer toekomst in WP8 dan in Meego. De tijd zal het leren.

   4. Predrag Matanovic -

    Nokia brengt inderdaad geen cijfers naar buiten wat betreft de verkoop van de N9. De cijfers komen van analisten die een schatting maken van 2 a 2,5 miljoen verkochte toestellen. The N9 outsells the Lumia 800. Kijk maar op Google zou ik zeggen. Een link http://www.osnews.com/story/25569/Nokia_N9_Outselling_Lumia_/ . De exacte cijfers zijn niet bekend, maar men kan wel zeggen dat het toestel alleen al in Q4 600.000 keer is verkocht.

    Nokia zet vol in op Windows Phone en wat heeft dat opgeleverd de afgelopen maanden? Nokia draait dramatisch en het marktaandeel blijft dalen en dalen. Ik draai de vraag maar weer terug. Waarom denk jij dat Nokia het gaat maken met Windows Phone? De afgelopen paar maanden hebben toch een ander beeld laten zien. Dan is het wel makkelijk om te roepen dat MeeGo zogenaamd geen voet aan de grond zou krijgen, maar bewijs heb je niet echt. Jij laat ook weten dat Nokia MeeGo zelf had moeten ondersteunen, maar dat is niet waar. Nokia had een samenwerkingsverband met Intel om MeeGo te ontwikkelen. Intel is nou niet echt een kleine speler.

    Volgens jou is het uitbrengen van de N9 wereldwijd zogenaamd geen business model waar bedrijven succes mee hebben. Nee, vol inzetten op Windows Phone en beroerde jaarcijfers presenteren en zien dat je marktaandeel maar blijft dalen is wel een succes!? Je lijkt Elop wel. Die blijft maar hopen en hopen dat het wat wordt. Ik zie graag andere informatie van jouw kant uit. Nokia draait dramatisch en heeft nog nooit zo slecht gepresteerd. Dat zijn de feiten en mocht jij andere info hebben, dan hoor ik dat graag. Ze hebben een heleboel geld gekregen van Microsoft, maar hun financiele reserves worden jaarlijks minder en minder. Ze ontslaan massaal mensen en Elop wordt al gezien als de slechtste CEO. Je kan dan wel een Windows Phone fan zijn, maar kom op hoor, volg een beetje wat er gebeurt bij Nokia.

   5. Predrag Matanovic -

    Nogmaals: waarom zou Nokia het gaan maken met Windows Phone? Ik kan de vraag heel makkelijk omdraaien. Volgens mij hebben de afgelopen paar maanden iets anders laten zien. Ik zie graag info van jou waaruit zou blijken dat het allemaal geweldig liep en loopt bij Nokia sinds ze met Windows Phone verder zijn gegaan.

    Ik denk niet dat MeeGo 100.000 apps had opgeleverd binnen 1,5 jaar, maar dat OS had het zeker niet slechter gedaan dan Windows Phone. Apps zijn belangrijk, maar de werking van een OS en de stabiliteit is ook niet onbelangrijk lijkt me. Feit blijft dat Nokia met Windows Phone nog nooit zo slecht heeft gepresteerd. Dan kan jij wel roepen dat MeeGo zogenaamd niet zo veel apps had opgeleverd, maar wat heeft Windows Phone Nokia opgeleverd. Er zijn duizenden mensen weg bij Nokia, het marktaandeel daalt en daalt en de jaarcijfers zijn slechter dan ooit. Nou, wat kan je daar trots op zijn. Microsoft marionette blijft ondanks dat stoicijns verder gaan met Windows Phone. Op naar nog slechtere cijfers.

   6. Marc Eversdijk -

    Ik zie dat je niet helemaal begrijpt wat ik zeg. Is niet erg, ik leg het aan je uit. Ten eerste vraag ik naar je bewijs dat de N9 meer verkoopt dan de Lumia-serie. Je komt weer met dezelfde link aan die ik niet bijster betrouwbaar vind. Google iets anders en je ziet dat de Lumia (800 en de hele serie) meer verkoopt dan de aantallen die jij noemt (aldus analisten). Verder heb ik nooit gezegd dat het goed gaat met Nokia, dat maak jij op uit mijn woorden en dat is fout. Het gaat slecht met Nokia. Die fout hoef je dus niet meer te maken. Ik weet niet of het bedrijf het gaat halen met Windows Phone, maar ze moesten kiezen omdat de markt verandert. Het is niet langer mogelijk om zelf een eigen besturingssysteem te onderhouden. Dat bleek uit de ervaring die Nokia heeft opgedaan met Symbian, waarbij het marktaandeel ook al kelderde. Daarom stapte Nokia over op een nieuw, modern besturingssysteem: Windows Phone. Dat loopt niet best, dat klopt, maar er zit een idee achter (een strategie, een business model). De N9 met een nieuw besturingssysteem "gewoon wereldwijd uitbrengen" neemt zoveel risico met zich mee dat Nokia daar niet alleen voor op kan draaien. Daarom zijn ze in zee gegaan met Microsoft en Windows Phone: niet alleen opdraaien voor de risico's. Android past niet bij Nokia en bovendien kon Google niet dezelfde garanties geven als Microsoft.

    Nogmaals, ik zeg niet dat het nu goed gaat met Nokia en ook ik ben een fan van MeeGo en de N9. Het is echter zo dat het bedrijf niet anders kon en kan dan hulp zoeken buitenaf. Windows Phone heeft nog altijd de potentie om uit te groeien tot een groot systeem. Zeker nu diepe integratie met Windows 8 er aan komt. Vol inzetten op het eigen systeem heeft Nokia al geprobeerd met Symbian en dat faalde. Door schade en schande wijs geworden. Ik volg wat er nu gebeurt bij Nokia, maar ik vergeet niet wat er al gebeurd is bij het bedrijf. Beetje flauw om dat er bij te moeten zetten, maar blijkbaar denk je dat ik achterlijk ben.

   7. Predrag Matanovic -

    Het is niet nodig om het aan mij uit te leggen hoor. Tja, jij vindt de link niet echt betrouwbaar. De analisten zullen toch ook wel kijk op de zaken hebben!?. De exacte cijfers weet alleen Nokia, maar ze kunnen wel een goed onderbouwde schatting maken. Het toestel is tussen de 2 a 2,5 miljoen keren verkocht. Dat er geen cijfers zijn vanuit Nokia wil niet zeggen dat men er niet in de buurt kan zitten. Gelukkig heb je in je reactie laten weten dat het slecht gaat met Nokia. Ik had ook niet anders verwacht, want het gaat niet slecht, het gaat dramatisch. Nokia zag het niet zitten in Symbian, maar dat OS haalde nog altijd verkoopaantallen die niet misselijk waren. Nokia kan daar, met Windows Phone, alleen nog van dromen. Nokia is groot geworden met Symbian en had een marktaandeel van hier tot Tokio. Een heleboel klanten zijn vertrokken toen bekend werd dat Nokia in zee was gegaan met Microsoft. Ik geef ze geen ongelijk.

    Oke, ik kan begrijpen dat je in zee gaat met Microsoft. Het is een grote speler, men heeft heel wat geld betaald, maar Symbian was een OS die zich had en heeft bewezen. Het was een tikkeltje verouderd en de mensen bij Nokia hebben niet op tijd geanticipeerd op de veranderende markt, maar er waren en zijn een hoop klanten die Symbian een fijn OS vonden en vinden. Nu komt Nokia met updates voor Symbian, de FP1 en de FP2 en als je dat ziet dan is het gewoon goed. Het OS werkt logischer, is sneller en gebruiksvriendelijker.

    Aan de andere kant heb je MeeGo. Ik heb Windows Phone en MeeGo gebruikt en voor mij was het duidelijk: MeeGo was voor mij de winnaar. Ik vind MeeGo gebruiksvriendelijker, beter in gebruik, multitasking werkt beter, er zijn geen restricties en het 'swipe' principe is echt onderscheidend. Waarom had Nokia een andere partij moeten zoeken? Er was een samenwerkingsverband met Intel. Beide partijen werkten nauw samen in het ontwikkelen van MeeGo. Nokia stond er niet alleen voor. Wat dat betreft heeft Samsung het beter gedaan. Toen Nokia besloot om MeeGo te laten vallen, was Samsung er als de kippen bij om een samenwerkingsverband aan te gaan met Intel. Men werkt nu aan een nieuw OS, genaamd Tizen, en wil zo onafhankelijk worden van Google's Android. Nokia laat het vallen en Samsung zegt bedankt en gaat de samenwerkingsverband aan. Nokia draait verlies op verlies en Samsung winst op winst en straks koppelen ze Tizen en Bada en hebben ze een eigen OS. Samsung kan dan kiezen en Nokia ziet dan opgescheept met Microsoft en hun marionette. Jij gebruikt het woord achterlijk. Ik heb dat nergens gebruikt.

   8. Dominick -

    Dat het heel goed gaat met Nokia en Windows Phone kan denk ik niemand beweren. Hoewel ik Windows Phone een mooi OS vind en de toestellen van Nokia die er gebruik van maken ook, zie ik net zo goed dat het niet genoeg verkocht wordt. Symbian had een userbase en zou dus wel iets beter blijven verkopen op de korte termijn, maar ook daarvan stortten de verkoopcijfers in. Als Nokia bij Symbian was gebleven had het nu misschien nog wat meer toestellen verkocht, maar op lange termijn was dat niet haalbaar geweest. Windows Phone misschien, dat is een gok die men genomen heeft en die op het moment in ieder geval nog niet heeft uitbetaald, wellicht in de toekomst met Windows Phone 8 wel.

    MeeGo was een prachtig besturingssysteem, maar had geen schijn van kans. Los van het feit of er nou meer N9's of Lumia 800's zijn verkocht, ik weet uit betrouwbare bron dat het aantal verkochte N9's in ieder geval niet laag is, had het systeem gewoon te weinig support. Een besturingssysteem heeft tegenwoordig niet alleen een goed interface nodig, maar bovenal ook een goed ecosysteem. Dat had MeeGo niet, en zou het ook nooit kunnen krijgen met de ondersteuning van één grote speler (intel heeft een bom geld, maar is helemaal niets in de mobiele wereld). Hetzelfde probleem heeft Microsoft met Windows Phone, maar in veel mindere mate. Het is niet voor niets dat Bada en WebOS geflopt zijn. En WebOs is een prachtig systeem in mijn ogen, mooier nog dan MeeGo, Windows Phone, Android en iOS misschien wel. Alleen het gebrek aan een ecosysteem omdat er maar één relatief klein bedrijf achter stond heeft het gewoon de nek om gedraaid. Dat zou met MeeGo net zo goed gebeurd zijn.

   9. Predrag Matanovic -

    Ik ben het wel gedeeltelijk met je eens. Uiteraard is een goed ecosysteem belangrijk en ik denk ook niet dat MeeGo meer dan 100.000 apps zou hebben in 1,5 jaar tijd, maar dat OS is onderscheidend en had echt wel Nokia op de kaart kunnen brengen. Het zegt toch genoeg dat de Nokia N9 goed verkoopt. Het toestel is uitgebracht in minder belangrijke markten en ondanks dat heeft het boven verwachting gepresteerd. Als het toestel wereldwijd was uitgebracht, dan had het de Lumia 800 met gemak verslagen. Kortom: MeeGo had het zeker niet slechter gedaan dan Windows Phone. Stellen dat Intel helemaal niets is in de mobiele wereld is ook makkelijk. Kom op hoor, we hebben het hier niet over een of ander flut bedrijf. Het gaat om een gigant. Intel heeft in 2007 een omzet gerealiseerd van 38,3 miljard dollar. Kortom: achter MeeGo zat niet alleen Nokia, maar een bedrijf die wel iets in de melk te brokkelen had lijkt mij.

    Natuurlijk was MeeGo al bij voorbaat kansloos. Nokia en Intel werkten nauw samen en vervolgens besluit Elopje om MeeGo te laten vallen. Nokia deelt 1000 N950 toestellen uit aan developers en komt kort daarna doodleuk met de mededeling dat men niet doorgaat met het OS. Tja, dan weet je vrijwel zeker dat het OS weinig animo zal krijgen van developers. Zoals al eerder aangegeven: Samsung was er als de kippen bij om de samenwerking met Intel aan te gaan en nu werken ze aan Tizen. Het is gewoon te makkelijk om te zeggen dat MeeGo geen voet aan de grond zou krijgen. Windows Phone heeft inmiddels een heel goed ecosysteem en Nokia presteert met dat OS dramatisch. De afgelopen paar maanden heeft het OS niet aangeslagen. Bada is trouwens niet geflopt. Samsung heeft genoeg toestellen van Bada verkocht en gaat nu waarschijnlijk Tizen en Bada samenvoegen. Ze willen niet afhankelijk zijn van Google's Android en ik geef ze geen ongelijk. Nokia heeft heel wat geld ontvangen van Microsoft en nu moeten ze piepen hoe MIcrosoft het wil. Wie betaalt, bepaalt.

 2. Edwin Roelants -

  Denk dat er taalfoutje zit in laatste zin. Denk dat het moet zijn ' De eerste telefoons moeten ergens in 2013 op de markt gaan komen.' of ' De eerste telefoon moet ergens in 2013 op de markt komen.' 🙂

Sony Xperia XZ2

Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact gelekt: Sony’s volgende flagships lees verder

ASUS ZenFone Max Plus

Asus ZenFone Max Plus: Face Unlock en 18:9 beeldverhouding lees verder

LG K8 en LG K10: LG onhult nieuwe budgetmodellen lees verder

Gelekte renders tonen driedubbele camera Huawei P20 lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Land Rover Explore

Land Rover onthult nieuwe outdoor smartphone lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters