Nokia presenteert Lumia 720, Lumia 520, en de low-end Nokia 301 en Nokia 105

BARCELONA – Nokia heeft zojuist in Barcelona vier nieuwe telefoons gepresenteerd. De Windows Phones Lumia 720 en de Lumia 520, en de low-end Nokia 105 en Nokia 301. Alle toestellen kenmerken zich volgens CEO Stephen Elop door het typische, kleurige design dat het handelsmerk is van Nokia. Dat design strekt zich nu ook uit tot niet-Windows Phones.

“Nieuw aan de Lumia 720, en ook de Lumia 520, is een microSD-sleuf”

Lumia 720

De Lumia 720 kenmerkt zich door de afwezigheid van LTE. Volgens Nokia is dit toestel met name bestemd voor landen waar alleen nog 3G-netwerken beschikbaar zijn.

De Lumia 720 gaat 249 euro exclusief btw kosten. Voor die prijs krijgt de klant een midrange Windows Phone 8-toestel met wat typische Nokia-toevoegingen, zoals de Here-navigatieservice en toegang tot de streamingdienst Nokia Music Plus.

Nokia legt bij de Lumia 720 de nadruk op het scherpe en heldere 4,3 inch Clear Black-scherm, dat ietwat gebogen op het toestel zit. Nokia heeft met de nieuwe Lumia’s de gevoeligheid van de schermen verbeterd. Ze zijn ook met handschoenen aan en met de vingernagels te bedienen.

Nieuw aan de Lumia 720, en ook de Lumia 520, is een microSD-sleuf, die in Windows Phone 8-toestellen van de fabrikant tot dusver nog niet te vinden waren.

De camera is een 6,7 megapixel-exemplaar met een Carl Zeiss lens. Deze camera is volgens Nokia uitstekend geschikt om in omstandigheden met weinig licht foto’s te schieten. Ook bij foto’s met goed licht zijn de foto’s prachtig, aldus de Finse fabrikant. De 1,3 megapixel frontcamera is eveneens goed in staat om foto’s te maken van een gezelschap dat zichzelf kiekt. Aan de foto’s kan informatie worden toegevoegd, waardoor je weet waar en wanneer ze zijn gemaakt.

De Here-kaartenservice is op het apparaat gezet, waarmee niet alleen met de auto genavigeerd kan worden, maar ook met de bus, trein of ander openbaar vervoer. Als extra biedt Nokia een carholder die het apparaat draadloos kan opladen, en covers die eveneens in samenwerking met een draadloos laadstation het apparaat kunnen opladen. De covers zijn in dezelfde kleuren te krijgen als de toestellen zelf: zwart, geel, rood en blauw.

Nokia  Lumia 720 
Lumia 720

“De Lumia 520 biedt volgens Nokia toegang tot de mogelijkheden die high-end Lumia’s ook bieden”

Lumia 520

De Lumia 520 wordt de goedkoopste telefoon in de Windows Phone 8-lineup van Nokia. Voor 139 euro excl. btw wordt dit toestel in Europese schappen gelegd in het tweede kwartaal. De telefoon wordt onder de Lumia 620 gepositioneerd, maar biedt volgens Nokia wel toegang tot de mogelijkheden die high-end Lumia’s ook bieden.

Het zeer betaalbare toestel heeft een 4-inch scherm dat aan de achterkant een beetje ‘kussenachtig’ aandoet en volgens Nokia lekker in de hand moet liggen. Ook dit toestel is in de bekende Nokia-kleuren te krijgen. De 520 krijgt een 1Ghz dualcore processor, 8GB intern geheugen – dat via een microSD-kaart uitbreidbaar is – en het scherm is eveneens zo gevoelig dat het met handschoenen aan of met vingernagels te bedienen is.

Er zit een 5-megapixelcamera op het toestel, en dezelfde camerasoftware als op het high-end toestel Lumia 920. Met die software is het bijvoorbeeld mogelijk om bewegende onderdelen in een foto op te nemen, zodat de grens tussen foto en video vervaagt. De foto’s op een toestel kunnen naar andere toestellen worden gestraald die dan in een browser worden getoond. Ook kunnen de foto’s op die manier naar een televisie worden gestuurd.

Nokia Music is een vast onderdeel op de Lumia 520. Deze gratis streamingdienst, waarvoor registratie niet nodig is, biedt de eigenaar van een toestel onbeperkt toegang tot de muziekbibliotheek van Nokia, en een beperkt aantal nummers kan ook op het toestel worden opgeslagen.

De Here-kaartendienst met Here Maps, Here Drrive en Here Transit is op het toestel gezet, zodat je te voet, via openbaar vervoer of met een auto in zo’n tweehonderd landen kunt navigeren.

Lumia 520 
Nokia 301

Met de Nokia 301 richt Nokia zich op mensen die een goedkoop toestel willen maar wel met veel functionaliteit. Het toestel is voorzien van 3G met HSDPA en heeft de beschikking over HD Voice voor een betere gesprekskwaliteit. Ook zit er standaard WhatsApp op het toestel en is het toestel in staat om samen te werken met Exchange servers.

Er komt ook een Dual Sim variant van de Nokia 301 uit waarbij de WhatsApp client kan omgaan met beide nummers. De camera van de 301 is ook verbeterd qua functionaliteit. Een van de meest opmerkelijke features was de hulp bij het maken van een foto van jezelf. Aangezien je niet jezelf kan zien op het scherm gaat het toestel spraakgestuurde commando’s geven om een goede foto van jezelf te maken. De Nokia 301 moet in het tweede kwartaal naar Europa komen met een adviesprijs van 65 euro. De toestellen zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar net zoals de Lumia producten.

Nokia 301 
Nokia 105

Nokia heeft tevens een opvolger aangekondigd voor de wereldwijd veel verkochte Nokia 1280. De Nokia 1280 is wereldwijd zo’n 100 miljoen keer verkocht en het doel van de nieuwe 105 is om dat te evenaren maar dan in de style met de andere Nokia producten. Het toestel gaat 15 euro kosten en zal vooral beschikbaar komen in de lage loonlanden beginnende in Azië. Uiteindelijk moet het toestel ook naar Europa komen maar daar zal niet de primaire focus op liggen. Belangrijk aan de Nokia 105 is een batterij levensduur van 1 maand waar vele smartphones maximaal enkele dagen actief kunnen blijven. Verder zit er bovenop het toestel een zaklamp. Het toestel heeft een klein kleurenscherm met verder de belangrijkste telefoonfuncties zoals een adresboek en agenda. Ook is het mogelijk om simpele spelletjes er op te spelen. Voor de Nederlandse markt lijkt de 105 ook prima geschikt als noodtelefoon voor senioren.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters