Nokia onthult drie Android-toestellen in Barcelona

BARCELONA – Nokia brengt niet één, maar drie Android-toestellen op de markt. De X, X+ en XL. De eerste is per direct verkrijgbaar, de andere twee aan het begin van het tweede kwartaal. De Finse fabrikant presenteerde ze vanochtend op het Mobile World Congress in Barcelona.

Nokia onthult drie Android-toestellen in Barcelona 700 nokia xl front green homescreen
De Nokia XL

Met de Android-toestellen hoopt Nokia haar marktaandeel op de telefoonmarkt in ontwikkelingslanden verder te vergroten. De X gaat 89 euro kosten, de X+ 99 en de XL 109 euro. “Dit zijn ze dan mensen”, zegt Stephen Elop, de executive vicepresident van Nokia. Het Finse bedrijf heeft in Barcelona inderdaad zijn eerste Android-toestel ooit gepresenteerd.

Nokia heeft gebruik gemaakt van de opensourcevariant van Android, en maakt daardoor geen gebruik van Google’s producten. “Wij hebben onze eigen diensten en kennis aan het systeem toegevoegd, zoals Here-maps, OneDrive, Outlook en Skype”, aldus Elop. “De keuze voor Microsofts cloud, en niet die van Google, is een bewuste keuze geweest.”

De X weegt 128.7 gram, is 10.4 millimeter dik, 115.5 millimeter hoog en 63 millimeter breed. Het scherm heeft een grootte van 4 inch. Er zit een Qualcomm Snapdragon S4-processor in, die 1 GHz klokt. Het werkgeheugen telt 512 MB RAM en er zit 4 GB aan intern geheugen in het toestel.

Het prijsverschil tussen de X en X+ is maar tien euro. Verschillen zijn er dus nauwelijks. De X+ heeft exact hetzelfde formaat als de X. Net als zijn kleine broertje heeft het scherm een grootte van 4 inch en een resolutie van 800×480. Het verschil zit ‘m in het werkgeheugen, waarvan de X+ 768 MB RAM heeft.

Er zijn meerdere appstores beschikbaar, waaronder die van Microsoft. Ook kunnen er via een SD-kaart door middel van een filemanager applicaties op de toestellen worden geplaatst. Nadat marketing director Neil Broadley de X en X+ verder uitlichtte, bleek Stephen Elop echter nog een verrassing in petto te hebben.

Nokia brengt namelijk ook de XL op de markt, de duurste van de drie Android-toestellen. Het apparaat heeft een schermgrootte van vijf inch en twee camera’s (van 5 en 2 megapixels). De UI van de XL toont, net als de X en X+, overeenkomsten met die van de Lumia. “Daar is het ook op gebasseerd.”

De XL is 141.4 millimeter hoog, 77.7 millimeter breed en 10.9 millimeter dik. Hij weegt 190 gram, heeft een scherm van 800×480 pixels, dezelfde processor als de X en X+ die 1 GHz klokt en dezelfde hoeveelheid werkgeheugen als de X+.

De ontwikkeling van Android-toestellen door Nokia zou bij Microsoft niet helemaal goed zijn gevallen. Terwijl het Amerikaanse bedrijf op het punt staat de Finse fabrikant over te nemen. Elop stelt het bedrijf gerust. “De prioriteit blijft bij de Lumia-toestellen. De X-reeks staat daaronder. We gebruiken Android nu bewust om ons op een miljard nieuwe mensen te richten en als concurrent van andere Android-toestellen. Met de Microsoft-onderdelen op het toestel gaan we winnen qua snelheid en uiterlijk.”

Nokia onthult drie Android-toestellen in Barcelona 700 nokia x front red skype
De Nokia X

Nokia hield het echter niet bij de drie Android-toestellen in Barcelona. De Finse fabrikant maakt werk van het vergroten van haar marktaandeel in ontwikkelingslanden. De Nokia 220 wordt de goedkoopste telefoon die het internet op kan. Het toestel kost maar 29 euro. “Hierdoor kunnen miljoenen mensen voor het eerst het internet op”, aldus Elop.

Iets daarboven staat de Asha 230, de goedkoopste smartphone met touchscreen. Het apparaat kost 45 euro en is net als de 220 per direct verkrijgbaar. “We hebben analisten onderzoek laten doen en zijn er achtergekomen dat de afname van smartphones onder de honderd euro vier keer sneller zal groeien dan duurdere telefoons.”

Nokia onthult drie Android-toestellen in Barcelona nokia220 
De Nokia 220
Nokia onthult drie Android-toestellen in Barcelona nokiaasha230 
De Nokia Asha 230
Nokia onthult drie Android-toestellen in Barcelona nokiaxplus 
De Nokia X+

Bron: All About Phones

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters