Nokia publiceert resultaten 2008

Nokia heeft haar financiële resultaten over 2008 gepubliceerd en dan in het bijzonder over het vierde kwartaal van dat jaar. De kredietcrisis heeft ook Nokia niet ongedeerd gelaten.

Zoals iedereen wel verwacht had, zijn Nokia’s financiële resultaten voor 2008 niet zo positief. De kredietcrisis heeft, samen met de verzadiging van veel markten, ook Nokia te pakken. De omzet van Nokia daalde afgelopen kwartaal 19,5% ten opzichte van Q4 2007 en kwam hiermee uit op 12,67 miljard euro. Hiervan was 8,14 miljard dankzij de telefoons en services van Nokia, wat een daling van maarliefst 26,9% is in vergelijking met een jaar eerder. De winst van Nokia in Q4 2008 was “slechts” 492 miljoen euro, ongeveer tachtig procent minder dan in hetzelfde kwartaal in 2007.

Over heel 2008 gezien heeft Nokia het wat beter gedaan, maar nog steeds niet goed. De omzet kwam uit op 50,71 miljard euro, tegenover 51,06 miljard een jaar eerder. Dit betekent een daling van slechts 0,7 procent en is dan ook niet echt slecht te noemen. Dat deze daling zo laag is, heeft Nokia te danken aan haar Nokia Siemens Networks, waarvan de omzet tegenover 2007 14,3% steeg. Nokia zette in 2008 in totaal een redelijke winst neer van 4,97 miljard euro, ongeveer tweederde van het bedrag dat Nokia in 2007 aan winst behaalde.

Iets positiever voor Nokia is dat het haar marktaandeel niet heeft verspeeld, omdat het met elke telefoonproducent wat minder ging in 2008. De Finnen staan nog steeds ruim eerste en Samsung zal nog veel nodig hebben om Nokia in te halen. De nummers drie tot en met vijf in de marktaandeel top 5, namelijk LG, Motorola en Sony Ericsson, verkochten ongeveer een kwart van het aantal toestellen dat Nokia wist af te zetten dus hebben voorlopig geen enkele kans om de nummer één in te halen. Ondanks dit wat positievere nieuws, zakten de aandelen van Nokia bijna twaalf procent in toen het persbericht over deze resultaten de deur uit ging bij Nokia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters